Skip directly to content
 • 06 mei 2019

   

  01 05 2019 Messenger Olès

  Gen bagay ki vrèmam etonem. Madan Wendy avek Anedrson. Li ankete Anderson sou 6 ti moun nou yo, ke nou gen lot pwojè pou yo -a. Anderson te ban mwen mesaj la. Jan madanm lan fèl la, tankou nou pat gen pwoje ak yo.

  Mwen panse madan Wendy pa dwe gen anyen poul wè nan afè ti moun nou yo. Mwen panse tou nou pat gen nan tèt pou nou te abandone ti moun yo.

  Mwen dako pou mandel kanpe ak tout kontak ak ti moun nou yo. Sil kontinye, wa pwan lot etap.

  Er is iets dat me enorm verbaast over madam Wendy en Anderson. Zij ondervraagt Anderson over zes jongeren van ons waarmee zij andere plannen heeft. Anderson heeft me het bericht laten lezen. De manier waarop ze dat doet, is alsof wij niet weten wat we met onze jongeren aanvangen.

  Ik denk dat Wendy geen recht heeft zich met de kinderen te bemoeien. Ze heeft er geen zaken mee. Ze doet net alsof wij niets om de kinderen geven. Wij halen het nooit in ons hoofd om onze kinderen op te geven.

  Ik ga ermee akkoord om ze te vragen te stoppen met alle contact met onze jongeren. Als ze verder doet zetten we andere stappen.

   

  29 04 2019 Telefoon met Olès


  • De griep is vorige week binnengewaaid, maar verder is alles goed. Maudline heeft bezoek van familie. Die is met haar naar de dokter geweest, omdat ze af en toe flauwtes krijgt. Mirto, de werkman, is ook gevat door de griep. Hij is nu al 10 dagen afwezig.
  • Manmi Olès is naar een congres geweest in Port-au-Prince en is nu onderweg naar huis.
  • De drie jongeren die in het laatste jaar middelbaar zitten gaan een keuze maken voor hoger onderwijs in een hotelschool. De drie die in het voorlaatste jaar zitten hebben ook al veel informatie gekregen om na te denken over hun keuze. Zij hebben nog tijd.
  • Drie jongeren gaan het huidige schooljaar afwerken en dan stoppen. Zij beseffen dat het voor hen onbegonnen werk is om het middelbaar af te krijgen. Wanneer zij het weeshuis verlaten, zullen ze verder ondersteund worden, ook financieel.
  • Het waterbassin nadert zijn voltooiing.
  • De installatie om drinkbaar water te maken functioneert heel goed. Ronaldo en Wilken volgen stipt de procedure om de waterbehandeling te volgen.
  • Voor de aanvoer van het water (van de overheid) moeten we een éénmalige som van 4.500 gourde (45 euro) betalen en daarna 1.000 gourde (10 euro) voor het verbruik per maand.
  • Het budget voor de plantage wordt weldra aangesproken. Het regenseizoen start langzaam op.
  • Onze oud-bewoner Monsely, die met zijn gezin in de Dominicaanse Republiek woont, heeft gevraagd om de laswerken (hekwerk) voor Sent An te mogen uitvoeren. Hij is intussen 23 jaar. Hij komt binnenkort met het nodige materiaal.
  • Deluxon en Maudelet zijn verhuisd van sen Jozef naar Sen Franswa.
  • De notaris heeft een fout gemaakt in de akte, waardoor de ondertekening ervan nog maar eens verschoven is.
  • De grond die we huren in Ti Mango. We hebben er nog recht op tot 2022, maar het bisdom heeft er plannen mee. In ruil bieden ze een groter stuk aan dat korter bij gelegen is en dat ook vruchtbaarder is. We gaan er dus op vooruit.
  • De groentetuin lukt goed. We hebben er genoeg water voor. We oogsten geregeld.

   

  17 04 2019 Messenger Olès

  Mwen resi jwenn sab jodi-a. Demen dye vle bos Jean ap koule beton-an. Lot bagay dlo nou ap mache trè byen. Avek Ronaldo sa mache pi byen. Nou te gen yon galon Antiscaline li fini. Mwen te rele Sani Suisse. Galon-an vann 35 USD. Mwen te mande William prete nou lajan pou 2 galon. Paske nou paka fonksyone san li. Yanskian te pran kob nan men William, li achte pou nou. Se nan Sani Suisse nou jwenn li. Mwen te tou mande reklame yon TDS ( aparey pou teste dlo ). Map jwenn yo demen dye vle.

  Ik heb zand kunnen bemachtigen. Morgen stort aannemer Jean beton. Het water functioneert uitstekend. Met de inzet van Ronaldo lukt het veel beter. De eerste bus Antiscaling is op. Ik heb er voor gebeld. Ze kost 35 USD. Ik heb William gevraagd voor te schieten voor twee bussen. We kunnen niet zonder. Yanskian is het geld gaan halen en dan de bussen gaan kopen. We hebben het bij Sani Suisse gekocht. Ik heb ook een TDS gevraagd om het water te testen. Morgen brengen ze alles.

   

  04 04 2019 Messenger Olès

  Yo fini net avek enteryè basen an. Li te fè yon dezyem Beton ankò nan fon-an. Kounya lap randwi tèt blok dekoupaj yo. Lendi dye vle bos Raymond ap komanse achapant kouvèti-a.

  Ze hebben gedaan met de binnenkant van het bassin. Ze hebben op de bodem nog een tweede laag aangebracht. Nu bepleisteren ze de bovenste blokken. Maandag zal aannemer Raymond beginnen met de bekisting van de dakbedekking.

   

  03 04 2019 Messenger Olès

  Se prezidan Messac Friscat ak 2 lot moun. Li konseye pou nou ta fè yon tablo Kleb Rotari ki finanse pwoje a, ak sipèvizyon kleb Rotari Gonayiv la. Mwen dako mwen panse wap dako tou. Lap bay fel pou nou gonayiv. Nou kap peye. Nan lot vizit pou yo ta fe foto ak tablo a.

  Voorzitter Mesac , Friscat en nog twee zijn gekomen. Se vroegen ons om een bord aan te brengen dat Rotary dit gefinancierd heeft met supervisie van de Rotary Club van Gonaïves. Ik heb ja gezegd omdat ik denk dat je dat ook goed vindt. Ze gaan het in Gonaïves laten maken. We moeten ervoor betalen. De volgende keer dat ze komen, maken ze foto’s en brengen ze het bord mee.

   

  03 04 2019 Messenger Olès

  Friscat te relem maten-an pou di. Yap yap viziten jodi-a. Map tann yo.

  Friscat (Rotary Club) belde me vanmorgen om te zeggen dat ze vandaag op bezoek komen (controle werken bassin en osmose-installatie). Ik verwacht ze.

   

  28 03 2019 Messenger Olès

  Basen-an fini krepi ak komanse randi. Kochon mwen te achte pou repèpleman li malad. Konsa mwen tiyel pou viann. Malerezman.

  Het bezetwerk van het waterbassin is af. Het varken dat ik gekocht heb voor de kweek is ziek geworden. Daarom heb ik het spijtig genoeg moeten slachten voor het vlees.

   

  25 03 2019 Messenger Olès

  Krepisaj andedan basen-an preske fini. Lajan basen-an fini. Mwen panse prete nan lajan jaden-an paske nou pap itilize tout kounya. Jis pou nou pa kanpe ak basen-an. Wa dim saw panse.

  Het bezetwerk van het bassin is bijna af. Het geld voor het bassin is op. Ik wil het geld voor de tuin gebruiken om de werken niet te laten stilvallen. Wat vind jij daarvan ?

 • 09 03 2019

   

  Op 10 maart vertrekt Frans voor de 28ste keer naar Haïti.

   

  Messengerberichten Olès – maart 2019 (tot 9 maart)


  • IBESR komt een controle uitvoeren.
  • De vloerplaat van het waterbassin is gestort. Het ijzervlechtwerk is gestart.
  • De stakingen en onlusten dreigen weer de kop op te steken.

   

  Messengerberichten Olès – februari 2019


  • William heeft een toestel gekocht zodat het signaal van internet op ons terrein versterkt wordt.
  • Medio februari wordt de bouw van het waterbassin begonnen.
  • Einde februari staat het land in rep en roer. De mensen komen op straat om te protesteren tegen de fenomenale inflatie en bijhorende prijsstijgingen. Je telt al 83 gourdes neer voor een dollar. In november waren er dat nog 74.

