Skip directly to content
 • 09/09/2019

   

  09 09 2019 Telefoon met Olès


  • De school is begonnen vandaag, toch de school van de zusters en die van de pastoor. Andere scholen zijn verleden week al gestart. De eerste schooldag startte met een mis voor de Heilige Geest.
  • De nieuwe werkman heet Lucsen. Hij werkt goed.
  • Westindjie is zwanger. Ze is pas achttien jaar. De vader is een klasgenoot. Ze woont nu bij haar familie en gaat in Gonaïves naar school.
  • Maudline is met haar oma naar Port-au-Prince vertrokken. Ze blijft bij haar. Ze is erg opgetogen over deze wending in haar leven.
  • De volgende reis gaat de elektriciteit aangepakt worden. Yanskian en Monsly gaan komen helpen. We hebben nog enkele stevige werkmannen nodig voor het uitkappen van de leidingen en ook om de greppels te graven tussen de verschillende gebouwen. Daarin komen ook leidingen voor watervoorziening in Sent An.
  • Frans Heeft onderhandeld met Yanskian. Hij komt mee werken, maar blijft daarna in het weeshuis als hoofdopvoeder. Daarnaast zal hij ook de taak van technisch verantwoordelijke op zich nemen. Hij krijgt een salaris, een kamer en ook de maaltijden. Van zodra er meer ruimte is, komt zijn gezin bij hem wonen. Yanskian krijgt een contract om alles duidelijk te stellen.
  • De drie meisjes die hogere studies gaan aanvatten, zijn verzekerd van een onderkomen in Port-au-Prince. Dat is bij pater Hoet. Ze gaan een grote kamer delen met een vierde studente en zelf instaan voor hun maaltijden. Alle vier gaan ze een richting toerisme aanvatten.
  • De plantages staan mooi groen. Er wordt nu gewied. We telen maïs, bonen, pindanoten, graan en zelfs rijst.
  • 3 van de zeugen zijn vol.
  • We hebben nu 7 geiten met daarbij 2 bokken.
  • De runderen doen het goed: de stier, de twee koeien en het kalf.
  • De kippen zijn nu ondervertegenwoordigd, slechts 3.

   

   

  04 09 2019 Messenger Olès

  Sa se ekip Mr Beni konn soutni-an. Ronaldo ak Robenson se jwè ekip la. Li te rive nan final. Li chanpyon dimanch la.

  Het voetbalploegje dat meneer Beni wel eens hielp en waarbij Ronaldo en Robenson spelen, hebben de finale bereikt en speelden verleden zondag kampioen.

   

  01 09 2019 Messenger Olès

  Bos Raphi komanse enstale tiyo pou vini dlo nan basen-an. Lap kontinye nan senmenn lan. Mwen deja bay bos Tido kob pou kouveti yo. Li banm randevou pou vin monte tout le 16 septanm.

  Aannemer Ralphi gaat de goten installeren om het water van het dak naar het grote bassin te leiden. Ik heb aannemer Tido geld gegeven voor de deksels op de mangaten van het bassin. Hij heeft beloofd om ze op 16 september te plaatsen.

   

  28 08 2019 Messenger Olès

  Monsly ale maten-an. Lap retoune le 6 septanm. Li fini ak Travay Sentan. Mwen te remake kek ti bagay poul korije. Se sa lel retoune lap fe sa. Li pa fe fenèt dèyè yo sanblab ak desen devan yo.

  Monsly is vanmorgen vertrokken. Hij komt terug op 6 september. Hij is klaar in Sent An. Ik heb enkele foutjes opgemerkt. Hij corrigeert alles wanneer hij terug komt. De ramen vanachter zijn niet hetzelfde als die van voor.

   

  25 08 2019 Messenger Olès

   

  Frijidè nou gen nan refektwa, li anpan depi kek ane. Nou depanse bon ti kob pou reparel, li pa janm bon. Mwen jwenn yon moun ki ala rechèch pou konseve bagay glase. Li ban mwen 7 500 goud pou li. Map mete kob la nan kabrit pou gadinaj.

  De koelkast die in de eetzaal hebben is al enkele jaren defect. We hebben al veel geld uitgegeven om hem te repareren, maar nooit met goed resultaat. Ik ben iemand tegengekomen die op zoek was om ijs te bewaren. Hij heeft me daar 7.500 gourde (75 euro) voor gegeven. Ik besteed het geld aan de geitjes.

   

  24 08 2019 Messenger Olès

  Rezilta ekzamen pou elèv filo yo sòti. Ekol pè bay 100% bon. Pè a te gen 27 elèv ki te patisipe.

  De resultaten van de eindexamens van filo (zevende en laatste jaar middelbaar) zijn binnen. In de school van meneer pastoor is iedereen geslaagd. Ze zijn met 27.

   

  22 08 2019 Messenger Olès

  Se jodi-a yo tant Modeline vini chèchel. Li pwal viv kay yon tant ak grann li. Li pwal kontinye lekol potopwens. Yo abite Titanyen. Pa lwen ak mache-a. Mwen bay yon ti fre pou li. Vandaag is een tante van Maudline haar komen ophalen. Ze gaat bij haar tante en oma wonen. Ze gaat dan naar school in Port-au-Prince. Ze wonen in Titanyen, niet ver van de markt. Ik heb ze wat geld meegegeven.

   

  16 08 2019 Messenger Olès

  Ok pou enfomasyon pe Hoet. Manno te konseye nou tou de lekol sa. Se tout frè yo li pat ko jwenn ki fem pat ko diw sa. Gen posi blite pou moun ki pa gentan antre nan mwa septanm . Ap gen yon sesyon kap komanse an janvye. Konsa si nou chwazi janvye, nap gen plis tan pou nou planifye.

  Ok voor de informatie van pater Hoet over de hogeschool. Emmanuel heeft ons die ook aangeraden. Ik heb je nog niets verteld daarvan omdat ik de kosten nog niet ken. Je kan er ook in januari starten als je in september niet kan beginnen. Daarom mikken we op januari. Dan hebben we meer tijd om te plannen.

   

  16 08 2019 Messenger Olès

  mwen te envite nan yon rankont fèmti yon kan dete lekol pè-a te oganize jodi-a. Josué te pwofesè.

  Ik was uitgenodigd op een bijeenkomst naar aanleiding van het einde van een zomerkamp georganiseerd door de school van de pastoor. Josuë mocht les geven.

 • 14 08 2019

   

  09 08 2019 Messenger Olès

  Gen kek paran ki mande pou kèk ti moun al pase 8 jou vakans ak yo. Tankou: Maudelet, Jeandelet, Robenson, Westendjie, les 3 frères Emmanuel. Jeandeline ak Roseberline tap ladan tou, Junior ap travay ak yo padan tout vakans lan ki fè m pap kite yo ale.

  Jeandelet ale jodi-a ak yon tant li. Lot yo pwale lendi dye vle. Mwen te mande pè Dessalines chans pou Robenson. Li asepte reprann li pou nou.

  Enkele families vragen of hun (wees)kind een week op vakantie mag komen. Onder andere die van Maudelet, Jeandelet, Robenson, Westendjie, de drie broers Emmanuel. Jeandeline en Roseberline worden ook gevraagd, maar Junior werkt met hen de hele vakantie (bijspijkeren voor school) en daarom laat ik hen niet gaan.

  Jeandelet is vandaag (op vakantie) al naar een tante. De rest gaat maandag (op vakantie naar familie). Aan meneer pastoor Dessalines heb ik een uitzondering gevraagd voor Robenson. Hij gaat ermee akkoord dat hij niet wordt uitgesloten van de school.

   

  08 08 2019 Messenger Olès

  Mwen tap chèche enfomasyon pou Anderson. E.P.G. se ecole proffetionelle des Gonaives. Yo pran moun ki fè filo ak reto. Yo kapab konsidere ka Anderson nan. Men fok li te fe 9e. Konsa li pran profesyon-an, ak kontinye lekol tou. Nan ka sa, Anderson mande si nou ka enskril poul ta gen papye 9e lan pou lot ane. Gen plizye lot bagay yo ka aprann nan ekol sa. Map cheche konnen tout sa yo ka aprann ladanl. Olye de potopwens. Gonayiv ap pi bon pou nou.

  Ik ga informatie opvragen voor Anderson. E.P.G. is een beroepsschool in Gonaïves. Ze aanvaarden leerlingen die het laatste óf het voorlaatste jaar af hebben. Ze kunnen Anderson toch aanvaardden áls hij het negende jaar afmaakt. In dat geval vraagt Anderson om hem in te schrijven voor het negende jaar. Er zijn veel richtingen in die school. Ik zal opvragen wat allemaal kan. Gonaïves is beter voor ons in plaats van Port-au-Prince.

   

  30 07 2019 Messenger Olès

  Nou lavil jodi-a. Pou cheche lajan ak pou fe pwovizyon. Ronal ki ak nou jodi-a

  Wij zijn in de stad vandaag om het geld op te halen en proviand in te slaan. Ronald is bij me.

   

  29 07 2019 Telefoon met Olès


  • Iedereen is in vorm. Maudeline is af en toe nog niet zoals het moet zijn.
  • De oudsten vervelen zich niet. Ze krijgen geregeld klussen opgedragen.
  • De opdracht voor de jongeren van Sen Franswa om eens een inventaris te maken van hun capaciteiten én een lijst van wat ze daarmee doen, vlot niet voor een aantal. We stellen een limietdatum van 10 augustus voor.
  • Maudeline gaat naar haar tante in de stad. Ze gaat nog een aantal onderzoeken ondergaan. Ze valt immers geregeld flauw.
  • Ivette gaat nog een jaar in het weeshuis blijven, maar in plaats van naar school te gaan, laten we haar een opleiding keukenmeid, bakkerij of naailes volgen.
  • Frans maakt eerstdaags 12.500 dollar over. Dat is het geld voor augustus, het restant dat boss Jean nog moet krijgen, het schoolgeld en een aanbetaling voor de lasser om het waterbassin af te werken.
  • Monsly heeft de hekwerkkaders van het gelijkvloers af. Hi begint weldra aan de vensters beneden. Normaal is alles einde augustus klaar. Zijn werk ziet er zeer goed uit.
  • De tuin lijkt eindelijk sinds jaren nog eens te lukken. We hebben 6,5 hectare bewerkt en volgend jaar is dat 7,5 hectare. Alles is geploegd en ingezaaid of beplant met bonen, pindanoten en zelfs rijst. De geruilde grond op Ti Mango is veel beter dan de andere en als het een beetje regent zal Frans staan te kijken als hij komt.
  • Met de nieuwe koe en de nieuwe geitjes gaat het goed.
  • Sinds de moord op onze notaris liggen de papieren nog op zijn kantoor. De overheid heeft alles geblokkeerd. Van zodra een nieuwe notaris is aangesteld, wordt alles vrijgegeven.
  • De drie meisjes die naar het hoger onderwijs gaan, moeten nu ingeschreven worden.
  • IBESR heeft onze beoordeling herzien. We hadden eerst geel voor alles, maar Sen Franswa krijgt nu groen. Sen Jozef behoudt geel omdat de toiletten niet hygiënisch zijn en de keuken te klein voor zo’n groep.
  • De waterinstallatie werkt zeer goed nu we weten hoe en wanneer de filters vervangen moeten worden.
  • De waterput geeft dagelijks méér dan 1.600 liter.
  • De elektrische installatie werkt probleemloos.

