Skip directly to content

10/12/2018

 

Telefoon met Olès

10 12 2018


 • Iedereen stelt het goed. De kinderen hebben al de eerste examens gehad.
 • In Sent An schieten de pleisterwerken op. Binnen is alles klaar. Nu zijn de werkmannen met de voorgevel bezig. Daarna komen nog één zijgevel en de achtergevel aan de beurt. Het geld voor de werken is zaterdag wel op. Dan heeft Olès 200.500 gourdes betaald aan lonen (2.300 euro) en ongeveer het dubbele aan materiaal.
 • Één van de twee koeien is zeker vol. De andere is toch twijfelachtig.
 • Één geitje heeft gejongd, maar beide borelingen hebben maar twee dagen geleefd.
 • De zalf die Papi Frans meebracht voor de psoriasis van Nerlande helpt uitstekend.
 • Frans deelt mee dat hij pas 8.000 USD heeft overgeschreven naar de leverancier van de osmoseinstallatie. Dat is een voorschot van 80 %. Na de plaatsing, die voorzien wordt voor de tweede helft van januari, volgt de rest. Frans zal het afgesproken plan voor de installatie nog bezorgen aan Olès.
 • Het geld voor december (4.500 USD) heeft Frans samen met de eerste aanbetaling naar Olès overgeschreven.
 • De waterput blijft vlot 2.000 liter per dag leveren.
 • De aansluiting op de waterleiding levert onbeperkt water. De overheid heeft nog geen meter geplaatst. Nu al hebben we 10.000 gourdes (115 euro) gespaard omdat we geen water moeten kopen en er verplaatsingen voor doen.
 • De rellen in het land zijn gestopt.
 • De landmeter is betaald. Nu kan de notariële akte volgen. Het gaat om het grote stuk waar Sen Franswa op staat en waar we na de aardbeving 23.000 USD voor betaalden. Van de 20 % aktekosten was al 1.000 USD aanbetaald. We moeten dus nog 3.600 USD betalen.
 • IBESR is op controlebezoek gekomen. Ze blijven eisen dat we een sociaal werker in dienst nemen. Wel heeft de controleur geholpen om ons dossier te vervolledigen waardoor we wellicht weer  ‘groen’ krijgen in plaats van ‘geel’.

 

Messenger Olès

29 10 2018

Bos yo ap avanse ak travay krepi ak randisaj Sen Anne semen pwochen li pwobab pou yo fini ak pati enterye yo. Ni anba ak anwo.

De werklui schieten goed op met het pleisterwerk in Sent An. Waarschijnlijk hebben ze volgende week alles klaar van binnen zowel beneden als op de verdieping.

 

Messenger Olès

18 10 2018

Mw te bliye diw sa. Machine lan ranje. Li nomal kounya. Yon mekanisyen potopwens te achte ponp la li ki te vin montel pou mwen depi madi. Mekredi mw te ale gonayiv pou fe pwovizyon. Menm mekredi-a teknisyen dlo yo te vini enstale dlo-a pou nou. Nou gen dlo an abondant kounya. Li gen gwo presyon. Mwen te rele teknisyen ki travay pou nou. Li te vin aranje kek tiyo pou nou. Konsa douch sen jozef ak twalet yo pa gen pwoblem dlo anko. Dlo-a monte nan chato yo nan sen Jozef san pwoblem.

Krepisaj anle a lenterye sent anne fini. Yo komanse randwi. Ak krepi galri-a.

Ik vergat je te zeggen dat de auto hersteld is. Hij gaat normaal nu. Een mecanicien uit Port-au-Prince is dinsdag gekomen om een nieuwe pomp te plaatsen. Woensdag ga ik naar Gonaïves om proviand in te slaan. Woensdag komt een technieker het water aansluiten voor ons (van de waterleiding van de staat). Nu hebben we water in overvloed en er zit druk op. Ik heb een andere technieker gebeld die wat buizen is komen plaatsen. Nu is er geen probleem meer met water in de douches en de toiletten in Sen Jozef. Het water stijgt probleemloos naar de reservoirs op het dak van Sen Jozef.

Het pleisterwerk op de verdieping van Sent An is klaar. Ze beginnen rondom en in de galerie.

 

Messenger Olès

17 10 2018

Pa gen lekol depi mekredi. Koz grev pwofese lekol leta ki pa touche. Lekol pe yo tap fonksyone, manifestan yo vini ak kle yo kadnase potay lekol la.

De school is gesloten sinds woensdag omdat de leraars geen salaris ontvangen hebben. De school van de pastoor zou open blijven, maar de manifestanten zijn met een sleutel de school komen sluiten.

 

Messenger Olès

16 10 2018

Wi anivese byen ak ti moun yo. Manmi Oles te ale potopwens mekredi a pou fineray granme madan William. Yap retounen jodi-a. Konsa fet la ap kontinye jodi-a. Se fet Wilken, Sam ak Islande tou.

Ik heb mijn verjaardag gevierd met de kinderen. Mami Olès is naar Port-au-Prince voor de begrafenis van de grootmoeder van William zijn vrouw. Vandaag komt ze terug. Dan kan het feest vandaag verder gaan. Vandaag zijn Wilken, Sam en Islande ook jarig.

 

Van 31 oktober tot 11 november reist Frans nar Haïti in het gezelschap van Jef en Pierre. De twee doelstellingen zijn de nieuwe batterij die per con,taziner verzonden is activeren en de voorbereidingen treffen voor de elektrische installatie van Sent An. Beide doelen worden gerealiseerd. Daarnaast worden nog allerhande kleine herstellingen uitgevoerd.

 

Messenger Olès

26 10 2018

Apantaj la te fèt ye apre midi. Apante-a pwal prépare plan poul voyel bay note-a. Pou fè papye te-a. Mwen te kominike ak Friscat ye. Lap tann apel nou le 2 pou sinyati-a.

De landmeter is gister namiddag gekomen. Hij zal een plan opmaken om aan de notaris te geven en om de akte te laten opstellen. Ik heb gisteren met Fiscat gebeld. Hij wacht op een telefoontje om af te spreken om de handtekeningen te plaatsen (in het dossier van de Rotary Cluc – waterbassin en osmoseinstallatie).

 

Messenger Olès

22 10 2018

Mw resi konvenk apante-a. Lap vini fe apantaj la pou nou mekredi ou jedi. Kenbe fem e a trè byento.

Ik ben erin geslaagd om de landmeter te overtuigen. Hij komt woensdag of donderdag (om eindelijk de grond waarop Sen Franswa en Sent An staan op te meten zodat de notariële akte kan verleden worden). Hou je goed en tot heel snel.