   

  Telefoon met Olès - 18 02 2019


  • Iedereen stelt het goed, behalve Osnel. Hij heeft hevige buikpijn en is naar het ziekenhuis. Roselène, de oma van Jèdeline, is ook ziek. Madam Antonio heeft haar man verloren. Hij is gisteren gestorven in de Dominicaanse Republiek waar hij al meer dan 15 jaar verbleef.
  • De schoolresultaten van Kerstmis zijn slecht.
  • De bouw van het waterbassin is gestart. De fundamenten zijn gegraven. Er zijn problemen om aan genoeg ijzer te komen voor de verstevigingen. Heel het land zit muurvast door manifestaties. Van de Rotary Club is nog niemand langs gekomen. Olès kan Friscat (de verantwoordelijke van de club) niet bereiken.

            Het ontwerp stelt 6 kamers voor, maar de aannemer heeft geoordeeld dat het voor de stevigheid beter is 7 kamers te voorzien.


  • Sani Suisse, de leverancier va, de osmose-installatie heeft al enkele keren aangekondigd dat ze komen om te plaatsen, maar ook omwille van de rellen overal hebben ze telkens uitstel gevraagd;
  • Met enkele van de jongeren moet eens ernstig gebabbeld worden hoe ze hun toekomst zien. Dat wordt ingepland voor de volgende reis.
  • De elektrische installatie werkt goed, maar door gebrek aan zon is er nu geen stroom. Van zodra de zon schijnt, start de installatie automatisch weer op.
  • Sinds de aansluiting op de waterleiding in december is het niet weggeweest. Het is er 24/24 en 7/7.
  • We pompen nog twee maal per dag, maar omwille van de regen die uitblijft komen we niet meer aan 1.000 liter per dag. Normaal is dat 2.000 liter.
  • Het gebouw Sent An is qua metselwerk af op enkele details na: de brikken op het dak om het water te kanaliseren naar de goten moeten nog geplaatst worden en de trap is nog niet helemaal af.
  • De bouwmaterialen zijn enorm duurder geworden. Juist omwille van de sterke prijsstijgingen zijn de onlusten uitgebroken. Een vrachtwagen zand kostte vroeger 5.000 gourdes, tot voor kort 7.500 gourdes en nu 10.000 gourdes.
  • De veestapel heeft weer sterfte gekend. De koeien doen het goed, maar bij de varkens en de kippen zijn er veel dieren dood gegaan. Dat is ook zo bij de buren. Bij de zoon van Olès, William, stierven de kippen op een gegeven ogenblik met tientallen per dag.
  • De nieuw aangeplante bananenbomen zijn op enkele na dood.
  • We hebben een niuewe groententuin aangelegd en die floreert: tomaten, kolen, wortelen, aubergines.

   

  Messengerberichten Olès – januari 2019


  • Olès moet begin januari een operatie aan de prostaat ondergaan. Hij laat de ingreep uitvoeren in het regionale ziekenhuis van Milot. De operatie verloopt voorspoedig.
  • We brengen Olès op, de hoogte van het overlijden van pastoor Lei Gielen. Lei ging in juli 2006 mee om het weeshuis in te zegenen. Olès ontmoette hem opnieuw toen hij België bezocht in juni 2014.
  • De rellen zorgen ervoor dat we een heel stuk verderop zand moeten gaan inkopen om de bouwwerken verder te kunnen zetten.
  • Olès heeft een hele tijd problemen met zijn telefoon waardoor de berichten niet met regelmaat doorkomen. Na twee weken zijn ze opgelost.
 • 10/12/2018

   

  Telefoon met Olès

  10 12 2018


  • Iedereen stelt het goed. De kinderen hebben al de eerste examens gehad.
  • In Sent An schieten de pleisterwerken op. Binnen is alles klaar. Nu zijn de werkmannen met de voorgevel bezig. Daarna komen nog één zijgevel en de achtergevel aan de beurt. Het geld voor de werken is zaterdag wel op. Dan heeft Olès 200.500 gourdes betaald aan lonen (2.300 euro) en ongeveer het dubbele aan materiaal.
  • Één van de twee koeien is zeker vol. De andere is toch twijfelachtig.
  • Één geitje heeft gejongd, maar beide borelingen hebben maar twee dagen geleefd.
  • De zalf die Papi Frans meebracht voor de psoriasis van Nerlande helpt uitstekend.
  • Frans deelt mee dat hij pas 8.000 USD heeft overgeschreven naar de leverancier van de osmoseinstallatie. Dat is een voorschot van 80 %. Na de plaatsing, die voorzien wordt voor de tweede helft van januari, volgt de rest. Frans zal het afgesproken plan voor de installatie nog bezorgen aan Olès.
  • Het geld voor december (4.500 USD) heeft Frans samen met de eerste aanbetaling naar Olès overgeschreven.
  • De waterput blijft vlot 2.000 liter per dag leveren.
  • De aansluiting op de waterleiding levert onbeperkt water. De overheid heeft nog geen meter geplaatst. Nu al hebben we 10.000 gourdes (115 euro) gespaard omdat we geen water moeten kopen en er verplaatsingen voor doen.
  • De rellen in het land zijn gestopt.
  • De landmeter is betaald. Nu kan de notariële akte volgen. Het gaat om het grote stuk waar Sen Franswa op staat en waar we na de aardbeving 23.000 USD voor betaalden. Van de 20 % aktekosten was al 1.000 USD aanbetaald. We moeten dus nog 3.600 USD betalen.
  • IBESR is op controlebezoek gekomen. Ze blijven eisen dat we een sociaal werker in dienst nemen. Wel heeft de controleur geholpen om ons dossier te vervolledigen waardoor we wellicht weer  ‘groen’ krijgen in plaats van ‘geel’.

   

  Messenger Olès

  29 10 2018

  Bos yo ap avanse ak travay krepi ak randisaj Sen Anne semen pwochen li pwobab pou yo fini ak pati enterye yo. Ni anba ak anwo.

  De werklui schieten goed op met het pleisterwerk in Sent An. Waarschijnlijk hebben ze volgende week alles klaar van binnen zowel beneden als op de verdieping.

   

  Messenger Olès

  18 10 2018

  Mw te bliye diw sa. Machine lan ranje. Li nomal kounya. Yon mekanisyen potopwens te achte ponp la li ki te vin montel pou mwen depi madi. Mekredi mw te ale gonayiv pou fe pwovizyon. Menm mekredi-a teknisyen dlo yo te vini enstale dlo-a pou nou. Nou gen dlo an abondant kounya. Li gen gwo presyon. Mwen te rele teknisyen ki travay pou nou. Li te vin aranje kek tiyo pou nou. Konsa douch sen jozef ak twalet yo pa gen pwoblem dlo anko. Dlo-a monte nan chato yo nan sen Jozef san pwoblem.

  Krepisaj anle a lenterye sent anne fini. Yo komanse randwi. Ak krepi galri-a.

  Ik vergat je te zeggen dat de auto hersteld is. Hij gaat normaal nu. Een mecanicien uit Port-au-Prince is dinsdag gekomen om een nieuwe pomp te plaatsen. Woensdag ga ik naar Gonaïves om proviand in te slaan. Woensdag komt een technieker het water aansluiten voor ons (van de waterleiding van de staat). Nu hebben we water in overvloed en er zit druk op. Ik heb een andere technieker gebeld die wat buizen is komen plaatsen. Nu is er geen probleem meer met water in de douches en de toiletten in Sen Jozef. Het water stijgt probleemloos naar de reservoirs op het dak van Sen Jozef.

  Het pleisterwerk op de verdieping van Sent An is klaar. Ze beginnen rondom en in de galerie.

   

  Messenger Olès

  17 10 2018

  Pa gen lekol depi mekredi. Koz grev pwofese lekol leta ki pa touche. Lekol pe yo tap fonksyone, manifestan yo vini ak kle yo kadnase potay lekol la.

  De school is gesloten sinds woensdag omdat de leraars geen salaris ontvangen hebben. De school van de pastoor zou open blijven, maar de manifestanten zijn met een sleutel de school komen sluiten.

