Skip directly to content

17/09/2018

Telefoon met Olès

13 09 2018

  • De school is gestart. Alleen de kleuters beginnen op maandag 17 september.
  • Olès is enkele weken naar Boston geweest, naar zijn dochter Myriam. Manmi Olès is er al wat langer en zij blijft zelfs tot het einde van de maand. De terugvlucht was niet zo aangenaam. Het vliegtuig heeft een noodlanding moeten maken in Puerto Rico. Met een ander toestel is Olès méér dan zeven uur later geland in Port-au-Prince.
  • Intussen verliep alles in het weeshuis even vlot dankzij de supervisie van Chedline, de oudste dochter van Olès. Zij hield Olès dagelijks op e hoogte via de telefoon. Zo weet Olès dat het schoolgeld enorm gestegen is. Voor alle kinderen en jongeren samen is de kost 264.350 gourdes (3.250 euro). Dat is hetzelfde bedrag als vorig jaar, maar dat was toen alles inbegrepen, ook de boeken, de uniformen en de verplichte zwartleren schoenen. Alles laat voorzien dat de 3.400 USD die Frans in juni meebracht niet toereikend is. Olès zal de juiste bedragen doorgeven van zodra hij alle kosten kent. De pastoor heeft wel al te kennen gegeven dat hij een korting wil toestaan.
  • De put levert per keer 1.000 liter op. Die hoeveelheid twee maal per dag is toereikend.
  • De elektrische installatie werkt zonder problemen.
  • De vaars die Beni kocht is wellicht vol van onze stier. Bij de varkens was er een zeug met een worp van 7 de laatste keer. Eén big is verdwenen. Bij de geitjes verwachten we alle momenten een geboorte.
  • De maïs is geoogst. De opbrengst was kleiner dan vorig jaar. De bonen zijn goed en de maniok moet geschoffeld worden.
  • Voor Nerlande is de diagnose bekend voor haar huidprobleem. De medicatie is echter niet te vinden in Haïti. Myriam zal in de US op zoek gaan, maar Olès zal de gegevens ook aan ons bezorgen.

 

Messenger Olès

11 09 2018

Ti moun yo antre lekol ye. Gen pwoblem nan komin lan sa koz direksyon lekol yo te ranvwaye byen bone tout ti moun. Yo pa fonksyone anko jodi - a. Nap espere yo fonksyone demen. Sa rive swit a yon prizonye ki mouri nan komisarya anba baton men lapolis.

De kinderen zijn van gisteren naar school. Wegens problemen in het dorp heeft de directie ze meteen terug naar huis gestuurd. Vandaag zijn de scholen nog net open. Hopelijk morgen wel. De opschudding komt van een gevangene die gestorven is door stokslagen van de politie.

 

Messenger Olès

24 08 2018

Mwen chita ak Chedline pou esplikel responsablite li genyen. Mwen ba li rezev lajan. Mima responsab nouriti li fe sa ansanm ak Chedeline chak fwa gen bezwen depans. Mw te chita ak tout ti moun yo tou yon fason pou tout bagay ka pase byen deye nou. Chak jou mwen kominike ak Chedeline ak pliizye nan ti moun yo poum konnen kijan sa ye. Tout bagay ap fonksyone byen.

Ik heb aan Chedline haar verantwoordelijkheid uitgelegd. Ik heb haar geld gegeven. Mima zal samen met Chedline voor de aankopen van voeding zorgen. Ik heb met alle kinderen een vergadering gehouden opdat alles vlot blijft verlopen. Ik zal elke dag met Chedline bellen en enkele van de kinderen om te weten hoe het gaat. Alles verloopt goed tot nu toe.

 

Messenger Olès

17 08 2018

Mwen sot pale ak Chedeline ak Ronaldo. Gen anpil lapli jodi-a senmichel. Tout bagay ap mache nomal. Yo diw mesi pou Salitasyonw.

Ik heb met Chedline en Ronaldo gebeld. Het regent hard in Saint-Michel. Alles verloopt normaal. Ze danken je voor je groeten.