   

  26 07 2019 Messenger Olès

  Mwen vann 14 dwoum a 1000 goud. = 14 000 goud. Mw achte 2 femel kabrit ( jèn fam). Gen kob pou youn ankò. Sim jwenn vann anko. Map achte plis toujou.

  Ik heb 14 tonnen verkocht voor 1000 gourde (10 euro) per stuk. Daarvan heb ik twee jonge geitjes gekocht. Ik heb nog geld voor een derde. Als ik er nog kan vinden, koop ik er nog.

   

  25 07 2019 Messenger Olès

  Nou kontinye travay plantasyon yo ankò jodi-a, ni ak demen tou. Nou gen 45 ouvriye jodi-a. Nou komanse plante diri tou. Lot bagay. Mwen te resevwa vizit 4 belge ki se zanmi Lisette( Ansyen majistra ) yo te kontan wè anpil bon travay nou reyalize. Yo gen jen ki fini ak inivèsite, ki vle travay nan sosyal. Yo mandem esken ka resevwa yo, pou vin travay benevola.

  We werken verder op de plantage vandaag en morgen. Vandaag zijn 45 mensen aan het werk. We planten ook rijst. Iets anders. Ik heb 4 Belgen op bezoek gehad, vrienden van Lizette, de voormalige burgemeester. Ze waren zeer tevreden om al het werk te zien dat wij gerealiseerd hebben. Ze kennen jongeren die de universiteit af hebben en stage willen doen. Ze vroegen of ze bij ons vrijwilligerswerk kunnen doen.

   

  24 07 2019 Messenger Olès

  Nou gen gwo lapli yè. Mwen pwofite pou komanse plante pwa kongo ak pistach. Nou gen 31 ouvriye kap travay.

  Gen yon reyinyon nan byen net sosyali Gonayiv Jodi-a . Mw rete pou kodone travay la. Mwen voye Junior nan plas mwen.

  Gisteren heeft het goed geregend. We zijn onmiddellijk beginnen te planten, bonen en pindanoten. We hebben 31 mannen aan het werk.

  Vandaag is er ook een vergadering van IBESR in Gonaïves. Ik blijf om het werk te coördineren en ik vaardig Junior af.

   

  23 07 2019 Messenger Olès

  Monsly fin fe tout ankadreman galri yo. Li komanse fèmen ankadreman yo.

  Monsly heeft alle kaders van de galerieën af. Hij gaat ze toelassen.

   

  21 07 2019 Messenger Olès

  Mw lopital ak Maudeline. Li tonbe maten-an. Li gen gwo blesi nan yon dwet ak nan tet. Li nan men doktè pou koud blesi yo.

  Ik ben in het ziekenhuis met Maudeline. Ze is gevallen deze morgen. Ze heeft een wonde aan een vinger en aan haar hoofd. Ze is bij de dokter om de wonde te laten naaien.

   

  16 07 2019 Messenger Olès

  Se yon jen gazel ( fanm ) mwen apen achte. Li koute 6 600 dol. 33 000 goud. Se ak lajan tiyo fè yo mwen te vann. Nou gen lajan anko pou achte yon lot.

  Ik heb een vaars gekocht. Ze kostte 33.000 gourdes (330 euro). Ik heb ze gekocht met het geld van de metalen buizen. We hebben nog geld voor een tweede.

   

  13 07 2019 Messenger Olès

  Medam yo fin konpoze depi yè. Yo di gen 3 matyè yo pap fe gwo pwen. Se matematik, chimi al anglè. Nap tann rezilta yo.

  De meisjes (van het laatste jaar) hebben gedaan met de examens. Ze zeiden dat het om drie examens ging die niet te moeilijk waren: wiskunde, scheikunde en Engels. Ze hebben nog geen uitslag.

   

  13 07 2019 Messenger Olès

  Bos Jean vini travay depi lendi pou fini ak fenet yo. Lel fini ak fenet ak tet eskalye-a. Kontral ap fini net nan Sentan. Nou gen ti bans ki rete pou fini ak li.

  Boss Jean is hier sinds maandag om de vensters af te werken. Wanneer hij gedaan heeft met de vensters en de kop van de trap is het contract afgelopen. We moeten hem nog een saldo betalen.

   

  10 07 2019 Messenger Olès

  Yè nou jwenn yon ti lapli. Apre plis pase 22 jou. Konsa nou pwofite komanse plante nan lakou-a. Mayi ak pwa kongo.

  Gisteren heeft het een beetje geregend en dat na 22 dagen. We profiteren ervan om de tuin te beplanten: maïs en congobonen.

   

  07 07 2019 Messenger Olès

  Taptap la gen ti pwoblem depi kek jou. Se ak bis la nou fè livrezon dlo. Yè Ronaldo sot fè livrezon, li bay Wilken kondwi e Wilken poko aprann. Li antre nan pye mango nan lakou-a. Konsa bis la pran gwo chok. Mwen tal nan yon fineray. Lem vini mwen sezi. Erezman timoun piti yo pat pre. Kounya bos yo ap reparel pou mwen.

  De taptap heeft al enkele dagen een probleem. We doen nu de waterleveringen met het busje. Gisteren gaf Ronaldo na de ronde het stuur aan Wilken. Maar Wilken heeft nog niet leren rijden. Hij botste tegen een mangoboom. Het busje is ferm geblutst. Ik was naar een begrafenis. Toen ik thuis kwam, zag ik het. Gelukkig zaten de kleintjes niet in de bus. Ik heb een mecanicien gebeld voor de herstelling.

   

  06 07 2019 Messenger Olès

  Nou preske fin resevwa bilten rezilta fen dane ti moun nou yo. Gen plizye lot anko ki deyò nan lekol pè a.

  We hebben bijna alle rapporten van het einde jaar. Van de parochieschool zijn er nog een aantal achter.

   

  04 07 2019 Messenger Olès

  Nou gonagiv pou cheche lajan ak pwovizyon. Wilner ki ak mwen. Se toujou Renel nou pwan.

  We zijn in Gonaïves voor het geld en proviand. Wilner is bij me. We nemen altijd Renel als chauffeur.

   

  03 07 2019 Messenger Olès

  Nou komanse resevwa bilten denye kontwol pou ane-a. Map gentan baw rezilta yo. Gen movez nouvel pou Sam ak Jeandelet. Yo deyò lekol la. Sam se pou konpotman nou konn diskite yo. Jeandelet se pou mank respè pou dirijan yo nan lekol la.

  Stilletjesaan komen de rapporten van het einde schooljaar binnen. Ik stuur je de resultaten nog op. Slecht nieuws voor Sam en Jeandelet. Ze vliegen buiten op school. Sam voor zijn gedrag waar we het al over hadden, Jeandelet voor gebrek aan respect voor de directeur.

   

  29 06 2019 Messenger Olès

  Mesye dam yo fin fè let Mme ak Mr Henry-a kopi let la pa disponib kounya. Map voyel pou pi ta. Mwen te lil, li gen kek feblès mwen te konseye yo korije.

  De jongeren hebben de brief voor Nicole en Henri. Ik stuur je later een kopie. Er zitten nog enkele fouten in die ze moeten verbeteren.

 • 26 06 2019

   

  26 06 2019 Messenger Olès

  Bef la fè pitit maten-an. Yon ti gazèl (fanm)

  De koe heeft vanmorgen een kalfje geworpen. Het is een vrouwtje.

   

  26 06 2019 Messenger Olès

  Jeandelet li te gen yon apsè nan pye. Pye-a a enfekte. Mis Merceda ki tap fe pansman pou li.

  Jeandelet heeft een zweer aan zijn voet. De voet is geïnfecteerd.  Miss Merceda heeft hem verzorgd.

   

  26 06 2019 Messenger Olès

  Nou diskite tout bagay. Sete yon bel rankont ak 16 gran yo. Rankont lan te dire 2 ze tan. Mwen te retrase istwa Ofelina pou yo. Kote mwen ak ou soti, pou rive la ak yo jodi-a. Mwen dekouvri, 5 moun ki plis enplike nan koze madan Nicole. Se Ronald, Dieunise, Mina, Robenson ak Josué. Josué li se pou tradwi pou Ronald. Yo tout te vreman etone resevwa yon let konsa. Yo pat kwè nan nan tout pawol madan Nicole yo. Yo konsidere let la kom yon let negativ. Yo di, se yon manèv pou divizen youn ak lot. Jan mwen ak te panse tou. Aprè sa mwen te fe yon verifye livrè banke ak fich yo. Mwen esplike yo jan sa bawou ak mwen pwoblem. Yo deside yo menm, pou koupe tout kontak ak 2 madanm yo. Pou sa yap ekri yon let. Yo te panse ba mwen let sa, pou voyel pou ou. Mwen te konseye yo pou voyel nan menm wout li te ekri yo-a. Ma fèw jwenn yon kopi. Pou kesyon vwayaj la. Se Dieunise ki te resevwa mesaj la sou paj fesbouk li. Li di yo an novanm lap nan OSJOSMA. Epi li patajel ak Ronald e lot ti moun yo. Yo panse mwen ak ou te okouran. Dieunise te siprime mesaj li-a.

  We hebben alles besproken. Het was een mooie bijeenkomst met de 16 oudsten. Ze heeft twee uur geduurd. Ik heb hen het hele ontstaansverhaal van het weeshuis verteld van waar jij en ik begonnen zijn tot waar we vandaag samen staan. Ik heb vernomen dat er 5 jongeren betrokken zijn: Ronald, Dieunise, Myrna, Robenson en Josuë. Josuë heeft voor Ronald de vertalingen gemaakt. Ze stonden allemaal paf van de brief van Nicole. Ze geloven niets van wat Nicole allemaal zegt. Ze beschouwen de brief als heel negatief. Ze zeggen dat Nicole hen tegen ons wil opzetten. Dat vond ik ook al. Ik heb ze de spaarboekjes laten kijken en de rekeninguittreksels. Ik heb hen uitgelegd hoe de brief van Nicole jou en mij verhindert ons werk goed te doen. Ze hebben uit eigen besloten om alle contact stop te zetten met Wendy en Nicole. Ze gaan een brief schrijven die ze me wilden geven. Ik heb hen aangeraden om die brief te bezorgen op dezelfde manier als zij de brief van Nicole hebben gekregen. Ik zal je wel een kopie bezorgen. Wat de reis betreft, is het Dieunise die op facebook dat berciht gekregen heeft. Nicole zegt dat ze in november naar OSJOSMA komt. Dieunise heeft het doorverteld aan Ronald en de anderen. Ze dachten dat jij en ik dat al wisten. Dieunise heeft het bericht gewist.