   

  Messenger Olès

  16 10 2018

  Wi anivese byen ak ti moun yo. Manmi Oles te ale potopwens mekredi a pou fineray granme madan William. Yap retounen jodi-a. Konsa fet la ap kontinye jodi-a. Se fet Wilken, Sam ak Islande tou.

  Ik heb mijn verjaardag gevierd met de kinderen. Mami Olès is naar Port-au-Prince voor de begrafenis van de grootmoeder van William zijn vrouw. Vandaag komt ze terug. Dan kan het feest vandaag verder gaan. Vandaag zijn Wilken, Sam en Islande ook jarig.

   

  Van 31 oktober tot 11 november reist Frans nar Haïti in het gezelschap van Jef en Pierre. De twee doelstellingen zijn de nieuwe batterij die per con,taziner verzonden is activeren en de voorbereidingen treffen voor de elektrische installatie van Sent An. Beide doelen worden gerealiseerd. Daarnaast worden nog allerhande kleine herstellingen uitgevoerd.

   

  Messenger Olès

  26 10 2018

  Apantaj la te fèt ye apre midi. Apante-a pwal prépare plan poul voyel bay note-a. Pou fè papye te-a. Mwen te kominike ak Friscat ye. Lap tann apel nou le 2 pou sinyati-a.

  De landmeter is gister namiddag gekomen. Hij zal een plan opmaken om aan de notaris te geven en om de akte te laten opstellen. Ik heb gisteren met Fiscat gebeld. Hij wacht op een telefoontje om af te spreken om de handtekeningen te plaatsen (in het dossier van de Rotary Cluc – waterbassin en osmoseinstallatie).

   

  Messenger Olès

  22 10 2018

  Mw resi konvenk apante-a. Lap vini fe apantaj la pou nou mekredi ou jedi. Kenbe fem e a trè byento.

  Ik ben erin geslaagd om de landmeter te overtuigen. Hij komt woensdag of donderdag (om eindelijk de grond waarop Sen Franswa en Sent An staan op te meten zodat de notariële akte kan verleden worden). Hou je goed en tot heel snel.

 • 20 10 2018

   

  Messenger Olès

  20 10 2018

  Bonswa papi Frans. Kijan nou ye? Tout moun anfom isit. Ou te jwenn medikaman yo pou Nerlande? Sil posib pou ta vini ak yon telefon pou Nerlande li ta bon. Lot enfomasyon ki pa bel.Gen yon rapo ki soti nan Byenet sosyal. Ofelina tonbe nan kategori Jon olye de ve. Pou depatman se 2 ki nan ve. Nap cheche esplikasyon. William gen poul rankontre ak responsab la nan potopwens. Na pale plis sa lew vini.

  Dag papi Frans. Hoe gaat het ? Hier maakt iedereen het goed. Heb je de medicatie voor Nerlande kunnen vinden ? Als je een telefoon voor Nerlande zou kunnen meebrengen, zou dat leuk zijn. Iets anders dat niet zo mooi is. We hebben een rapport gekregen van IBESR (kinderwelzijn). Ons weeshuis is gezakt van categorie groen naar geel. Voor de hele provincie zijn er nog maar twee met groen. Ik vraag een verklaring. William gaat een onderhoud hebben met de verantwoordelijken in Port-au-Prince. We praten er over wanneer je komt.

   

  Telefoon met Olès

  14 10 2018


  • De aardbeving is voorbij, maar er zijn nog veel mensen die in angst leven. De schokken duurden telkens maar enkele seconden, maar heel het weeshuis liep leeg. De kinderen en enkele jongeren krijsten van angst. Ilianette heeft het bewustzijn verloren en is naar het hospitaal geweest. De eerste schok was op zaterdagavond, maar de schokken duurden tot zondag middag.
  • Nu is iedereen in orde. Ronald had diarree, Ivette heeft een lichte griep.
  • Frans en Olès wisselen informatie uit over de volgende reis en over de werkzaamheden die gepland zijn. Bovendien is er nieuws over het project van de Rotary Club. De fondsen zijn er bijna allemaal. Frans moet enkele afspraken uitvoeren in het kader van de bouw van het waterbassin en het plaatsen van de osmose-installatie.
  • Van één van de koeien is het zeker dat ze vol is en de andere wellicht ook. De stier gedraagt zich agressief. Een koopman heeft 9.000 Haïtiaanse dollar (550 euro) geboden. Met dat geld kan een vaars en een jonge stier gekocht worden. Het grootste varken is verkocht voor 3.200 Haïtiaanse dollar (195 euro).
  • Mirto, onze nieuwe klusjesman en nachtwaker gaf in het begin een heel goede indruk. Na zijn vliegende start beperkt hij zich nu tot het voederen en verzorgen van de dieren. Als Olès niet daar is, doet hij niets. We gaan hem voorlopig houden, maar hij moet bijgestuurd worden. Soms mag hij naar huis gaan op zaterdag namiddag. Het is de bedoeling dat hij zondag avond terug komt. Nu is  het maandag namiddag en hij is er nog niet. Hij is eigenlijk niet zelfstandig genoeg.
  • Wilner heeft zich mogen aansluiten bij een groepje van 8 kunstenaars. Met veertien van de jongeren zijn ze al naar een eerste optreden geweest.
  • Olès heeft een nieuwe hond gekocht. Het is een Duitse herder.

   

   

  Messenger Olès

  13 10 2018

  Map enfomew ke gen yon gwoup jen nan bouk la ki toujou fe yon konkou pou Atis. Wilner te enskri poul patisipe. Plizye nan mesye dam yo ak mwen tou pwal aplidi atis Wilner.

  In het dorp is een groep jongeren die een wedstrijd voor artiesten uitschrijft. Wilner heeft zich ingeschreven voor deelname. Verschillende jongens en meisjes gaan supporteren voor Wilner.

   

  Messenger Olès

  10 10 2018

  Depi dimanch nou pa santi anyen anko. Nap espere tout bagay fini.Sel bagay, depi samdi nou gen lapli chak jou.

  Sinds zondag (de dag ná de aardbeving die op zaterdag lokale tijd was) voelen we geen schokken meer. We hopen dat alles voorbij is. Sinds zaterdag regent het zonder ophouden.

  Messenger Olès

  10 10 2018

  Pa gen chok anko. Ye swa li te 8 e ti moun yo te pe toujou, yo pat vle antre nan kay. Se lem fin pale ak yo, yo antre. Maten-an tout te ale lekol a 8 e. Gen ki te dwe ale a 7e yo pat ale paske yo te pe. Gen kek lekol ki te retoune ti moun yo. Lekol pe ak me yo fonsyone nomal.

  Erezman chok yo fini. Espere nou mize la fini.

  Geen schokken meer. Gisteravond waren er acht kinderen die nog erg bang waren. Ze wilden niet naar binnen gaan. Toen ik met hen gepraat heb, zijn ze naar binnen gegaan. Vanmorgen is iedereen naar school gegaan om 8 uur. Die om 7 uur op school moesten zijn, vertrokken niet omdat ze schrik hadden. Enkele scholen hebben de leerlingen weer naar huis gestuurd. De school van de pastoor en die van de zusters functioneren normaal. Gelukkig beeft de aarde niet meer. Hopelijk is de ellende voorbij.

   

  Messenger Olès

  07 10 2018 (verschillende berichten vlak na de aardbeving)

  Ye swa te gen tranbleman te a 8 h 11. Li te pase byen fo tou nan kay nou tou. Ti moun yo te vreman panike. Nan kouri gen Osnel Yvette ki pran chok nan pye. Men se pa two grav. Ilianette te endispoze. Se lopital mwen te ale ak li. Se apre 2 ze de tan li vin revini. Kounya li pi bon.

  Non pa gen dega nan bouk la. Sanble se nodwes ki gen plis dega paske se nan zon sa li te komanse.

  Dapre nouvel mwen tap tande. Li komanse nan latoti. Mwen poko konnen dega ki fet nan zon yo. Sel sa mwen we nan téelevizyon gwo mon. Gen yon oditoryom ( auditorium) ki tonbe. Erezman nan le sa pat gen anpil moun ladanl. Yon moun mouri ak youn lot ki blese grav.

  Wi mwen apen tande sa. Ak anpil blese. Li apen sot pase la anko. Kounya tout ti moun yo ye nan lakou.

