Skip directly to content

16/04/2018

Telefoon met Olès
16/04/2018
- Het gaat goed met iedereen.
- Het extra budget voor Sent An moet Olès nog gaan ophalen. Hij gaat zaterdag naar de stad en dan combineert hij een bezoek aan de bank met het inslaan van proviand. Hij zal Frans nog detailsopsturen over de besteding van het geld.
- Olès heeft een dispuut gehad met Ti Lou, de werkman. Bij een bepaald werk dat Olès hem had opgedragen, gaf hij er de brui aan met de vraag naar opslag. Gezien hij al een tijd niet meer
 zo goed presteert, wilde Olès daar niet op ingaan. Na de betaling van het salaris van maart is Ti Lou niet meer komen opdagen. Olès zoekt een vervanger. Tot hij iemand gevonden heeft probeert hij de grotere jongens meer in te schakelen.
- De metselwerken van Sent An zijn  helemaal af. Er wordt aanstalten gemaakt met de bekisting voor het dak. Olès zal er zeker over waken dat het dak schuin afloopt en dat er een gat is voor de afwatering naar het bassin. Olès meent dat één grote buis gaat volstaan.
- Frans deelt mee dat nieuwe batterijen zijn aangekocht voor de elektrische installatie in Sen Franswa en dat de oude batterijen een plaats zullen krijgen in Sent An.
- Olès heeft Beni gevraag om financieel te helpen voor de landbouwactiviteiten. Concreet is er geld nodig om mannen te laten ploegen en om zaad en plantgoed aan te kopen. Beni heeft nog niet gereageerd.
- Intussen heeft Olès voor de plantage aan huis een deel grond laten ploegen en zijn er maïs en bonen gezaaid. Ook op de gehuurde grond op Ti Mango wil hij inzetten. Al twee jaar na elkaar is daar de oogst mislukt.
- Zopas zijn een big en een pas geboren geitje dood gegaan.
 
Messenger Olès
09/04/2018
80.000 goud la, se pou mw achete res materyo pou 2em dal la. paske mwen te peye bos yo avans men dev ak li. Travay konstriksyon - an ap avanse. Bos chapant yo ap travay nan sent galri-a. Tout swit apre yap komanse ak chapant pou dal la. Lot enfo Tilou fe abandon. Li pa vin travay depi 8 jou. Sa pase apre yon diskisyon mwen ak li nan zafe travay li, li panse li gen twop travay pou lajan lap touche. Map bay plis esplikasyon lendi pwochen.
De 80.000 gourdes zijn om de rest van het materiaal te kopen voor de beton van het dak. Ik heb de aannemers een voorschot op het werk betaald. Het werk aan Sent An schiet op. De timmerlui werken aan de galerie en daarna gaan ze verder met de bekisting voor het dak. Ti Lou is weggebleven sedert 8 dagen. Dat gebeurde na een dispuut over zijn werk. Hij denkt dat hij te veel werk krijgt voor zijn loon. Ik leg je maandag alles uit.
 
Messenger Olès
02/04/2018
Nou sot gen vizit M. Dieulin asistan distrik gouvene. Nou te pale de proje-a. Li dim li toujou pale avew. Li fe kek foto.
We hebben bezoek gekregen van meneer Dieulin, de assistent van de distriktsgouverneur (Rotary). We hebben over het project gepraat. Hij heeft wat foto’s gemaakt.
 
Messenger Olès
29/03/2018
Nou te nan retret paskal nan legliz la. Enstalasyon-an toujou mache byen.pi-a dinye anpil. Yon demi dwoum pa jou. Ponp la toujou mache byen, Nou toujou tre pridan ak li. Salye M. Jef ak M. Pierre pou mw.
We woonden een paasvoorbereiding bij in de kerk. De elektrisch installatie werkt nog steeds goed. De put geeft veel water, een halve ton per dag. De pomp werkt goed. We zijn altijd voorzichtig ermee. Groet Jef en Pierre van mij.
 
Messenger Olès
21/03/2018
Foto sa yo fe ye. Manmi Oles te oganize yon posesyon nan la kou-a ak ti moun yo. Nan okazyon fet sen Jozef.
Ik heb je foto’s gestuurd van gisteren. Mami Olès heeft op ons terrein een processie georganiseerd met de kinderen ter gelegenheid van het feest van Sint Jozef.
 
Messenger Olès
19/03/2018
Bon fet Sen Jozef. Mw pwale ak kek nan ti moun yo ki deja fini ak ekzamen. Mwen te achte blok yo. Maçon bay nou siman kredi. Bos yo ap komanse monte blok jidi-a.
Eskalye-a fini.
Fijne feestdag van Sint-Jozef. Ik ga (naar een buurdorp) met enkele kinderen die al gedaan hebben met de examens. Ik heb betonblokken gekocht. De cementhandelaar geeft ons krediet. De metselaars doen vandaag verder. De trap is af.