   

  25 06 2019 Messenger Olès

  Nikol ekri plizye nan ti moun yo, sou fesbouk. Men to pa lil se Nerlande ak Ilianette. Mwen deja pale ak kek nan gran yo. Se aswè-a mw gen randevou ak tout gran yo. Yon lot bagay li di. Yo la pou defann ti moun yo. Sa vle di, mwen menm ak ou nou fe ti moun yo abi.

  2 moun sa yo ap travay pou destabilize Ofelina. Prinsipalman Ronald paske li gen kontak avek tou 2 moun yo. Premye repons li ban mwen. Se madan Wendy ki toujou nterese pale ak yo de lajan sa. Erezman nou gen bon prèv poun pwouve ti moun nou yo, ke 2 moun sa yo ap travay kont Ofelina.

  Nicole correspondeert metverschillende kinderen op facebook. Ik verneem dat van Nerlande en Ilianette. Ik heb met enkele van de oudsten gesproken. Vanavond ga ik met ze praten in groep. Ze zegt nog iets (dat me stoort). Ze zegt dat zij er is om de kinderen te verdedigen. Daarmee zegt ze dat ik en jij ook de kinderen onrechtvaardig behandelen.

  2 mensen werken om het weeshuis te destabiliseren. Het is vooral Ronald die met die twee contact heeft. Hij antwoordde meteen op mijn vraag dat Wendy altijd maar geïnteresseerd is in het geld. Gelukkig hebben we een sterk bewijs om aan de kinderen te laten zien dat deze twee mensen (Wendy en Nicole) tegen het weeshuis werken.

   

  24 06 2019 Messenger Olès

  Pati nap travay nan lakou-a fin prepare. Nap plante mayi ak pwa kongo. Nap eseye pitimi tou.

  Een deel van het (ploeg)werk in de tuin is klaar. We gaan maïs planten en congobonen. We gaan ook een test doen met pitimi.

   

  21 06 2019 Messenger Olès

  Mw fe reyinyon ak mesye dam yo nan Jan Nou diskite sa. Mw ba yo papye. Le yo fini yap remet mw yo. Mw mande yo fè yo an 2 kopi. You pou rete nan men yo.

  Ik heb samen gezeten met de grote meisjes en jongens zoals we afgesproken hebben. Ik heb ze papier gegeven. Als ze klaar zijn, zullen ze me hun werkstuk bezorgen. Ik heb gevraag om twee kopies te maken. Eéntje om zelf te houden. (De jongeren gaan een detaillijst aanleggen van wat ze kennen en kunnen én doen in het weeshuis.)

   

  18 06 2019 Messenger Olès

  Jedi se fèt kò ak san Jezi ( fèt Dye) Nap gen repozwa isit nan Òfelina. Mwen sot kominike ak Monsly. Lap domi Dajabon dimanch, poul ka achte bonè nan lendi, poul gentan vini.

  Donderdag is het feest van het Heilig Hart (Sacramentsdag). In het weeshuis is een rustaltaar. Ik heb nog gecommuniceerd met Monsly. Hij zal maandag in Dajabon slapen om maandag vroeg het materiaal te kopen. Dan kan hij naar hier komen.

   

  17 06 2019 Telefoon met Olès


  • Buiten enkele kleine voorvalletjes is iedereen in goede gezondheid.
  • Papi Olès is naar Port-au-Prince geweest voor het opvolgen van zijn prostaatoperatie. Hij heeft enkele dokters gezien en verdere opvolging is niet meer nodig nu.
  • Tijdens zijn verblijf in Port-au-Prince kwam het bericht van de aankomst van de container. Het vervoer regelen had wat voeten in de aarde, maar alles is nu veilig aangekomen in het weeshuis.
  • Nog één factuur moet opgevraagd woerden voor de afwerking van het waterbassin en dan is het hele project van de Rotary Club afgerond.
  • Monsley is bezig met het toevertrouwde werk (laswerk van het hekwerk voor Sent An). Soms is hij moeilijk bereikbaar. Hij is al geweest om enkele kleine dingen af te zetten. Het grote materiaal is er nog niet.
  • De notaris is enkele weken geleden vermoord. De verkoper denkt dat de akte opnieuw moet opgesteld worden, maar het kan ook dat via de Griffie van de rechtbank alles in orde komt.
  • De koe heeft nog niet gekalfd, maar dat is normaal nog voor deze maand;
  • De geit heeft twee jongen. Met dit nieuwe ras gaan we zeker kunnen  kweken, ook met deze twee nakomelinge, want het zijn twee wijfjes.
  • De tijd die Yanskian (een oud-opvoeder die gevraagd is om de meeste jongeren ondersteuning te geven in de examenperiode) in het weeshuis heeft doorgebracht was zeer vruchtbaar. Olès stond ervan versteld dat de jongeren meer inspanningen deden en dat ze aangeven dat ze veel hebben opgestoken dank zij Yanskians inspanningen.
  • De tuin is nog niet helemaal omgeploegd omwille van de regen. Een stuk van het terrein aan het weeshuis wordt ingezaaid met gras voor de koeien. Op andere delen komen bonen, pindanoten en fruitbomen. Een klein stuk zal op proef ingezaaid worden met rijst.
  • Olès wil al een proef doen om het bassin te vullen door de buizen die we nog liggen hebben te gebruiken als goten.
  • Mirto, de vorige werkman, moest veel instructies krijgen. Hij besefte blijkbaar niet dat hij geen materiaal mocht uitlenen en dat hij er was om opdrachten uit te voeren. De nieuwe werkman doet zijn opdrachten veel beter. Olès gaat hem nochtans nog niet ophemelen.
  • Ronaldo doet de leveringen van het verkochte drinkwater. Op dit moment staan er 147 watertonnetjes klaar. Dat is werk voor een drietal dagen. We verkopen ons water 25 gourde (25 eurocent) per gallon duurder om de andere leveranciers niet te beconcurreren. Een gallon is ongeveer 4 liter. In een tonnetje gaan er ongeveer 5 gallons.

   

   

  17 06 2019 Messenger Olès

  Nou byen rive lakay yèswa. Nou jwenn tout bagay ki te nan lis la. Bondye tande lè pitit lapriyel. Erezman pou nou, le nou fin pase kwa debouke, yo tou blokel. Wout pa Latibonit bloke depi preske 2 semèn.

  We zijn gisteren goed thuis gekomen. We hebben alles mee wat op de lijst stond. God heeft ons gebed verhoord. Want gelukkig genoeg waren we net Croix De Bouquet gepasseerd toen de weg werd afgezet. De weg door Artibonite is al twee weken afgezet.

   

  16 06 2019 Messenger Olès

  Finalman machin te vin jwenn nou. Nou jwenn tout bagay, deja nan kamyon. Kounya lapriye pou nou byen rive.

  De vrachtwagen is eindelijk aangekomen. We hebben alles en het is al in de vrachtwagen. Laat ons bidden dat we heelhuids thuiskomen.

   

  13 06 2019 Messenger Olès

  Nou oblije tann gen pasaj. Chak jou mwen gen yon randevou. Men pa gen pasaj.

  We moeten wachten tot we door kunnen. Elke dag heb ik een afspraak, maar ik geraak er niet door.

   

  12 06 2019 Messenger Olès

  Gwo pwoblem nan peyi-a. Mwen bloke potopwens. 4 nan ti moun yo pat two anfom. Maudeline se kriz la ki pwanl plizyè fwa nan senmenn lan. Miradieu, Jef ak Milanda se fyev ak mal mouton. Merceda te preskri yo medikaman. Yo pa pimal. Chak jou gen pwogram manifestasyon. Machin pa sikile.

  In het land zijn grote problemen. Ik zit vast in Port-au-Prince. 4 van de kinderen zijn niet zo goed. Maudeline heeft deze week verschillende keer een crisis gehad. Muradieu, Djeff en Milanda hebben koorts en pijn. Merceda heeft ze geneesmiddelen voorgeschreven. Nu gaat het al een beetje. Elke dag wordt betoogd. Het verkeer wordt onmogelijk gemaakt;

   

  10 06 2019 Messenger Olès

  Potopwens cho. Preske tout peyi-a mobilize. Anpil vyolans. Moun mouri. Anpil machin boule. Stasyon radyo boule. Tout moun rete lakay. Gen moun ki te deyò ki paka antre lakay. William tou paka antre la kay li, erezman li te gentan rive lakay nou.

  Port-au-Prince is gevaarlijk. Bijna heel het land is gemobiliseerd. Er wordt veel geweld gepleegd. Mensen sterven. Auto’s worden vernield. Een radiozender is uitgebrand. Iedereen blijft binnen. Wie niet thuis is, kan soms niet meer thuis geraken. Ook William geraakt niet thuis. Gelukkig is hij bij ons geraakt (appartement van Olès zijn familie in de stad).

   

  08 06 2019 Messenger Olès

  Dezole. Machin ki tap vin jwenn nou an pan nan wout. Pa gen machin ki antre, koz ensekirite-a. Bandi preske chak jou ap kidnape machin yo. Sa yo preske pa vwayaje.

  Spijtig. De vrachtwagen die ik besteld heb, is in panne gevallen. Vrachtwagens kunnen niet meer de stad in omwille van de onveiligheid. Bijna elke dag stelen bandieten vrachtwagens. Daarom zijn er bijna geen op de weg.

   

  07 06 2019 Messenger Olès

  Li ouvri. Men nou pa jwenn kamyon. Pr-a ekzajere. 50 000 goud. Map pou demen. Mwen di mè yo sa. Yap tann mwen maten map tcheke lòt kamyon kap antre aswè-a sot senmichel.

  De container is open gemaakt. Maar we hebben nog geen vrachtwagen. De prijzen zijn overdreven. Eéntje vroeg 50.000 gourde (500 euro). Ik kijk morgen opnieuw uit. Ik heb dat tegen de zuster gezegd. Ik bel morgen een chauffeur die morgen avond hier kan zijn als hij vandaag in Saint-Michel vertrekt.

   

  06 06 2019 Messenger Olès

  Kounya pè Gedeon relem. Aktyelman yap ouvri kontsne-a. Nan mouvman mwen ye la. Poum ale nan lye a.

  Pater Gédéon heeft me gebeld. De douane is nu de container aan het openen. Ik ben nu onderweg ernaartoe.

   

  04 06 2019 Messenger Olès

  Moun ki te ba nou Mirtho. Te pwopozem yon lot moun. Men eksperyans ak Mirtho pat vreman bon. Mwen gentan jwenn you moun. Non li se: Luccène Mareus. Li gen 50 an.Se mari Rosela. Li se anplwayè vwari nan meri Senmichel la. Li kite meri-a pou travay ak nou.