  Plizye fwa. O mwen 5

  Non pa gen fisi. Tout kay tranble tre fo. Fenet yo fe gwo bwi.

  Nou fe reyinyon ak ti moin yo. Paske yo pe anpil.

  Gisteravond is er een aardbeving geweest om 20.11 uur. We hebben die heel goed gevoeld. De kinderen sloegen in paniek. Bij het wegvluchten hebben Osnel enYvette hun voet verstuikt. Maar het is niet zo ernstig. Ilianette is flauw gevallen. Ik ben met haar naar het ziekenhuis geweest. Na twee uur kwam ze bij. Nu gaat het beter met haar.

  Er is geen schade in het dorp. Blijkbaar is er schade in de provincie Noordwest. Daar is de aardbeving begonnen.

  Volgens mijn bronnen is de aardbeving op Île de la Tortue begonnen. Ik weet niet of daar schade is. Grand Morne (dorp in de provincie Noordwest) zag ik op de TV. Daar is een grote zaal ingestort. Gelukkig was er niemand aanwezig. Zeker 1 persoon liet het leven en er is één zwaargewonde.

  Ja, ik heb dat ook gehoord (meer doden). Een veel gewonden. Zojuist gebeurde er nog een schok. Alle kinderen zijn weer naar buiten gevlucht.

  Meer keer (een schok). Minstens vijf (schokken).

  Nee geen barsten (in de gebouwen). Alle gebouwen schudden hevig. De vensters maakten een hoog geluid.

  Ik ga samenzitten met de kinderen, want ze zijn erg bang.

   

  Messenger Olès

  25 09 2018

  Se 2 pwomad pou Nerlande. Manmi Oles ap pote. Siw jwenn li tou le wap vini li ta bon.

  Manmi Olès heeft twee zalfjes meegebracht uit de VS voor Nerlande (psoriasis). Kijk eens of je ze kan vinden (in Europa).

   

  Messenger Frans

  25 09 2018

  Konpliman Manmi Olès ! Bon anivese.

  Proficiat Mami Olès ! Gelukkige verjaardag.

 • 17/09/2018

  Telefoon met Olès

  13 09 2018

  • De school is gestart. Alleen de kleuters beginnen op maandag 17 september.
  • Olès is enkele weken naar Boston geweest, naar zijn dochter Myriam. Manmi Olès is er al wat langer en zij blijft zelfs tot het einde van de maand. De terugvlucht was niet zo aangenaam. Het vliegtuig heeft een noodlanding moeten maken in Puerto Rico. Met een ander toestel is Olès méér dan zeven uur later geland in Port-au-Prince.
  • Intussen verliep alles in het weeshuis even vlot dankzij de supervisie van Chedline, de oudste dochter van Olès. Zij hield Olès dagelijks op e hoogte via de telefoon. Zo weet Olès dat het schoolgeld enorm gestegen is. Voor alle kinderen en jongeren samen is de kost 264.350 gourdes (3.250 euro). Dat is hetzelfde bedrag als vorig jaar, maar dat was toen alles inbegrepen, ook de boeken, de uniformen en de verplichte zwartleren schoenen. Alles laat voorzien dat de 3.400 USD die Frans in juni meebracht niet toereikend is. Olès zal de juiste bedragen doorgeven van zodra hij alle kosten kent. De pastoor heeft wel al te kennen gegeven dat hij een korting wil toestaan.
  • De put levert per keer 1.000 liter op. Die hoeveelheid twee maal per dag is toereikend.
  • De elektrische installatie werkt zonder problemen.
  • De vaars die Beni kocht is wellicht vol van onze stier. Bij de varkens was er een zeug met een worp van 7 de laatste keer. Eén big is verdwenen. Bij de geitjes verwachten we alle momenten een geboorte.
  • De maïs is geoogst. De opbrengst was kleiner dan vorig jaar. De bonen zijn goed en de maniok moet geschoffeld worden.
  • Voor Nerlande is de diagnose bekend voor haar huidprobleem. De medicatie is echter niet te vinden in Haïti. Myriam zal in de US op zoek gaan, maar Olès zal de gegevens ook aan ons bezorgen.

   

  Messenger Olès

  11 09 2018

  Ti moun yo antre lekol ye. Gen pwoblem nan komin lan sa koz direksyon lekol yo te ranvwaye byen bone tout ti moun. Yo pa fonksyone anko jodi - a. Nap espere yo fonksyone demen. Sa rive swit a yon prizonye ki mouri nan komisarya anba baton men lapolis.

  De kinderen zijn van gisteren naar school. Wegens problemen in het dorp heeft de directie ze meteen terug naar huis gestuurd. Vandaag zijn de scholen nog net open. Hopelijk morgen wel. De opschudding komt van een gevangene die gestorven is door stokslagen van de politie.

   

  Messenger Olès

  24 08 2018

  Mwen chita ak Chedline pou esplikel responsablite li genyen. Mwen ba li rezev lajan. Mima responsab nouriti li fe sa ansanm ak Chedeline chak fwa gen bezwen depans. Mw te chita ak tout ti moun yo tou yon fason pou tout bagay ka pase byen deye nou. Chak jou mwen kominike ak Chedeline ak pliizye nan ti moun yo poum konnen kijan sa ye. Tout bagay ap fonksyone byen.

  Ik heb aan Chedline haar verantwoordelijkheid uitgelegd. Ik heb haar geld gegeven. Mima zal samen met Chedline voor de aankopen van voeding zorgen. Ik heb met alle kinderen een vergadering gehouden opdat alles vlot blijft verlopen. Ik zal elke dag met Chedline bellen en enkele van de kinderen om te weten hoe het gaat. Alles verloopt goed tot nu toe.

   

  Messenger Olès

  17 08 2018

  Mwen sot pale ak Chedeline ak Ronaldo. Gen anpil lapli jodi-a senmichel. Tout bagay ap mache nomal. Yo diw mesi pou Salitasyonw.

  Ik heb met Chedline en Ronaldo gebeld. Het regent hard in Saint-Michel. Alles verloopt normaal. Ze danken je voor je groeten.

 • 06/08/2018

   

  Messenger Olès

  01 08 2018

  Nou gen pwoblem kouran yeswa. Ni se pa pwoblem batri. Sa rive a 11 ze li tonbe. Limye ve kote ki make inverter on ki limen. Erezman se pat yon gwo pwoblem. Yon breke ki te tonbe. Mw te rele elektrisyen ki konn travay pou nou. Se li menm ki we sa. Li fe kek tes nan kay la. Li pa remake sak koz sa. Kounya tout bagay ap mache nomal.

  Gieteravond was er een probleem met de elektriciteit. Het was niets met de batterij. Om 11 uur viel de stroom uit. Het lichtje aan de omvormer brandde. Gelukkig is het geen groot probleem. Een zekering was afgeslagen. Ik heb een elektricien gebeld die al eens voor ons gewerkt heeft. Hij heeft gezocht wat er gaande was. Hij heeft een paar testen gedaan. Hij vond niet direct de oorzaak. Alles werkt weer normaal.

   

  Messenger Olès

  27 07 2018

  Robenson al nan kan jodi-a nan pawas Veret. ak yon nan legliz la ( Les engagés du christ.) Lap retounen madi pwochen. Lot bagay. Yvette fe yon aksyon ki grav anpil. Pou mwen li ta dwe deyo nan Ofelina. Mwen deja konnen wap vle yon chans pou li. Mwen ap manmi Oles te obseve li deja. Likontinye ale lakay gason. Fwa sa li endispoze kay la. Yo chechem pou pranl. E sa rive deja endispoze nan menm kay sa. Mwen deja dil se apre mwen fin diskite ak ou, poul konnen si lap gen chans. Se yon move imaj pou ofelina. Tout gran medam gen pwoblen ak sak pase-a. Saw panse?

  Robenson gaat op kamp in de parochie Verrette met een andere kerkvereniging (De geëngageerden van Christus). Hij komt dinsdag terug. Iets anders.

  Yvette heeft iets ergs gedaan. Voor mij wordt ze buitengezet. Ik weet nu al dat je haar nog een kans wil geven. Mami Olès en ik hebben ze geobserveerd. Ze blijft maar naar het huis van en jongen gaan. Ze is de laatste keer flauw gevallen in dat huis. Ze hebben me geroepen om ze te halen. Ze is daar nog al eens flauw gevallen. Ik heb haar gezegd dat ik met u zal praten of ze nog een kans krijgt. Het is slecht voor het imago van het weeshuis. Alle grotye meisjes hebben het hier moeilijk mee. Wat vind jij ?

   

  Messenger Olès

  27 07 2018

  Batri yo byen desann ak teknik e anpil moun. Tout bagay nan garaj la.

  Mwen resevwa. 13 dwoum.6 vali valiz. 2 bwat an katon. 2 bwat batri yo ak 18 chez. Moun ki te vin ak Durand pou ede nou ak aoarey la te fe gwo konsiderasyon pou nou. Nou te peye 3000 goud. Mw bay 3 nan chez yo. Yo te mandem sa.

  De batterijen (2 kisten van 450 kilo) zijn met wat techniek en veel volk gelost. Alles staat in de garage.

  Ik heb 13 tonnen, 6 sporttassen, 2 dozen, 2 kisten met batterijen en 18 stoelen. De mannen die met Durand geholpen hebben, waren van grote hulp. We hebben ze 3.000 gourdes (38,50 euro) betaald en ze drie stoelen gegeven. Ze vroegen die.

   

  Messenger Olès

  26 07 2018

  Nou resevwa tout bagay. Nou nan wout.

  We hebben alles van de container in  ontvangst genomen. We zijn onderweg.

   

  Messenger Olès

  24 07 2018

  Mw te bliye diw sa. Ronaldo te double klas lane denye. Ane sa anko li pa travay poul admi. Pe a metel deuo. Men li fe yon konsiderasyon. Lap ka al fe reto nan lot kote. Mwen deja enskril nan menm lekol ak wilken. Li ki fe chwa.

  Ik vergat je nog iets te zeggen. Ronaldo heeft afgelopen jaar gedubbeld. Dit jaar heeft hij nog niet goed gewerkt. Mijnheer pastoor zet hem buiten. Maar hij gunt hem de kans om elders zijn studies verder te zetten. Ik heb hem al in dezelfde school als Wilken ingeschreven. Daar heeft hij zelf voor gekozen.

   

  Telefoon met Olès

  23 07 2018


  • Het gaat goed met iedereen.
  • Iedereen is geslaagd behalve Sam, Djeff en Guilène. Buiten hen gaat iedereen dus naar de volgend klas.
  • Voor het lossen van de container is alles geregeld. Durand zorgt voor een heftruck voor het lossen van de zware batterij-elementen. In Saint-Michel is voldoende volk opgetrommeld.
  • De waterput blijft goed opbrengen. Per dag is er nu meer dan 2.000 liter.
  • De elektrische installatie wordt goed opgevolgd. Ze functioneert normaal.
  • Olès gaat op 9 augustus naar zijn dochter Myriam in Boston. Mami Olès is daar al. Ze zullen er op 24 augustus hun 40ste huwelijksverjaardag vieren. Intussen komt Chèdline, de tweede oudste dochter van Olès een oogje in het zeil houden.
  • Nerlande is aan de beterhand. Na een lange zoektocht van de dokters hebben ze eindelijk het probleem van haar huidziekte onder controle.

   

  Messenger Olès

  22 07 2018

  Mw te kominike ak pe Gedeon ye swa. Kontene-ap rive nan kay yo mekredi dye vle. Map cheche bagay nou jedi maten. Lot bagay Myriam e ta vle mw ak yo boston pou 40em anivese maryaj mw. Lap tcheke sa. Li pwobabl poum ale fe 2 ou 3 semen ak yo avan 15 out. 28 out se dat kap fe nou 40 ane marye. Ma enfomew lel banm mw dat depa.

  Ik heb gisteravond met pater Gédéon gebeld. Woensdag komt de container aan. Ik ga donderdag onze goederen ophalen. Mijn dochter Myriam heeft me uitgenodigd om naar Boston te komen om mijn 40ste huwelijksverjaardag te vieren. Zij regelt dat. Wellicht ga ik 2 à 3 weken. Ik vertrek dan vóór de 15de. De 28ste is onze huwelijksverjaardag. Ik laat je weten wanneer ik precies vertrek.

   

  Messenger Olès

  19 07 2018

  Mwen gen yon kouzen ki mouri san malad potopwens. Fineray la ap fet samdi dye vle. Mwen pwale. Ou te wel 2 ou 3 fwa. Dokte Arry. Si kontene-a genran li posib poum tann pou resevwa bagay avanm retounen.

  Een neef van mij is gestorven in Port-au-Prince. Hij was niet eens ziek. De begrafenis is zaterdag. Ik ga er naar toe. Je hebt hem twee of drie keer gezien. Dokter Arry. Als het kan wacht ik op het openen van de container om alles op te pikken voor ik weer naar huis ga.

   

  Messenger Olès

  18 07 2018

  Gen 3 nan mesye dam yo, tant ak tonton yo te mandem pou al fe 15 jou ak yo. Yo dako pou ale. Se Dieunise, Ylianette ak wikenn. Yo pwale demen dye vle. Matant Ronald vini jodi-a tou made pou lal fe kek jou tou ak yo. Yap vin chechel vandredi dye vle.

  Van drie van de grotere jongens en meisjes hebben tantes en ooms gevraagd om een veertiental dagen te komen logeren. Het gaat over Dieunise, Ilianette en Wilken. Ze gaan morgen al. De tante van Ronald is ook komen vragen vandaag om enkele dagen naar haar te komen. Ze komt hem vrijdag halen.

   

  Messenger Olès

  09 07 2018

  Se yon gwo ere gouvenman fe. Le li deside monte pri gaz yo. E se gwo montan. Gazolin 85 goud anplis. Nap espere tout bagay antre nan kalm. Malgre li tounen sou desizyon-an. Pep la poko vle kanpe. Nap swiv.

   

  De regering begaat een grote vergissing om de brandstofprijzen te laten stijgen. En het gaat om grote stijgingen. 85 gourdes (1,10 euro) meer voor benzine. We hopen dat de kalmte herwonnen wordt. Hoewel de regering terug gekomen is op haar beslissing, wil het volk maar niet ophouden. We volgen de gebeurtenissen op.

   

  Messenger Olès

  08 07 2018

  Peyi dayiti gen anpil pwoblem. Potopwens bloke depi ye. Apre gouvenman soti kominike gaz la monte. Depi maten moun pa soti. Se kraze boule. Dechouke. Maket. Otel. Magazen.

  Haïti heeft grote problemen. Sinds gisteren is Port-au-Prince geblokkeerd na de berichten dat de brandstofprijzen stijgen. Sinds vanochtend kan niemand buiten komen. Vernielingen worden aangericht in warenhuizen, hotels, winkels.

   

  Messenger Olès

  06 07 2018

  Nou kontan viktwa Dyabl rouj la. Se yon ti kominote ayisyen belj ki gen isit.

  We zijn blij met deoverwinning van de Rode Duivels. Het lijkt hier wel een kleine Belgisch-Haïtiaanse gemeenschap.

   

  Messenger Olès

  06 07 2018

  Mwen achte 82 ti poul. Mw voye foto yo. Nou swete beljik bon chans. Anko nan 1 e ak kek minit.

  Ik heb 82 kuikens gekocht. Ik stuur je wat foto’s. We wensen succes voor België. Over een uur en enkele minuten begint de wedstrijd.

   

  Messenger Olès

  05 07 2018

  Ye Nerlande te ale nan randevou. Rezita ekzamen yo pa gen gwo pwoblem. Li pwobabl poul fe yon bon ti tan nan potopwens poul swiv tretman.

  Nerlande is gisteren terug geweest naar de dokter. De labonderzoeken leverden geen grote problemen op. Ze blijft een tijdje in Port-au-Prince voor behandeling.

   

  Messenger Olès

  01 07 2018

  Mekredi ak jedi denye wolchaday pat anfom ak yon fyev. Mis Merceda te vini. Li te bali yon sewom. Kounya li bon. Nerlande komanse amelyore piti piti. Dokte a te preskri medikaman. annatandan rezilta yo. Mwen te achte yo yo komanse fe bon efe. Sete nan tou 2 men ak nan 2 pye deye jenou yo.