  De mensen die ons Mirto aan de hand hebben gedaan, hebben iemand anders voorgesteld. De ervaring met Mirto (de werkman) was niet zo goed. Nu is er een opvolger. Hij heet Luccène Mareus en is 50 jaar oud. Het is de man van Rosela (vroegere medewerkster). Hij heeft voor de gemeente gewerkt en laat zijn werk daar nu om bij ons te komen.

   

  03 06 2019 Messenger Olès

  Te gen res kob basen. Mwen fe travay Kay eskalye Sentane. Gen yon ti res anko. Map fe kek reparasyon nan bifèt mesye yo nan Sen Jozef ak nan douch yo. Lot bagay map fè bos Raphi fè yon enstalasyon pwovizwa pou ranpli basen yo ak dlo do kay Sen Fwanswa. Siw ta gen mwayen pou pot basen yo li ta bon. Map mande bos Ti do pou nou negosye devi-a. Paske mwen wèl yon ti two chè.

  De rest van het geld voor het bassin is aangekomen. Ik heb de trap van sent An laten afwerken. Een klein beetje blijft over van het geld. Daarmee laat ik nekele kastjes bij de jongens herstellen en ook de douches in Sen Jozef. Ik heb aannemer Raphi een voorlopige opstelling laten maken om het bassin te vullen. Als je geld hebt voor de luiken zou dat mooi zijn. Ik ga aan lasser Ti Do vragen om het bestek na te zien, want ik zag dat het aan de dure kant is.

   

  01 06 2019 Messenger Olès

  Se jodi-a Mirtho ale. Apre anpil pasyans poum sil ta chanje. Malgre mwen te diw sa map voyel ale. Mwen anonsel sa tou. Men mwen te toujou gen pasyans. Se avan yè jedi-a, li montre li pa gen volonte poul kontinye travay. Konsa mwen te fè pewòl yè epi mwen dil kontra travay li fini. Pou rezon li konnen yo.

  Vandaag is Mirto (de werkman) vertrokken. Ik heb veel geduld met hem gehad om te veranderen. Ik heb hem moeten wegsturen. Ik had hem daar al voor gewaarschuwd. Ik heb altijd veel geduld gehad. Eergisteren donderdag gaf hij aan dat hij niet meer wilde verder werken. Daarom heb ik hem gisteren zijn loon betaald en hem gezegd dat het contract afgelopen is. De redenen kent hij.

   

  30 05 2019 Messenger Olès

  Yanskian te vini yèswa. Li komanse travay aprè midi-a ak medam filo yo. Yo komanse byen konprann, mwen te mande yo sa.

  Yanskian is gisteravond gekomen. Hij is deze middag gestart met de meisjes van het laatste middelbaar. Ze beginnen alles goed te begrijpen. Ik heb ze dat gevraagd.

   

  29 05 2019 Messenger Olès

  Mwen avek Wilner. Jodi-a pa gen lekol. Paske yap oganize yon mach pasifik nan komin lan kont ensekirite.

  Ik heb Wilner bij me (om te gaan winkelen). Vandaag is er geen school omdat ze een vreedzame optocht organiseren in de gemeente tegen de onveiligheid.

   

  28 05 2019 Messenger Olès

  Twop lapli anpeche labouraj gran teren-an kontinye. Yo te preske fini ak premye pati-a. Depi apre 8 me. Nou gen lapli chak jou. Yo vin komanss nan lakou Ofelina jodi-a. Men lapli-a vini. Yanskian dim wap transfere lajan pou li demen dye vle.

  De regen verhindert het bewerken van het grote stuk land (Ti Mango). Ze hadden bijna gedaan met het ploegen van het eerste deel op 8 mei. Het regent alle dagen. Vandaag beginnen ze op het stuk aan huis. Maar het regent dus. Yanskian belde me dat je het geld gestort hebt voor hem.

   

  23 05 2019 Messenger Olès

  Gwo pwoblem nan Sen Michel. Yèswa bandi ak zam tire anpil. Gan 3 moun mwen konnen ki mouri. Gen nouvel ki di se 4 moun ki mouri. Pami moun ki mouri yo gen pastè Gracia Notè kap fè papye te pou nou-an. Yè a 10 è nan maten mwen tap pale ak li de papye tè-a. Li banm randevou pou chechel vandredi. A 8 è yèswa bandi fizyel. Se tout bouk senmichel ki tris. Gen lòt ki pwan bal ki pa mouri. Yo lopital.

  Grote problemen in Saint-Michel. Gisteravond losten bandieten verschillende schoten. Drie mensen die ik ken, zijn dood. Sommigen zeggen dat er vier doden zijn. Onder de doden is dominee Gracia, de notaris die de papieren van onze eigendomsakte voorbereidde. Gisterochtend om 10 uur sprak ik nog met hem over de papieren van de grond. We maakten, een afspraak om ze af te halen nu vrijdag. Gisteravond om 8 uur schoten bandieten hem dood. Heel het dorp is droevig. Enkelen die door een kogel getroffen werden, zijn niet dood. Ze zijn in het ziekenhuis.

   

  20 05 2019 Messenger Olès

  Mekredi dye vle bos Jean ap koule ti beton an. Monsly te mandem cheche yon machin pou vin chechel Wanament lel pare. Map tann li. Lot bagay. Nou oblije kanpe travay ak Mirtho. Nap peyel preske pou anyen. Nou fe plis defisi ak li.

  Woensdag stort aannemer Jean het beton (van de dakkapel van Sent An). Monsly heeft me gevraagd om hem in Ouanaminte te gaan halen van zodra hij klaar is. Ik wacht op zijn seintje. Nog iets. We zijn verplicht om te stoppen met Mirto. We betalen hem voor bijna niets. We gaan erop achteruit met hem.

   

  17 05 2019 Messenger Olès

  Lapli komanse tonbe apre 8 me. Nou gen 3 gwo lapli. Nan 2. Basen Sentan te plen jis nan denye mezi.

  Het is beginnen te regenen na 8 mei. We hebben drie golven regen gehad. Het bassin van Sent An is tjokvol.

   

  16 05 2019 Messenger Olès

  Kounya nou gen twop demand pou dlo nou. Nou oblije refize paske nou pap ka satisfè tout. Tout moun se dlo nou yo vle. Blok yo te fin monte nan kay eskalye sentan. Konyabos Raymond ap fe chapant la.

  We hebben teveel vraag naar ons drinkbaar water. We moeten mensen weigeren omdat we niet iedereen kunnen voldoen. Iedereen wil ons water. De betonblokken boven de trap van Sent An zijn gemetseld. Aannemer Raymond is nu de bekisting aan het maken.

   

  14 05 2019 Messenger Olès

  BDS ( Biwo eskolè senmichel ) te envite Ofelina nou nan yon konkou lap oganize nan jou 18 me-a. Se Mirloude ki chwazi pou reprezante. Sanble dat la ka chaje. Li pwal nan yon reyinyon la. Ma enfomew. Siw sonje ou te isit le enspektris Paulène te pase lakay nou pou fè envitasyon an. Se apre li te voye yon let ofisyèlman.

  De scholenkoepel van Saint-Michel heeft het weeshuis uitgenodigd om deel te nemen aan een wedstrijd op 18 mei. Milourde zal ons vertegenwoordigen. Het kan nog een andere datum worden. Ze heeft een vergadering vooraf. Herinner je je nog dat inspectrice Pulène hier was tijdens je laatste verblijf om ons uit te nodigen. Daarna heeft ze een officiële brief gestuurd.

   

  09 05 2019 Messenger Olès

  Monsly vini yeswa. Li pwan mezi fè foje yo. Mw te diw sa, lap pi bon nou fè kloti fè galri yo monte nèt. Se pou plis sekirite.

  Monsly is gisteravond gekomen. Hij heeft de maat voor het hekwerk genomen. Voor de veiligheid is het beter om de galerie boven ook helemaal dicht te maken.

 • 06 mei 2019

   

  01 05 2019 Messenger Olès

  Gen bagay ki vrèmam etonem. Madan Wendy avek Anedrson. Li ankete Anderson sou 6 ti moun nou yo, ke nou gen lot pwojè pou yo -a. Anderson te ban mwen mesaj la. Jan madanm lan fèl la, tankou nou pat gen pwoje ak yo.

  Mwen panse madan Wendy pa dwe gen anyen poul wè nan afè ti moun nou yo. Mwen panse tou nou pat gen nan tèt pou nou te abandone ti moun yo.

  Mwen dako pou mandel kanpe ak tout kontak ak ti moun nou yo. Sil kontinye, wa pwan lot etap.

  Er is iets dat me enorm verbaast over madam Wendy en Anderson. Zij ondervraagt Anderson over zes jongeren van ons waarmee zij andere plannen heeft. Anderson heeft me het bericht laten lezen. De manier waarop ze dat doet, is alsof wij niet weten wat we met onze jongeren aanvangen.

  Ik denk dat Wendy geen recht heeft zich met de kinderen te bemoeien. Ze heeft er geen zaken mee. Ze doet net alsof wij niets om de kinderen geven. Wij halen het nooit in ons hoofd om onze kinderen op te geven.

  Ik ga ermee akkoord om ze te vragen te stoppen met alle contact met onze jongeren. Als ze verder doet zetten we andere stappen.

   

  29 04 2019 Telefoon met Olès


  • De griep is vorige week binnengewaaid, maar verder is alles goed. Maudline heeft bezoek van familie. Die is met haar naar de dokter geweest, omdat ze af en toe flauwtes krijgt. Mirto, de werkman, is ook gevat door de griep. Hij is nu al 10 dagen afwezig.
  • Manmi Olès is naar een congres geweest in Port-au-Prince en is nu onderweg naar huis.
  • De drie jongeren die in het laatste jaar middelbaar zitten gaan een keuze maken voor hoger onderwijs in een hotelschool. De drie die in het voorlaatste jaar zitten hebben ook al veel informatie gekregen om na te denken over hun keuze. Zij hebben nog tijd.
  • Drie jongeren gaan het huidige schooljaar afwerken en dan stoppen. Zij beseffen dat het voor hen onbegonnen werk is om het middelbaar af te krijgen. Wanneer zij het weeshuis verlaten, zullen ze verder ondersteund worden, ook financieel.
  • Het waterbassin nadert zijn voltooiing.
  • De installatie om drinkbaar water te maken functioneert heel goed. Ronaldo en Wilken volgen stipt de procedure om de waterbehandeling te volgen.
  • Voor de aanvoer van het water (van de overheid) moeten we een éénmalige som van 4.500 gourde (45 euro) betalen en daarna 1.000 gourde (10 euro) voor het verbruik per maand.
  • Het budget voor de plantage wordt weldra aangesproken. Het regenseizoen start langzaam op.
  • Onze oud-bewoner Monsely, die met zijn gezin in de Dominicaanse Republiek woont, heeft gevraagd om de laswerken (hekwerk) voor Sent An te mogen uitvoeren. Hij is intussen 23 jaar. Hij komt binnenkort met het nodige materiaal.
  • Deluxon en Maudelet zijn verhuisd van sen Jozef naar Sen Franswa.
  • De notaris heeft een fout gemaakt in de akte, waardoor de ondertekening ervan nog maar eens verschoven is.
  • De grond die we huren in Ti Mango. We hebben er nog recht op tot 2022, maar het bisdom heeft er plannen mee. In ruil bieden ze een groter stuk aan dat korter bij gelegen is en dat ook vruchtbaarder is. We gaan er dus op vooruit.
  • De groentetuin lukt goed. We hebben er genoeg water voor. We oogsten geregeld.