  Verleden woensdag kreeg World Shaddaï koorts. Merceda, de verpleegster, is gekomen. Ze heeft hem een infuus gegeven. Nu is hij aan de beterhand. Nerlande geneest. De dokter heeft medicatie gegeven in afwachting van de laboratoriumuitslagen. De medicatie heeft een goed effect. Ze heeft de huidziekte in beide handen en in de knieholtes.

 • 28/05/2018

   

  Telefoon met Olès

  28/05/2018


  • De jongeren zijn sinds vandaag gestart met de examens. Het eerste was voor wiskunde. In de jongensschool start de vakantie op 7 juni. Voor de zusterschool is nog niet geweten wanneer zij de vakantie laten aanvangen.
  • De douches van Sen Joseph zijn verstopt, waarschijnlijk door ze te gebruiken met veel met moddervoeten.
  • De laatste tijd heeft het veel geregend. Het inzaaien was nog niet afgerond, maar de opbrengst van bonen en maïs ziet er goed uit.
  • De beton van het dak van sent An is gestort. De bekisting zal weldra worden afgebroken. Van zodra dat gebeurd is, wordt de trap naar het dak in orde gemaakt.
  • Ti Lou is dus weg. Na een dispuut is hij vertrokken. Zijn werk was niet zo goed. De dieren leden daaronder. Voor hem is eerst een kandidaat komen opdagen die ouder was dan Olès. Nu is er een jonge kerel van 32 gestart. Hij blijft ’s avonds voor de bewaking en heeft de kleine kamer voor de nachtwaker gekregen die sinds geruime tijd dienst deed als strijkkamer. Buiten bewaking doet de man het gewone werk van en tuinman en nog vele klussen.
  • Aan de afgeschuinde dak van sen Franswa hangen goten. Het dak is echter niet goed afgeschuind en Olès zal het er met aannemer Jean over hebben.
  • De raamgaten van het pomphuis zijn afgeschermd met insectennetten.
  • De pomp werkt prima. Elke dag levert ze 600 à 800 liter water op.
  • De batterijen worden om de twee dagen gecontroleerd. De laatste tijd heeft het zoveel geregend dat de zonnepanelen heel zuiver zijn.
  • Op de vergadering met de jongeren in januari werden een aantal afspraken gemaakt over het uitvoeren van kleine taken. Dat loopt niet zo goed.
  • Olès wil een groot varken ruilen tegen een koe, maar zal dat met Frans op zijn volgende reis bespreken.
  • In Ti Mango is er een vriend die met een grote tractor werkt. Misschien kunnen we hem inschakelen om onze lap ook te bewerken.

   

  Messenger Olès

  19/05/2018

  Pou taptap la mw bay bos la 20 000 goud poul achte pyes yo. Apre lel fin ranjel nap antann pou men dev. Travay beton an preske pou fini.

  Voor het herstellen van de taptap heb ik de hersteller 268 euro gegeven om vervangstukken te kopen. Van zodra hij klaar is, weet ik wat zijn werkloon is. De betonwerken (Sent An) zijn bijna gedaan.

   

  Messenger Olès

  17/05/2018

  Gen yon mekanisyen ki te soti potopwens. Mwen te fele gade taptap nou-an ki gen preske 1 an depil pa fonksyone. Ponp gaz pa bon. Injecteur yo pa bon ak kek lot ti pwoblem. Mw prete nan kob ti tatap la poul achete pyes yo jis poul pa elimine tankou ti bis la. Bos la pa jwenn enjekte yo. Se Miami li voye achte yo.

  Een mecanicien uit Port-au-Prince is naar de taptap komen kijken omdat hij al een heel jaar slecht werkt. De brandstofpomp is niet goed. De injectie is ook niet goed en er zijn nog enkele problemen. Ik heb geld genomen van de verkoop van de kleine taptap om de wisselstukken te kopen om de taptap niet te verliezen zoals het busje. De hersteller heeft de pomp niet kunnen vinden. Hij bestelt het stuk in Miami.

   

  Messenger Olès

  09/05/2018

  Bos charpant ak feraye ap fini ak kintra yo demen ou vandredi. Yo gen det pou ouvriye ki travay ak yo. Eske wap jwenn lajan pou yo? Twati a ap pare pou resevwa beton nan semen pwochen. Pou sa bos Jean ap bezwen yon avans poul peye konpayi kap koule beton-an. Denye montan ou te voye nan mwa avril la. Mw te bay bos yo li kom avans. Mw toujou gen det materyo pou Maçon. Mw te voye foto lis mains d'oeuvres yo pou ou.

  De timmerman en de ijzervlechter hebben morgen of vrijdag gedaan. Ze moeten hun werkvolk kunnen betalen. Kan je daar geld voor opsturen. Het dak wordt voorbereid om beton te storten volgende week. Daarvoor moet aannemer Jean geld hebben om de ploeg betonstorters te betalen. Het bedrag dat je in april stuurde heb ik als voorschot gebruikt. Ik heb nog schulden bij de leverancier van bouwmaterialen. Ik heb je foto’s van de werkmannen gestuurd.

   

  Messenger Olès

  04/05/2018

  Mw fe laboure yo pati nan lakou-a. Mw prete nan kob ti tatap. Mw komanse plante mayi ak pwa kongo. Mw fe komand plan bannan poum plante nan ravin yo.

  Mwen plante manioc dous tou.

  Ik heb de grond aan huis laten bewerken. Daarvoor heb ik geld genomen van de opbrengst van de kleine taptap. Ik ben begonnen met maïs en kongobonen te planten. IK heb bananenbomen besteld om aan de Ravine (riviertje) te planten. Ik heb ook zoet maniok geplant.

 • 16/04/2018

  Telefoon met Olès
  16/04/2018
  - Het gaat goed met iedereen.
  - Het extra budget voor Sent An moet Olès nog gaan ophalen. Hij gaat zaterdag naar de stad en dan combineert hij een bezoek aan de bank met het inslaan van proviand. Hij zal Frans nog detailsopsturen over de besteding van het geld.
  - Olès heeft een dispuut gehad met Ti Lou, de werkman. Bij een bepaald werk dat Olès hem had opgedragen, gaf hij er de brui aan met de vraag naar opslag. Gezien hij al een tijd niet meer
   zo goed presteert, wilde Olès daar niet op ingaan. Na de betaling van het salaris van maart is Ti Lou niet meer komen opdagen. Olès zoekt een vervanger. Tot hij iemand gevonden heeft probeert hij de grotere jongens meer in te schakelen.
  - De metselwerken van Sent An zijn  helemaal af. Er wordt aanstalten gemaakt met de bekisting voor het dak. Olès zal er zeker over waken dat het dak schuin afloopt en dat er een gat is voor de afwatering naar het bassin. Olès meent dat één grote buis gaat volstaan.
  - Frans deelt mee dat nieuwe batterijen zijn aangekocht voor de elektrische installatie in Sen Franswa en dat de oude batterijen een plaats zullen krijgen in Sent An.
  - Olès heeft Beni gevraag om financieel te helpen voor de landbouwactiviteiten. Concreet is er geld nodig om mannen te laten ploegen en om zaad en plantgoed aan te kopen. Beni heeft nog niet gereageerd.
  - Intussen heeft Olès voor de plantage aan huis een deel grond laten ploegen en zijn er maïs en bonen gezaaid. Ook op de gehuurde grond op Ti Mango wil hij inzetten. Al twee jaar na elkaar is daar de oogst mislukt.
  - Zopas zijn een big en een pas geboren geitje dood gegaan.
   
  Messenger Olès
  09/04/2018
  80.000 goud la, se pou mw achete res materyo pou 2em dal la. paske mwen te peye bos yo avans men dev ak li. Travay konstriksyon - an ap avanse. Bos chapant yo ap travay nan sent galri-a. Tout swit apre yap komanse ak chapant pou dal la. Lot enfo Tilou fe abandon. Li pa vin travay depi 8 jou. Sa pase apre yon diskisyon mwen ak li nan zafe travay li, li panse li gen twop travay pou lajan lap touche. Map bay plis esplikasyon lendi pwochen.
  De 80.000 gourdes zijn om de rest van het materiaal te kopen voor de beton van het dak. Ik heb de aannemers een voorschot op het werk betaald. Het werk aan Sent An schiet op. De timmerlui werken aan de galerie en daarna gaan ze verder met de bekisting voor het dak. Ti Lou is weggebleven sedert 8 dagen. Dat gebeurde na een dispuut over zijn werk. Hij denkt dat hij te veel werk krijgt voor zijn loon. Ik leg je maandag alles uit.
   
  Messenger Olès
  02/04/2018
  Nou sot gen vizit M. Dieulin asistan distrik gouvene. Nou te pale de proje-a. Li dim li toujou pale avew. Li fe kek foto.
  We hebben bezoek gekregen van meneer Dieulin, de assistent van de distriktsgouverneur (Rotary). We hebben over het project gepraat. Hij heeft wat foto’s gemaakt.
   
  Messenger Olès
  29/03/2018
  Nou te nan retret paskal nan legliz la. Enstalasyon-an toujou mache byen.pi-a dinye anpil. Yon demi dwoum pa jou. Ponp la toujou mache byen, Nou toujou tre pridan ak li. Salye M. Jef ak M. Pierre pou mw.
  We woonden een paasvoorbereiding bij in de kerk. De elektrisch installatie werkt nog steeds goed. De put geeft veel water, een halve ton per dag. De pomp werkt goed. We zijn altijd voorzichtig ermee. Groet Jef en Pierre van mij.
   
  Messenger Olès
  21/03/2018
  Foto sa yo fe ye. Manmi Oles te oganize yon posesyon nan la kou-a ak ti moun yo. Nan okazyon fet sen Jozef.
  Ik heb je foto’s gestuurd van gisteren. Mami Olès heeft op ons terrein een processie georganiseerd met de kinderen ter gelegenheid van het feest van Sint Jozef.
   
  Messenger Olès
  19/03/2018
  Bon fet Sen Jozef. Mw pwale ak kek nan ti moun yo ki deja fini ak ekzamen. Mwen te achte blok yo. Maçon bay nou siman kredi. Bos yo ap komanse monte blok jidi-a.
  Eskalye-a fini.
  Fijne feestdag van Sint-Jozef. Ik ga (naar een buurdorp) met enkele kinderen die al gedaan hebben met de examens. Ik heb betonblokken gekocht. De cementhandelaar geeft ons krediet. De metselaars doen vandaag verder. De trap is af.
 • 14/03/2018

  Messenger Olès

  14/03/2018

  Mw voye devi do Sentane pou ou. Mw te peye blok 20 yo. Yap antre vandredi dye vle. Mason ap ban nou kredi tout sa nap bezwen pou nou monte blok yo. Li poko dim ki dele kredi-a saw panse? Bos yo komanse nan edkalye-a maten-an. Mw voye foto komansman.

  Ik heb je de (bijkomende) bestekken voor Sent An verstuurd. Ik heb de blokken van 20 betaald. Ze worden vrijdag geleverd. De handelaar in bouwmaterialen wil ons krediet geven voor de materialen die we nodig hebben. Hij heeft niet gezegd voor hoe lang. Wat denk je ? De metselaars zijn met de trap gestart vanmorgen. Ik heb je enkele foto’s bezorgd.

   

  Telefoon met Olès

  12/03/2018

  • Papi Olès heeft omwille van pijn in de hartstreek pas een dokter bezocht in Port-au-Prince. De controle heeft opgeleverd dat hij nu (andere) medicatie moet nemen. Met zijn prostaat moet hij over twee weken terug.
  • Met de kinderen is alles prima. Gisteren zijn de paasexamens begonnen.
  • Ook met de medewerkers is alles ok.
  • Op de akkers is nog niet veel gebeurd. Normaal hadden we moeten oogsten in januari. Verleden jaar is er veel gezaaid, maar door de onregelmatige en vooral vele regen weinig geoogst. Olès gaat informatie inwinnen om de grond machinaal te laten bewerken.
  • Tot nu toe is de landbouwactiviteit verlieslatend. Het kost meer aan werk en zaaigoed dan het opbrengt.
  • Misschien kunnen we overwegen om bananen te planten. De optimale periode is juni, juli.
  • De kippen leggen niet. De varkens geraken wel vetgemest.

  Gisteren is een geit dood gegaan.

  De koeien doen het goed, ondanks de droogte die nu al een tijd aanhoudt.

  • Djeff en Manoucheca doen het goed. Het gedrag van Djeff moet wel opgevolgd worden. Hij moet af en toe aangepakt worden, omdat hij nooit heeft leren rekening houden met anderen.
  • Deze week wordt de trap van sent An gegoten. De bekisting is af.
  • Op het dak van Sen Franswa zijn de afvoeren geplaatst op de afgeschuinde helft.
  • In het pomphuis zijn de muggenziften geleverd, maar nog niet geplaatst. Ze dienen om ook het kleinste ongedierte buiten te houden.
  • Olès heeft contact opgenomen om aan te sluiten op de nieuwe (staats)waterleiding. Daar zijn problemen mee geweest, maar de contacten lopen.

   

  Messenger Olès

  06/03/2018

  Gen 1400 ki rete nan kob pi-a. Nou gen blok 15. Se nan res kob la map komand 1120 blok 20. Se gonayiv nap achtevyo.

  Dal la ap dekofre samdi dye vle. Gen kob selman pou blok. Gen kek fe. Mw mande bos Raymond pou prepare yon ti devi pou monte blok yo.lot bagay.

  Mw gen yon gwo doule ke. Map antre potopwens demen dye vle pou we dokte.

  We hebben nog 1.400 dollar van het putbudget. We hebben nog blokken van 15. Met de rest van het geld kan ik 1.120 blokken van 20 kopen. Ik koop die in Gonaïves.

  De bekisting van de welfsels wordt zaterdag weggenomen. Ik heb alleen nog geld voor betonblokken. We hebben nog wat ijzer. Ik heb aannemer Raymond gevraagd om een berekening te maken hoeveel blokken we nodig hebben.

  Ik heb pijn in mijn hartstreek. Morgen ga ik naar Port-au-Prince om een dokter te zien.

   

  Messenger Olès

  28/02/2018

  Jwaye anivese papi Frans. Ke bondye kontinye beniw ak fanmiy ou. De manmi Okes, ti moun yo ak mwen. Beton-an ap koule la nan Sen Anne.

  Gelukkige verjaardag papi Frans. Dat God je mag blijven zegenen, jij en je familie. Dat zijn de wensen van Mami Olès, van de kinderen en van mezelf. Vandaag wordt beton gestort in Sent An.

   

  Messenger Olès

  17/02/2018

  Mw pat ko mete 2 500 dol USD a nan bank la. Mw te panse kitel. Paske yon bon vale nan kob st Anne lan nan beton twati St Franswa. Siw dako nou ka pretel pou St Anne?

  Ik heb de 2.500 dollar nog niet naar de bank gebracht. Ik overweeg om het geld te gebruiken voor de beton van het dak van Sent An die heel wat geld opslorpt. Als je akkoord gaat, gebruiken we het voor Sent An.

   

  Messenger Olès

  16/02/2018

  Bos yo preske fini prepare twati dal la. Rete selman galri-a. Lendi yap komanse. Ferayě. Yo panse koule beton-an 26 ou 27 fev.

  Lot bagay mesye vit machin lan preske chak jou relem. Ki bay anpil presyon. Se jodi-a mw deside. Mwen deside bay li mwatye nan depans pou achte yon lot vit. Mwen te fe anko yon ti reyinon motivasyon ak moun ki te konsene yo. Mw mande yo pou konte kantite lajan nap bay, ki tap sevi yo. 8 500 goud.

  De metselaars zijn bijna klaar met de voorbereidingen van de welfsels. Alleen nog de galerie blijft over. Maandag starten ze met het ijzervlechtwerk. Ze denken op 26 of 27 februari de beton te storten.

  Iets anders. De man van de gebroken voorruit (vernield door enkele van onze kinderen) belt me bijna elke dag. Hij zet me erg onder druk. Vandaag hak ik de knoop door. Ik ga hem de helft van zijn kosten betalen. Ik heb nog een bijeenkomst belegd met de betrokken jongeren. Ik heb ze gevraagd om eens uit te rekenen hoeveel geld ons dat gaat kosten. Het gaat om 110 euro (dat is ongeveer een maandloon voor Olès).

   

  Messenger Olès

  13/02/2018

  Tout blok te fin monte. Kounya bos chapant yo ap travay nan chapant pou dal la. Mwen sonje ou te dim, nap fel san lamye. Sa vie di blok 2em etat ap monte tou dwat.