   

  17 04 2019 Messenger Olès

  Mwen resi jwenn sab jodi-a. Demen dye vle bos Jean ap koule beton-an. Lot bagay dlo nou ap mache trè byen. Avek Ronaldo sa mache pi byen. Nou te gen yon galon Antiscaline li fini. Mwen te rele Sani Suisse. Galon-an vann 35 USD. Mwen te mande William prete nou lajan pou 2 galon. Paske nou paka fonksyone san li. Yanskian te pran kob nan men William, li achte pou nou. Se nan Sani Suisse nou jwenn li. Mwen te tou mande reklame yon TDS ( aparey pou teste dlo ). Map jwenn yo demen dye vle.

  Ik heb zand kunnen bemachtigen. Morgen stort aannemer Jean beton. Het water functioneert uitstekend. Met de inzet van Ronaldo lukt het veel beter. De eerste bus Antiscaling is op. Ik heb er voor gebeld. Ze kost 35 USD. Ik heb William gevraagd voor te schieten voor twee bussen. We kunnen niet zonder. Yanskian is het geld gaan halen en dan de bussen gaan kopen. We hebben het bij Sani Suisse gekocht. Ik heb ook een TDS gevraagd om het water te testen. Morgen brengen ze alles.

   

  04 04 2019 Messenger Olès

  Yo fini net avek enteryè basen an. Li te fè yon dezyem Beton ankò nan fon-an. Kounya lap randwi tèt blok dekoupaj yo. Lendi dye vle bos Raymond ap komanse achapant kouvèti-a.

  Ze hebben gedaan met de binnenkant van het bassin. Ze hebben op de bodem nog een tweede laag aangebracht. Nu bepleisteren ze de bovenste blokken. Maandag zal aannemer Raymond beginnen met de bekisting van de dakbedekking.

   

  03 04 2019 Messenger Olès

  Se prezidan Messac Friscat ak 2 lot moun. Li konseye pou nou ta fè yon tablo Kleb Rotari ki finanse pwoje a, ak sipèvizyon kleb Rotari Gonayiv la. Mwen dako mwen panse wap dako tou. Lap bay fel pou nou gonayiv. Nou kap peye. Nan lot vizit pou yo ta fe foto ak tablo a.

  Voorzitter Mesac , Friscat en nog twee zijn gekomen. Se vroegen ons om een bord aan te brengen dat Rotary dit gefinancierd heeft met supervisie van de Rotary Club van Gonaïves. Ik heb ja gezegd omdat ik denk dat je dat ook goed vindt. Ze gaan het in Gonaïves laten maken. We moeten ervoor betalen. De volgende keer dat ze komen, maken ze foto’s en brengen ze het bord mee.

   

  03 04 2019 Messenger Olès

  Friscat te relem maten-an pou di. Yap yap viziten jodi-a. Map tann yo.

  Friscat (Rotary Club) belde me vanmorgen om te zeggen dat ze vandaag op bezoek komen (controle werken bassin en osmose-installatie). Ik verwacht ze.

   

  28 03 2019 Messenger Olès

  Basen-an fini krepi ak komanse randi. Kochon mwen te achte pou repèpleman li malad. Konsa mwen tiyel pou viann. Malerezman.

  Het bezetwerk van het waterbassin is af. Het varken dat ik gekocht heb voor de kweek is ziek geworden. Daarom heb ik het spijtig genoeg moeten slachten voor het vlees.

   

  25 03 2019 Messenger Olès

  Krepisaj andedan basen-an preske fini. Lajan basen-an fini. Mwen panse prete nan lajan jaden-an paske nou pap itilize tout kounya. Jis pou nou pa kanpe ak basen-an. Wa dim saw panse.

  Het bezetwerk van het bassin is bijna af. Het geld voor het bassin is op. Ik wil het geld voor de tuin gebruiken om de werken niet te laten stilvallen. Wat vind jij daarvan ?

 • 09 03 2019

   

  Op 10 maart vertrekt Frans voor de 28ste keer naar Haïti.

   

  Messengerberichten Olès – maart 2019 (tot 9 maart)


  • IBESR komt een controle uitvoeren.
  • De vloerplaat van het waterbassin is gestort. Het ijzervlechtwerk is gestart.
  • De stakingen en onlusten dreigen weer de kop op te steken.

   

  Messengerberichten Olès – februari 2019


  • William heeft een toestel gekocht zodat het signaal van internet op ons terrein versterkt wordt.
  • Medio februari wordt de bouw van het waterbassin begonnen.
  • Einde februari staat het land in rep en roer. De mensen komen op straat om te protesteren tegen de fenomenale inflatie en bijhorende prijsstijgingen. Je telt al 83 gourdes neer voor een dollar. In november waren er dat nog 74.

   

  Telefoon met Olès - 18 02 2019


  • Iedereen stelt het goed, behalve Osnel. Hij heeft hevige buikpijn en is naar het ziekenhuis. Roselène, de oma van Jèdeline, is ook ziek. Madam Antonio heeft haar man verloren. Hij is gisteren gestorven in de Dominicaanse Republiek waar hij al meer dan 15 jaar verbleef.
  • De schoolresultaten van Kerstmis zijn slecht.
  • De bouw van het waterbassin is gestart. De fundamenten zijn gegraven. Er zijn problemen om aan genoeg ijzer te komen voor de verstevigingen. Heel het land zit muurvast door manifestaties. Van de Rotary Club is nog niemand langs gekomen. Olès kan Friscat (de verantwoordelijke van de club) niet bereiken.

            Het ontwerp stelt 6 kamers voor, maar de aannemer heeft geoordeeld dat het voor de stevigheid beter is 7 kamers te voorzien.


  • Sani Suisse, de leverancier va, de osmose-installatie heeft al enkele keren aangekondigd dat ze komen om te plaatsen, maar ook omwille van de rellen overal hebben ze telkens uitstel gevraagd;
  • Met enkele van de jongeren moet eens ernstig gebabbeld worden hoe ze hun toekomst zien. Dat wordt ingepland voor de volgende reis.
  • De elektrische installatie werkt goed, maar door gebrek aan zon is er nu geen stroom. Van zodra de zon schijnt, start de installatie automatisch weer op.
  • Sinds de aansluiting op de waterleiding in december is het niet weggeweest. Het is er 24/24 en 7/7.
  • We pompen nog twee maal per dag, maar omwille van de regen die uitblijft komen we niet meer aan 1.000 liter per dag. Normaal is dat 2.000 liter.
  • Het gebouw Sent An is qua metselwerk af op enkele details na: de brikken op het dak om het water te kanaliseren naar de goten moeten nog geplaatst worden en de trap is nog niet helemaal af.
  • De bouwmaterialen zijn enorm duurder geworden. Juist omwille van de sterke prijsstijgingen zijn de onlusten uitgebroken. Een vrachtwagen zand kostte vroeger 5.000 gourdes, tot voor kort 7.500 gourdes en nu 10.000 gourdes.
  • De veestapel heeft weer sterfte gekend. De koeien doen het goed, maar bij de varkens en de kippen zijn er veel dieren dood gegaan. Dat is ook zo bij de buren. Bij de zoon van Olès, William, stierven de kippen op een gegeven ogenblik met tientallen per dag.
  • De nieuw aangeplante bananenbomen zijn op enkele na dood.
  • We hebben een niuewe groententuin aangelegd en die floreert: tomaten, kolen, wortelen, aubergines.

   

  Messengerberichten Olès – januari 2019


  • Olès moet begin januari een operatie aan de prostaat ondergaan. Hij laat de ingreep uitvoeren in het regionale ziekenhuis van Milot. De operatie verloopt voorspoedig.
  • We brengen Olès op, de hoogte van het overlijden van pastoor Lei Gielen. Lei ging in juli 2006 mee om het weeshuis in te zegenen. Olès ontmoette hem opnieuw toen hij België bezocht in juni 2014.
  • De rellen zorgen ervoor dat we een heel stuk verderop zand moeten gaan inkopen om de bouwwerken verder te kunnen zetten.
  • Olès heeft een hele tijd problemen met zijn telefoon waardoor de berichten niet met regelmaat doorkomen. Na twee weken zijn ze opgelost.
 • 10/12/2018

   

  Telefoon met Olès

  10 12 2018


  • Iedereen stelt het goed. De kinderen hebben al de eerste examens gehad.
  • In Sent An schieten de pleisterwerken op. Binnen is alles klaar. Nu zijn de werkmannen met de voorgevel bezig. Daarna komen nog één zijgevel en de achtergevel aan de beurt. Het geld voor de werken is zaterdag wel op. Dan heeft Olès 200.500 gourdes betaald aan lonen (2.300 euro) en ongeveer het dubbele aan materiaal.
  • Één van de twee koeien is zeker vol. De andere is toch twijfelachtig.
  • Één geitje heeft gejongd, maar beide borelingen hebben maar twee dagen geleefd.
  • De zalf die Papi Frans meebracht voor de psoriasis van Nerlande helpt uitstekend.
  • Frans deelt mee dat hij pas 8.000 USD heeft overgeschreven naar de leverancier van de osmoseinstallatie. Dat is een voorschot van 80 %. Na de plaatsing, die voorzien wordt voor de tweede helft van januari, volgt de rest. Frans zal het afgesproken plan voor de installatie nog bezorgen aan Olès.
  • Het geld voor december (4.500 USD) heeft Frans samen met de eerste aanbetaling naar Olès overgeschreven.
  • De waterput blijft vlot 2.000 liter per dag leveren.
  • De aansluiting op de waterleiding levert onbeperkt water. De overheid heeft nog geen meter geplaatst. Nu al hebben we 10.000 gourdes (115 euro) gespaard omdat we geen water moeten kopen en er verplaatsingen voor doen.
  • De rellen in het land zijn gestopt.
  • De landmeter is betaald. Nu kan de notariële akte volgen. Het gaat om het grote stuk waar Sen Franswa op staat en waar we na de aardbeving 23.000 USD voor betaalden. Van de 20 % aktekosten was al 1.000 USD aanbetaald. We moeten dus nog 3.600 USD betalen.
  • IBESR is op controlebezoek gekomen. Ze blijven eisen dat we een sociaal werker in dienst nemen. Wel heeft de controleur geholpen om ons dossier te vervolledigen waardoor we wellicht weer  ‘groen’ krijgen in plaats van ‘geel’.