  Alle blokken zijn gemetseld. Nu zijn de timmerlui bezig met de bekisting voor de welfsels. Ik heb eraan gedacht om te werken zonder tussenrib. Dat wil dus zeggen dat de muur naar de verdieping recht is.

   

  Messenger Olès

  08/02/2018

  Dlo-a diminye nan pi-a. Ni nan lot pi-a tou. Mw te pase nan biwo -a ye pou we si yo ka antre dlo leta pou nou. Poko gen otorizasyon pou bay prive. Men direkte-a pwomet mwen lap diskite sa onivo depatman pou mwen.

  Het water van de put vermindert. Ook in de andere put. Ik ben gisteren naar het bureau geweest om te vragen of de staat ons van haar waterleiding kan bedienen. Ze mogen nog niet toelating geven voor privéaansluitingen. Maar de directeur heeft beloofd dat op provinciaal niveau voor ons te bepleiten.

   

  Messenger Olès

  06/02/2018

  Cabrit Mr. Beni te achte, li yon pitit.

  Bos ap travay kofraj sent galri-a.

  De geit die Beni gekocht heeft, heeft een kleintje.

  De aannemer werkt aan de bekisting van de galerie van Sent An.

   

  Messenger Olès

  31/01/2018

  Pou pi-a nap komanse tire ladanl pi ta. Ma baw repons. Mwen te rele Injenye-a pou kesyon pi-a. Li kontinye pou di. Se negosyasyon poun fe yap dispoze pou retoune. Map retoune pitopwens nan 15 jou pou randevou ak dokte-a. Map eseye pkanifye pou rankontre direkte-a.

  Depi kek jou pa gen bon soley. Konsa nou debranche frize yo leswa. Konsa pa gen pwoblem ak kouran. Jan nou te aprann, nap balanse jeneratris pou rale dlo-a an atandan le gen bon soley.

  Jodi-a bos yo ap fin monte blok. Yap komanse koule poto yo. Gen tuyo pou douch ki ta dwe pase andan beton. Bos plonbri-a ta dwe fe yon ti bagay pou tuyo douch. Saw panse?

  De put gaan we later verder gebruiken. Ik laat je iets weten. Ik heb de ingenieur gebeld in verband met de problematiek van de put. Hij blijft zeggen dat we kunnen onderhandelen om het betaalde geld als korting te krijgen (op een nieuwe boring). Over veertien dagen ga ik op doktersbezoek in Port-au-Prince en dan probeer ik langs te gaan om de directeur te zien.

  Sinds enkele dagen is er geen zon. Daarom hebben we gisteravond de diepvriezer uitgezet. Zo hebben we geen problemen met de stroom. Zoals ons geleerd is, gebruiken we de generator om water te pompen tot de zon weer schijnt.

  Vandaag hebben de metselaars de laatste blokken geplaatst. Ze storten beton voor de pilaren. Een afvoer voor de douches moet in de beton geplaatst worden. De loodgieter moet een klein werk uitvoeren daartoe. Wat denk je ervan ?

   

  Reis van 5-28 januari

  Frans gaat voor de 25ste keer naar Haïti. Met hem reizen Jef, Pierre en Jaak mee.

  De ambitie van de reis is heel wat werk te presteren en een put die nieuw geboord wordt aan te sluiten op een installatie die alle reservoirs op de daken van de gebouwen (Sen Jozef, Sen Franswa en later Sent An) zal vullen.

  Verslag van de reis bij ‘Rapporten’.

 • 25/12/2017

  Messenger Olès

  25/12/2017

  Jwaye nowèl papi Frans, manmi Frans ak tout pitit yo de tout ti moun yo, manmi Olës ak mw.

  Zalig Kerstmis Papi Frans, Mami Frans en alle kinderen vanwege alle kinderen, mami Olès en ikzelf.

   

  Messenger Olès

  21/12/2017

  Mw komanse ak 2 travay jodi-a. Pentire Sen Jozef ak repare salon sen Jozef.

  Ikk ben vandaag met twee werken gestart: (opnieuw) schilderen van sen Jozef en het herstellen van de salon van en Jozef

   

  Telefoon met Olès

  18/12/2017

  Buiten wat verkoudheden gaat het goed met iedereen.

  De dedouanering van de container is vlot verlopen. Alle colli’s zijn aangekomen. Alleen telt Olès een twintigtal stoelen bestemd voor de school van de zusters, waar Frans er een zestigtal heeft verstuurd.

  Voor de meeste kinderen is de vakantie begonnen. Voor de jongeren van het zevende jaar (derde middelbaar) en reto (zesde en voorlaatste jaar middelbar) nog niet.

  Op 6 januari wordt het boren van de put gestart. Dat is op de dag van aankomst van de reizigers. Frans komt immers voor zijn 25ste reis naar Haïti aan op 6 januari in het gezelschap van een ploeg van drie werkers: Jef, Pierre en Jaak. De aannemer voor het boren van de put heeft een voorschot gevraagd van 1.000 USD.

  Ook het graven van de greppels om de kanalisatiebuizen te leggen tussen de gebouwen onderling start op dezelfde dag.

  Op 7 januari zullen we samen Nieuwjaar vieren. Daarvoor wordt het stiertje geslacht dat afgelopen zomer werd aangekocht.

   

  Messenger Olès

  16/12/2017

  Mw apen sot rele konpayi foraj pi-a. Aparey la gen yon ti pwoblem. Li banm garanti, lap vini pou komanse fouye pou nou le 5 janvye. Mw panse lap bon, paske nap la le 6.

  Ik heb net met de firma gebeld die de put komt boren. Er is een probleem met hun installatie. Ze geven me garantie dat ze vóór 5 januari komen. Ik denk dat dat goed is, want jullie arriveren de zesde.

   

  Messenger Olès

  11/12/2017

  Pe Gédéon apen sot relem. Kontene-a ap rive kay yo vendredi. Samdi maten yap ouvril. Isit tout moun anfom. Ti moun yo nan ekzamen 2em kontwol.

  Père Gédéon heeft me gebeld. De container arriveert vrijdag. Ze openen hem zaterdag morgen. Iedereen maakt het geod. De kinderen maken hun tweede reeks examens (Kerstexamens).

   

  Messenger Olès

  6/12/2017

  Mw resevwa bilten preske pou tout ti moun yo. Jiskounya sel Ricardo ki pa gen mwayen.

  Ik heb de rapporten van bijna iedereen. Alleen Ricardo heeft een onvoldoende.

   

  Messenger Olès

  2/12/2017

  Nou te gen vizit byenet sosyal jedi-a ki te soti potopwens. Nan kad yon kanpay nasyonal pou evalye tout ofelina. Te yon long entevyou ak mw. Yo fe yon dosye pou chak ti moun yo. Yo te vreman kontan. Yo te mandem sa, mw bay yo nimewo telefon ou.

  IBESR stuurde een delegatie uit Port-au-Prince voor een controle in het kader van de nationale campagne om alle weeshuizen te evalueren. Ze hadden een lang interview met mij. Ze hebben voor ieder kind een dossier gemaakt. Ze waren echt tevreden. Ze vroegen me naar jouw nummer en ik heb het gegeven.

   

  Messenger Olès

  27/11/2017

  Mwen te lavil samdi-a. Youn se magazen mwen tap achte pwovizyon. Lot la se yon recho 3 plas, mwen panse lap bon pou nou. Konsa nap fini ak achte chabon. Pri li se 12500 dola HT.ak bonbòn Kom nou gen bonbòn lap koute n 10 000 dol. Sil posib lew vini na tou achtel.

  Ye se fet Kris wa. Fet kiwo yo tou. Apre mes la, kiwo yo te ale lasidras ak pe-a.

  Ik was zaterdag in de stad. Op de ene foto het warenhuis waar ik proviand heb ingeslagen. Op de andere foto staat een fornuis met drie vuren dat we kunnen gebruiken. Dan zouden we kunnen stoppen met houtskool. Het kost 870 euro met een gasfles zoals we er al hebben en die kost 695 euro. Als het kan zou ik die willen kopen wanneer je komt.

  Gisteren was het feest van Christus Koning. Dat is ook het feest van de Chiro. Na de mis zijn de Chiroleden met de pastoor naar La Cidras geweest.

Pagina's