   

  Messenger Olès

  29 10 2018

  Bos yo ap avanse ak travay krepi ak randisaj Sen Anne semen pwochen li pwobab pou yo fini ak pati enterye yo. Ni anba ak anwo.

  De werklui schieten goed op met het pleisterwerk in Sent An. Waarschijnlijk hebben ze volgende week alles klaar van binnen zowel beneden als op de verdieping.

   

  Messenger Olès

  18 10 2018

  Mw te bliye diw sa. Machine lan ranje. Li nomal kounya. Yon mekanisyen potopwens te achte ponp la li ki te vin montel pou mwen depi madi. Mekredi mw te ale gonayiv pou fe pwovizyon. Menm mekredi-a teknisyen dlo yo te vini enstale dlo-a pou nou. Nou gen dlo an abondant kounya. Li gen gwo presyon. Mwen te rele teknisyen ki travay pou nou. Li te vin aranje kek tiyo pou nou. Konsa douch sen jozef ak twalet yo pa gen pwoblem dlo anko. Dlo-a monte nan chato yo nan sen Jozef san pwoblem.

  Krepisaj anle a lenterye sent anne fini. Yo komanse randwi. Ak krepi galri-a.

  Ik vergat je te zeggen dat de auto hersteld is. Hij gaat normaal nu. Een mecanicien uit Port-au-Prince is dinsdag gekomen om een nieuwe pomp te plaatsen. Woensdag ga ik naar Gonaïves om proviand in te slaan. Woensdag komt een technieker het water aansluiten voor ons (van de waterleiding van de staat). Nu hebben we water in overvloed en er zit druk op. Ik heb een andere technieker gebeld die wat buizen is komen plaatsen. Nu is er geen probleem meer met water in de douches en de toiletten in Sen Jozef. Het water stijgt probleemloos naar de reservoirs op het dak van Sen Jozef.

  Het pleisterwerk op de verdieping van Sent An is klaar. Ze beginnen rondom en in de galerie.

   

  Messenger Olès

  17 10 2018

  Pa gen lekol depi mekredi. Koz grev pwofese lekol leta ki pa touche. Lekol pe yo tap fonksyone, manifestan yo vini ak kle yo kadnase potay lekol la.

  De school is gesloten sinds woensdag omdat de leraars geen salaris ontvangen hebben. De school van de pastoor zou open blijven, maar de manifestanten zijn met een sleutel de school komen sluiten.

   

  Messenger Olès

  16 10 2018

  Wi anivese byen ak ti moun yo. Manmi Oles te ale potopwens mekredi a pou fineray granme madan William. Yap retounen jodi-a. Konsa fet la ap kontinye jodi-a. Se fet Wilken, Sam ak Islande tou.

  Ik heb mijn verjaardag gevierd met de kinderen. Mami Olès is naar Port-au-Prince voor de begrafenis van de grootmoeder van William zijn vrouw. Vandaag komt ze terug. Dan kan het feest vandaag verder gaan. Vandaag zijn Wilken, Sam en Islande ook jarig.

   

  Van 31 oktober tot 11 november reist Frans nar Haïti in het gezelschap van Jef en Pierre. De twee doelstellingen zijn de nieuwe batterij die per con,taziner verzonden is activeren en de voorbereidingen treffen voor de elektrische installatie van Sent An. Beide doelen worden gerealiseerd. Daarnaast worden nog allerhande kleine herstellingen uitgevoerd.

   

  Messenger Olès

  26 10 2018

  Apantaj la te fèt ye apre midi. Apante-a pwal prépare plan poul voyel bay note-a. Pou fè papye te-a. Mwen te kominike ak Friscat ye. Lap tann apel nou le 2 pou sinyati-a.

  De landmeter is gister namiddag gekomen. Hij zal een plan opmaken om aan de notaris te geven en om de akte te laten opstellen. Ik heb gisteren met Fiscat gebeld. Hij wacht op een telefoontje om af te spreken om de handtekeningen te plaatsen (in het dossier van de Rotary Cluc – waterbassin en osmoseinstallatie).

   

  Messenger Olès

  22 10 2018

  Mw resi konvenk apante-a. Lap vini fe apantaj la pou nou mekredi ou jedi. Kenbe fem e a trè byento.

  Ik ben erin geslaagd om de landmeter te overtuigen. Hij komt woensdag of donderdag (om eindelijk de grond waarop Sen Franswa en Sent An staan op te meten zodat de notariële akte kan verleden worden). Hou je goed en tot heel snel.

 • 20 10 2018

   

  Messenger Olès

  20 10 2018

  Bonswa papi Frans. Kijan nou ye? Tout moun anfom isit. Ou te jwenn medikaman yo pou Nerlande? Sil posib pou ta vini ak yon telefon pou Nerlande li ta bon. Lot enfomasyon ki pa bel.Gen yon rapo ki soti nan Byenet sosyal. Ofelina tonbe nan kategori Jon olye de ve. Pou depatman se 2 ki nan ve. Nap cheche esplikasyon. William gen poul rankontre ak responsab la nan potopwens. Na pale plis sa lew vini.

  Dag papi Frans. Hoe gaat het ? Hier maakt iedereen het goed. Heb je de medicatie voor Nerlande kunnen vinden ? Als je een telefoon voor Nerlande zou kunnen meebrengen, zou dat leuk zijn. Iets anders dat niet zo mooi is. We hebben een rapport gekregen van IBESR (kinderwelzijn). Ons weeshuis is gezakt van categorie groen naar geel. Voor de hele provincie zijn er nog maar twee met groen. Ik vraag een verklaring. William gaat een onderhoud hebben met de verantwoordelijken in Port-au-Prince. We praten er over wanneer je komt.

   

  Telefoon met Olès

  14 10 2018


  • De aardbeving is voorbij, maar er zijn nog veel mensen die in angst leven. De schokken duurden telkens maar enkele seconden, maar heel het weeshuis liep leeg. De kinderen en enkele jongeren krijsten van angst. Ilianette heeft het bewustzijn verloren en is naar het hospitaal geweest. De eerste schok was op zaterdagavond, maar de schokken duurden tot zondag middag.
  • Nu is iedereen in orde. Ronald had diarree, Ivette heeft een lichte griep.
  • Frans en Olès wisselen informatie uit over de volgende reis en over de werkzaamheden die gepland zijn. Bovendien is er nieuws over het project van de Rotary Club. De fondsen zijn er bijna allemaal. Frans moet enkele afspraken uitvoeren in het kader van de bouw van het waterbassin en het plaatsen van de osmose-installatie.
  • Van één van de koeien is het zeker dat ze vol is en de andere wellicht ook. De stier gedraagt zich agressief. Een koopman heeft 9.000 Haïtiaanse dollar (550 euro) geboden. Met dat geld kan een vaars en een jonge stier gekocht worden. Het grootste varken is verkocht voor 3.200 Haïtiaanse dollar (195 euro).
  • Mirto, onze nieuwe klusjesman en nachtwaker gaf in het begin een heel goede indruk. Na zijn vliegende start beperkt hij zich nu tot het voederen en verzorgen van de dieren. Als Olès niet daar is, doet hij niets. We gaan hem voorlopig houden, maar hij moet bijgestuurd worden. Soms mag hij naar huis gaan op zaterdag namiddag. Het is de bedoeling dat hij zondag avond terug komt. Nu is  het maandag namiddag en hij is er nog niet. Hij is eigenlijk niet zelfstandig genoeg.
  • Wilner heeft zich mogen aansluiten bij een groepje van 8 kunstenaars. Met veertien van de jongeren zijn ze al naar een eerste optreden geweest.
  • Olès heeft een nieuwe hond gekocht. Het is een Duitse herder.

   

   

  Messenger Olès

  13 10 2018

  Map enfomew ke gen yon gwoup jen nan bouk la ki toujou fe yon konkou pou Atis. Wilner te enskri poul patisipe. Plizye nan mesye dam yo ak mwen tou pwal aplidi atis Wilner.

  In het dorp is een groep jongeren die een wedstrijd voor artiesten uitschrijft. Wilner heeft zich ingeschreven voor deelname. Verschillende jongens en meisjes gaan supporteren voor Wilner.

   

  Messenger Olès

  10 10 2018

  Depi dimanch nou pa santi anyen anko. Nap espere tout bagay fini.Sel bagay, depi samdi nou gen lapli chak jou.

  Sinds zondag (de dag ná de aardbeving die op zaterdag lokale tijd was) voelen we geen schokken meer. We hopen dat alles voorbij is. Sinds zaterdag regent het zonder ophouden.

  Messenger Olès

  10 10 2018

  Pa gen chok anko. Ye swa li te 8 e ti moun yo te pe toujou, yo pat vle antre nan kay. Se lem fin pale ak yo, yo antre. Maten-an tout te ale lekol a 8 e. Gen ki te dwe ale a 7e yo pat ale paske yo te pe. Gen kek lekol ki te retoune ti moun yo. Lekol pe ak me yo fonsyone nomal.

  Erezman chok yo fini. Espere nou mize la fini.

  Geen schokken meer. Gisteravond waren er acht kinderen die nog erg bang waren. Ze wilden niet naar binnen gaan. Toen ik met hen gepraat heb, zijn ze naar binnen gegaan. Vanmorgen is iedereen naar school gegaan om 8 uur. Die om 7 uur op school moesten zijn, vertrokken niet omdat ze schrik hadden. Enkele scholen hebben de leerlingen weer naar huis gestuurd. De school van de pastoor en die van de zusters functioneren normaal. Gelukkig beeft de aarde niet meer. Hopelijk is de ellende voorbij.

   

  Messenger Olès

  07 10 2018 (verschillende berichten vlak na de aardbeving)

  Ye swa te gen tranbleman te a 8 h 11. Li te pase byen fo tou nan kay nou tou. Ti moun yo te vreman panike. Nan kouri gen Osnel Yvette ki pran chok nan pye. Men se pa two grav. Ilianette te endispoze. Se lopital mwen te ale ak li. Se apre 2 ze de tan li vin revini. Kounya li pi bon.

  Non pa gen dega nan bouk la. Sanble se nodwes ki gen plis dega paske se nan zon sa li te komanse.

  Dapre nouvel mwen tap tande. Li komanse nan latoti. Mwen poko konnen dega ki fet nan zon yo. Sel sa mwen we nan téelevizyon gwo mon. Gen yon oditoryom ( auditorium) ki tonbe. Erezman nan le sa pat gen anpil moun ladanl. Yon moun mouri ak youn lot ki blese grav.

  Wi mwen apen tande sa. Ak anpil blese. Li apen sot pase la anko. Kounya tout ti moun yo ye nan lakou.

  Plizye fwa. O mwen 5

  Non pa gen fisi. Tout kay tranble tre fo. Fenet yo fe gwo bwi.

  Nou fe reyinyon ak ti moin yo. Paske yo pe anpil.

  Gisteravond is er een aardbeving geweest om 20.11 uur. We hebben die heel goed gevoeld. De kinderen sloegen in paniek. Bij het wegvluchten hebben Osnel enYvette hun voet verstuikt. Maar het is niet zo ernstig. Ilianette is flauw gevallen. Ik ben met haar naar het ziekenhuis geweest. Na twee uur kwam ze bij. Nu gaat het beter met haar.

  Er is geen schade in het dorp. Blijkbaar is er schade in de provincie Noordwest. Daar is de aardbeving begonnen.

  Volgens mijn bronnen is de aardbeving op Île de la Tortue begonnen. Ik weet niet of daar schade is. Grand Morne (dorp in de provincie Noordwest) zag ik op de TV. Daar is een grote zaal ingestort. Gelukkig was er niemand aanwezig. Zeker 1 persoon liet het leven en er is één zwaargewonde.

  Ja, ik heb dat ook gehoord (meer doden). Een veel gewonden. Zojuist gebeurde er nog een schok. Alle kinderen zijn weer naar buiten gevlucht.

  Meer keer (een schok). Minstens vijf (schokken).

  Nee geen barsten (in de gebouwen). Alle gebouwen schudden hevig. De vensters maakten een hoog geluid.

  Ik ga samenzitten met de kinderen, want ze zijn erg bang.

   

  Messenger Olès

  25 09 2018

  Se 2 pwomad pou Nerlande. Manmi Oles ap pote. Siw jwenn li tou le wap vini li ta bon.

  Manmi Olès heeft twee zalfjes meegebracht uit de VS voor Nerlande (psoriasis). Kijk eens of je ze kan vinden (in Europa).

   

  Messenger Frans

  25 09 2018

  Konpliman Manmi Olès ! Bon anivese.

  Proficiat Mami Olès ! Gelukkige verjaardag.

 • 17/09/2018

  Telefoon met Olès

  13 09 2018

  • De school is gestart. Alleen de kleuters beginnen op maandag 17 september.
  • Olès is enkele weken naar Boston geweest, naar zijn dochter Myriam. Manmi Olès is er al wat langer en zij blijft zelfs tot het einde van de maand. De terugvlucht was niet zo aangenaam. Het vliegtuig heeft een noodlanding moeten maken in Puerto Rico. Met een ander toestel is Olès méér dan zeven uur later geland in Port-au-Prince.
  • Intussen verliep alles in het weeshuis even vlot dankzij de supervisie van Chedline, de oudste dochter van Olès. Zij hield Olès dagelijks op e hoogte via de telefoon. Zo weet Olès dat het schoolgeld enorm gestegen is. Voor alle kinderen en jongeren samen is de kost 264.350 gourdes (3.250 euro). Dat is hetzelfde bedrag als vorig jaar, maar dat was toen alles inbegrepen, ook de boeken, de uniformen en de verplichte zwartleren schoenen. Alles laat voorzien dat de 3.400 USD die Frans in juni meebracht niet toereikend is. Olès zal de juiste bedragen doorgeven van zodra hij alle kosten kent. De pastoor heeft wel al te kennen gegeven dat hij een korting wil toestaan.
  • De put levert per keer 1.000 liter op. Die hoeveelheid twee maal per dag is toereikend.
  • De elektrische installatie werkt zonder problemen.
  • De vaars die Beni kocht is wellicht vol van onze stier. Bij de varkens was er een zeug met een worp van 7 de laatste keer. Eén big is verdwenen. Bij de geitjes verwachten we alle momenten een geboorte.
  • De maïs is geoogst. De opbrengst was kleiner dan vorig jaar. De bonen zijn goed en de maniok moet geschoffeld worden.
  • Voor Nerlande is de diagnose bekend voor haar huidprobleem. De medicatie is echter niet te vinden in Haïti. Myriam zal in de US op zoek gaan, maar Olès zal de gegevens ook aan ons bezorgen.

   

  Messenger Olès

  11 09 2018

  Ti moun yo antre lekol ye. Gen pwoblem nan komin lan sa koz direksyon lekol yo te ranvwaye byen bone tout ti moun. Yo pa fonksyone anko jodi - a. Nap espere yo fonksyone demen. Sa rive swit a yon prizonye ki mouri nan komisarya anba baton men lapolis.

  De kinderen zijn van gisteren naar school. Wegens problemen in het dorp heeft de directie ze meteen terug naar huis gestuurd. Vandaag zijn de scholen nog net open. Hopelijk morgen wel. De opschudding komt van een gevangene die gestorven is door stokslagen van de politie.

   

  Messenger Olès

  24 08 2018

  Mwen chita ak Chedline pou esplikel responsablite li genyen. Mwen ba li rezev lajan. Mima responsab nouriti li fe sa ansanm ak Chedeline chak fwa gen bezwen depans. Mw te chita ak tout ti moun yo tou yon fason pou tout bagay ka pase byen deye nou. Chak jou mwen kominike ak Chedeline ak pliizye nan ti moun yo poum konnen kijan sa ye. Tout bagay ap fonksyone byen.

  Ik heb aan Chedline haar verantwoordelijkheid uitgelegd. Ik heb haar geld gegeven. Mima zal samen met Chedline voor de aankopen van voeding zorgen. Ik heb met alle kinderen een vergadering gehouden opdat alles vlot blijft verlopen. Ik zal elke dag met Chedline bellen en enkele van de kinderen om te weten hoe het gaat. Alles verloopt goed tot nu toe.

   

  Messenger Olès

  17 08 2018

  Mwen sot pale ak Chedeline ak Ronaldo. Gen anpil lapli jodi-a senmichel. Tout bagay ap mache nomal. Yo diw mesi pou Salitasyonw.

  Ik heb met Chedline en Ronaldo gebeld. Het regent hard in Saint-Michel. Alles verloopt normaal. Ze danken je voor je groeten.

 • 06/08/2018

   

  Messenger Olès

  01 08 2018

  Nou gen pwoblem kouran yeswa. Ni se pa pwoblem batri. Sa rive a 11 ze li tonbe. Limye ve kote ki make inverter on ki limen. Erezman se pat yon gwo pwoblem. Yon breke ki te tonbe. Mw te rele elektrisyen ki konn travay pou nou. Se li menm ki we sa. Li fe kek tes nan kay la. Li pa remake sak koz sa. Kounya tout bagay ap mache nomal.

  Gieteravond was er een probleem met de elektriciteit. Het was niets met de batterij. Om 11 uur viel de stroom uit. Het lichtje aan de omvormer brandde. Gelukkig is het geen groot probleem. Een zekering was afgeslagen. Ik heb een elektricien gebeld die al eens voor ons gewerkt heeft. Hij heeft gezocht wat er gaande was. Hij heeft een paar testen gedaan. Hij vond niet direct de oorzaak. Alles werkt weer normaal.

   

  Messenger Olès

  27 07 2018

  Robenson al nan kan jodi-a nan pawas Veret. ak yon nan legliz la ( Les engagés du christ.) Lap retounen madi pwochen. Lot bagay. Yvette fe yon aksyon ki grav anpil. Pou mwen li ta dwe deyo nan Ofelina. Mwen deja konnen wap vle yon chans pou li. Mwen ap manmi Oles te obseve li deja. Likontinye ale lakay gason. Fwa sa li endispoze kay la. Yo chechem pou pranl. E sa rive deja endispoze nan menm kay sa. Mwen deja dil se apre mwen fin diskite ak ou, poul konnen si lap gen chans. Se yon move imaj pou ofelina. Tout gran medam gen pwoblen ak sak pase-a. Saw panse?

  Robenson gaat op kamp in de parochie Verrette met een andere kerkvereniging (De geëngageerden van Christus). Hij komt dinsdag terug. Iets anders.

  Yvette heeft iets ergs gedaan. Voor mij wordt ze buitengezet. Ik weet nu al dat je haar nog een kans wil geven. Mami Olès en ik hebben ze geobserveerd. Ze blijft maar naar het huis van en jongen gaan. Ze is de laatste keer flauw gevallen in dat huis. Ze hebben me geroepen om ze te halen. Ze is daar nog al eens flauw gevallen. Ik heb haar gezegd dat ik met u zal praten of ze nog een kans krijgt. Het is slecht voor het imago van het weeshuis. Alle grotye meisjes hebben het hier moeilijk mee. Wat vind jij ?

   

  Messenger Olès

  27 07 2018

  Batri yo byen desann ak teknik e anpil moun. Tout bagay nan garaj la.

  Mwen resevwa. 13 dwoum.6 vali valiz. 2 bwat an katon. 2 bwat batri yo ak 18 chez. Moun ki te vin ak Durand pou ede nou ak aoarey la te fe gwo konsiderasyon pou nou. Nou te peye 3000 goud. Mw bay 3 nan chez yo. Yo te mandem sa.

  De batterijen (2 kisten van 450 kilo) zijn met wat techniek en veel volk gelost. Alles staat in de garage.

  Ik heb 13 tonnen, 6 sporttassen, 2 dozen, 2 kisten met batterijen en 18 stoelen. De mannen die met Durand geholpen hebben, waren van grote hulp. We hebben ze 3.000 gourdes (38,50 euro) betaald en ze drie stoelen gegeven. Ze vroegen die.

   

  Messenger Olès

  26 07 2018

  Nou resevwa tout bagay. Nou nan wout.

  We hebben alles van de container in  ontvangst genomen. We zijn onderweg.

   

  Messenger Olès

  24 07 2018

  Mw te bliye diw sa. Ronaldo te double klas lane denye. Ane sa anko li pa travay poul admi. Pe a metel deuo. Men li fe yon konsiderasyon. Lap ka al fe reto nan lot kote. Mwen deja enskril nan menm lekol ak wilken. Li ki fe chwa.

  Ik vergat je nog iets te zeggen. Ronaldo heeft afgelopen jaar gedubbeld. Dit jaar heeft hij nog niet goed gewerkt. Mijnheer pastoor zet hem buiten. Maar hij gunt hem de kans om elders zijn studies verder te zetten. Ik heb hem al in dezelfde school als Wilken ingeschreven. Daar heeft hij zelf voor gekozen.

   

  Telefoon met Olès

  23 07 2018


  • Het gaat goed met iedereen.
  • Iedereen is geslaagd behalve Sam, Djeff en Guilène. Buiten hen gaat iedereen dus naar de volgend klas.
  • Voor het lossen van de container is alles geregeld. Durand zorgt voor een heftruck voor het lossen van de zware batterij-elementen. In Saint-Michel is voldoende volk opgetrommeld.
  • De waterput blijft goed opbrengen. Per dag is er nu meer dan 2.000 liter.
  • De elektrische installatie wordt goed opgevolgd. Ze functioneert normaal.
  • Olès gaat op 9 augustus naar zijn dochter Myriam in Boston. Mami Olès is daar al. Ze zullen er op 24 augustus hun 40ste huwelijksverjaardag vieren. Intussen komt Chèdline, de tweede oudste dochter van Olès een oogje in het zeil houden.
  • Nerlande is aan de beterhand. Na een lange zoektocht van de dokters hebben ze eindelijk het probleem van haar huidziekte onder controle.

   

  Messenger Olès

  22 07 2018

  Mw te kominike ak pe Gedeon ye swa. Kontene-ap rive nan kay yo mekredi dye vle. Map cheche bagay nou jedi maten. Lot bagay Myriam e ta vle mw ak yo boston pou 40em anivese maryaj mw. Lap tcheke sa. Li pwobabl poum ale fe 2 ou 3 semen ak yo avan 15 out. 28 out se dat kap fe nou 40 ane marye. Ma enfomew lel banm mw dat depa.

  Ik heb gisteravond met pater Gédéon gebeld. Woensdag komt de container aan. Ik ga donderdag onze goederen ophalen. Mijn dochter Myriam heeft me uitgenodigd om naar Boston te komen om mijn 40ste huwelijksverjaardag te vieren. Zij regelt dat. Wellicht ga ik 2 à 3 weken. Ik vertrek dan vóór de 15de. De 28ste is onze huwelijksverjaardag. Ik laat je weten wanneer ik precies vertrek.

   

  Messenger Olès

  19 07 2018

  Mwen gen yon kouzen ki mouri san malad potopwens. Fineray la ap fet samdi dye vle. Mwen pwale. Ou te wel 2 ou 3 fwa. Dokte Arry. Si kontene-a genran li posib poum tann pou resevwa bagay avanm retounen.

  Een neef van mij is gestorven in Port-au-Prince. Hij was niet eens ziek. De begrafenis is zaterdag. Ik ga er naar toe. Je hebt hem twee of drie keer gezien. Dokter Arry. Als het kan wacht ik op het openen van de container om alles op te pikken voor ik weer naar huis ga.

   

  Messenger Olès

  18 07 2018

  Gen 3 nan mesye dam yo, tant ak tonton yo te mandem pou al fe 15 jou ak yo. Yo dako pou ale. Se Dieunise, Ylianette ak wikenn. Yo pwale demen dye vle. Matant Ronald vini jodi-a tou made pou lal fe kek jou tou ak yo. Yap vin chechel vandredi dye vle.

  Van drie van de grotere jongens en meisjes hebben tantes en ooms gevraagd om een veertiental dagen te komen logeren. Het gaat over Dieunise, Ilianette en Wilken. Ze gaan morgen al. De tante van Ronald is ook komen vragen vandaag om enkele dagen naar haar te komen. Ze komt hem vrijdag halen.

   

  Messenger Olès

  09 07 2018

  Se yon gwo ere gouvenman fe. Le li deside monte pri gaz yo. E se gwo montan. Gazolin 85 goud anplis. Nap espere tout bagay antre nan kalm. Malgre li tounen sou desizyon-an. Pep la poko vle kanpe. Nap swiv.

   

  De regering begaat een grote vergissing om de brandstofprijzen te laten stijgen. En het gaat om grote stijgingen. 85 gourdes (1,10 euro) meer voor benzine. We hopen dat de kalmte herwonnen wordt. Hoewel de regering terug gekomen is op haar beslissing, wil het volk maar niet ophouden. We volgen de gebeurtenissen op.

   

  Messenger Olès

  08 07 2018

  Peyi dayiti gen anpil pwoblem. Potopwens bloke depi ye. Apre gouvenman soti kominike gaz la monte. Depi maten moun pa soti. Se kraze boule. Dechouke. Maket. Otel. Magazen.

  Haïti heeft grote problemen. Sinds gisteren is Port-au-Prince geblokkeerd na de berichten dat de brandstofprijzen stijgen. Sinds vanochtend kan niemand buiten komen. Vernielingen worden aangericht in warenhuizen, hotels, winkels.

   

  Messenger Olès

  06 07 2018

  Nou kontan viktwa Dyabl rouj la. Se yon ti kominote ayisyen belj ki gen isit.

  We zijn blij met deoverwinning van de Rode Duivels. Het lijkt hier wel een kleine Belgisch-Haïtiaanse gemeenschap.

   

  Messenger Olès

  06 07 2018

  Mwen achte 82 ti poul. Mw voye foto yo. Nou swete beljik bon chans. Anko nan 1 e ak kek minit.

  Ik heb 82 kuikens gekocht. Ik stuur je wat foto’s. We wensen succes voor België. Over een uur en enkele minuten begint de wedstrijd.

   

  Messenger Olès

  05 07 2018

  Ye Nerlande te ale nan randevou. Rezita ekzamen yo pa gen gwo pwoblem. Li pwobabl poul fe yon bon ti tan nan potopwens poul swiv tretman.

  Nerlande is gisteren terug geweest naar de dokter. De labonderzoeken leverden geen grote problemen op. Ze blijft een tijdje in Port-au-Prince voor behandeling.

   

  Messenger Olès

  01 07 2018

  Mekredi ak jedi denye wolchaday pat anfom ak yon fyev. Mis Merceda te vini. Li te bali yon sewom. Kounya li bon. Nerlande komanse amelyore piti piti. Dokte a te preskri medikaman. annatandan rezilta yo. Mwen te achte yo yo komanse fe bon efe. Sete nan tou 2 men ak nan 2 pye deye jenou yo.

  Verleden woensdag kreeg World Shaddaï koorts. Merceda, de verpleegster, is gekomen. Ze heeft hem een infuus gegeven. Nu is hij aan de beterhand. Nerlande geneest. De dokter heeft medicatie gegeven in afwachting van de laboratoriumuitslagen. De medicatie heeft een goed effect. Ze heeft de huidziekte in beide handen en in de knieholtes.

 • 28/05/2018

   

  Telefoon met Olès

  28/05/2018


  • De jongeren zijn sinds vandaag gestart met de examens. Het eerste was voor wiskunde. In de jongensschool start de vakantie op 7 juni. Voor de zusterschool is nog niet geweten wanneer zij de vakantie laten aanvangen.
  • De douches van Sen Joseph zijn verstopt, waarschijnlijk door ze te gebruiken met veel met moddervoeten.
  • De laatste tijd heeft het veel geregend. Het inzaaien was nog niet afgerond, maar de opbrengst van bonen en maïs ziet er goed uit.
  • De beton van het dak van sent An is gestort. De bekisting zal weldra worden afgebroken. Van zodra dat gebeurd is, wordt de trap naar het dak in orde gemaakt.
  • Ti Lou is dus weg. Na een dispuut is hij vertrokken. Zijn werk was niet zo goed. De dieren leden daaronder. Voor hem is eerst een kandidaat komen opdagen die ouder was dan Olès. Nu is er een jonge kerel van 32 gestart. Hij blijft ’s avonds voor de bewaking en heeft de kleine kamer voor de nachtwaker gekregen die sinds geruime tijd dienst deed als strijkkamer. Buiten bewaking doet de man het gewone werk van en tuinman en nog vele klussen.
  • Aan de afgeschuinde dak van sen Franswa hangen goten. Het dak is echter niet goed afgeschuind en Olès zal het er met aannemer Jean over hebben.
  • De raamgaten van het pomphuis zijn afgeschermd met insectennetten.
  • De pomp werkt prima. Elke dag levert ze 600 à 800 liter water op.
  • De batterijen worden om de twee dagen gecontroleerd. De laatste tijd heeft het zoveel geregend dat de zonnepanelen heel zuiver zijn.
  • Op de vergadering met de jongeren in januari werden een aantal afspraken gemaakt over het uitvoeren van kleine taken. Dat loopt niet zo goed.
  • Olès wil een groot varken ruilen tegen een koe, maar zal dat met Frans op zijn volgende reis bespreken.
  • In Ti Mango is er een vriend die met een grote tractor werkt. Misschien kunnen we hem inschakelen om onze lap ook te bewerken.

   

  Messenger Olès

  19/05/2018

  Pou taptap la mw bay bos la 20 000 goud poul achte pyes yo. Apre lel fin ranjel nap antann pou men dev. Travay beton an preske pou fini.

  Voor het herstellen van de taptap heb ik de hersteller 268 euro gegeven om vervangstukken te kopen. Van zodra hij klaar is, weet ik wat zijn werkloon is. De betonwerken (Sent An) zijn bijna gedaan.

   

  Messenger Olès

  17/05/2018

  Gen yon mekanisyen ki te soti potopwens. Mwen te fele gade taptap nou-an ki gen preske 1 an depil pa fonksyone. Ponp gaz pa bon. Injecteur yo pa bon ak kek lot ti pwoblem. Mw prete nan kob ti tatap la poul achete pyes yo jis poul pa elimine tankou ti bis la. Bos la pa jwenn enjekte yo. Se Miami li voye achte yo.

  Een mecanicien uit Port-au-Prince is naar de taptap komen kijken omdat hij al een heel jaar slecht werkt. De brandstofpomp is niet goed. De injectie is ook niet goed en er zijn nog enkele problemen. Ik heb geld genomen van de verkoop van de kleine taptap om de wisselstukken te kopen om de taptap niet te verliezen zoals het busje. De hersteller heeft de pomp niet kunnen vinden. Hij bestelt het stuk in Miami.

   

  Messenger Olès

  09/05/2018

  Bos charpant ak feraye ap fini ak kintra yo demen ou vandredi. Yo gen det pou ouvriye ki travay ak yo. Eske wap jwenn lajan pou yo? Twati a ap pare pou resevwa beton nan semen pwochen. Pou sa bos Jean ap bezwen yon avans poul peye konpayi kap koule beton-an. Denye montan ou te voye nan mwa avril la. Mw te bay bos yo li kom avans. Mw toujou gen det materyo pou Maçon. Mw te voye foto lis mains d'oeuvres yo pou ou.

  De timmerman en de ijzervlechter hebben morgen of vrijdag gedaan. Ze moeten hun werkvolk kunnen betalen. Kan je daar geld voor opsturen. Het dak wordt voorbereid om beton te storten volgende week. Daarvoor moet aannemer Jean geld hebben om de ploeg betonstorters te betalen. Het bedrag dat je in april stuurde heb ik als voorschot gebruikt. Ik heb nog schulden bij de leverancier van bouwmaterialen. Ik heb je foto’s van de werkmannen gestuurd.

   

  Messenger Olès

  04/05/2018

  Mw fe laboure yo pati nan lakou-a. Mw prete nan kob ti tatap. Mw komanse plante mayi ak pwa kongo. Mw fe komand plan bannan poum plante nan ravin yo.

  Mwen plante manioc dous tou.

  Ik heb de grond aan huis laten bewerken. Daarvoor heb ik geld genomen van de opbrengst van de kleine taptap. Ik ben begonnen met maïs en kongobonen te planten. IK heb bananenbomen besteld om aan de Ravine (riviertje) te planten. Ik heb ook zoet maniok geplant.

Pagina's