Skip directly to content

20 10 2018

 

Messenger Olès

20 10 2018

Bonswa papi Frans. Kijan nou ye? Tout moun anfom isit. Ou te jwenn medikaman yo pou Nerlande? Sil posib pou ta vini ak yon telefon pou Nerlande li ta bon. Lot enfomasyon ki pa bel.Gen yon rapo ki soti nan Byenet sosyal. Ofelina tonbe nan kategori Jon olye de ve. Pou depatman se 2 ki nan ve. Nap cheche esplikasyon. William gen poul rankontre ak responsab la nan potopwens. Na pale plis sa lew vini.

Dag papi Frans. Hoe gaat het ? Hier maakt iedereen het goed. Heb je de medicatie voor Nerlande kunnen vinden ? Als je een telefoon voor Nerlande zou kunnen meebrengen, zou dat leuk zijn. Iets anders dat niet zo mooi is. We hebben een rapport gekregen van IBESR (kinderwelzijn). Ons weeshuis is gezakt van categorie groen naar geel. Voor de hele provincie zijn er nog maar twee met groen. Ik vraag een verklaring. William gaat een onderhoud hebben met de verantwoordelijken in Port-au-Prince. We praten er over wanneer je komt.

 

Telefoon met Olès

14 10 2018


  • De aardbeving is voorbij, maar er zijn nog veel mensen die in angst leven. De schokken duurden telkens maar enkele seconden, maar heel het weeshuis liep leeg. De kinderen en enkele jongeren krijsten van angst. Ilianette heeft het bewustzijn verloren en is naar het hospitaal geweest. De eerste schok was op zaterdagavond, maar de schokken duurden tot zondag middag.
  • Nu is iedereen in orde. Ronald had diarree, Ivette heeft een lichte griep.
  • Frans en Olès wisselen informatie uit over de volgende reis en over de werkzaamheden die gepland zijn. Bovendien is er nieuws over het project van de Rotary Club. De fondsen zijn er bijna allemaal. Frans moet enkele afspraken uitvoeren in het kader van de bouw van het waterbassin en het plaatsen van de osmose-installatie.
  • Van één van de koeien is het zeker dat ze vol is en de andere wellicht ook. De stier gedraagt zich agressief. Een koopman heeft 9.000 Haïtiaanse dollar (550 euro) geboden. Met dat geld kan een vaars en een jonge stier gekocht worden. Het grootste varken is verkocht voor 3.200 Haïtiaanse dollar (195 euro).
  • Mirto, onze nieuwe klusjesman en nachtwaker gaf in het begin een heel goede indruk. Na zijn vliegende start beperkt hij zich nu tot het voederen en verzorgen van de dieren. Als Olès niet daar is, doet hij niets. We gaan hem voorlopig houden, maar hij moet bijgestuurd worden. Soms mag hij naar huis gaan op zaterdag namiddag. Het is de bedoeling dat hij zondag avond terug komt. Nu is  het maandag namiddag en hij is er nog niet. Hij is eigenlijk niet zelfstandig genoeg.
  • Wilner heeft zich mogen aansluiten bij een groepje van 8 kunstenaars. Met veertien van de jongeren zijn ze al naar een eerste optreden geweest.
  • Olès heeft een nieuwe hond gekocht. Het is een Duitse herder.

 

 

Messenger Olès

13 10 2018

Map enfomew ke gen yon gwoup jen nan bouk la ki toujou fe yon konkou pou Atis. Wilner te enskri poul patisipe. Plizye nan mesye dam yo ak mwen tou pwal aplidi atis Wilner.

In het dorp is een groep jongeren die een wedstrijd voor artiesten uitschrijft. Wilner heeft zich ingeschreven voor deelname. Verschillende jongens en meisjes gaan supporteren voor Wilner.

 

Messenger Olès

10 10 2018

Depi dimanch nou pa santi anyen anko. Nap espere tout bagay fini.Sel bagay, depi samdi nou gen lapli chak jou.

Sinds zondag (de dag ná de aardbeving die op zaterdag lokale tijd was) voelen we geen schokken meer. We hopen dat alles voorbij is. Sinds zaterdag regent het zonder ophouden.

Messenger Olès

10 10 2018

Pa gen chok anko. Ye swa li te 8 e ti moun yo te pe toujou, yo pat vle antre nan kay. Se lem fin pale ak yo, yo antre. Maten-an tout te ale lekol a 8 e. Gen ki te dwe ale a 7e yo pat ale paske yo te pe. Gen kek lekol ki te retoune ti moun yo. Lekol pe ak me yo fonsyone nomal.

Erezman chok yo fini. Espere nou mize la fini.

Geen schokken meer. Gisteravond waren er acht kinderen die nog erg bang waren. Ze wilden niet naar binnen gaan. Toen ik met hen gepraat heb, zijn ze naar binnen gegaan. Vanmorgen is iedereen naar school gegaan om 8 uur. Die om 7 uur op school moesten zijn, vertrokken niet omdat ze schrik hadden. Enkele scholen hebben de leerlingen weer naar huis gestuurd. De school van de pastoor en die van de zusters functioneren normaal. Gelukkig beeft de aarde niet meer. Hopelijk is de ellende voorbij.

 

Messenger Olès

07 10 2018 (verschillende berichten vlak na de aardbeving)

Ye swa te gen tranbleman te a 8 h 11. Li te pase byen fo tou nan kay nou tou. Ti moun yo te vreman panike. Nan kouri gen Osnel Yvette ki pran chok nan pye. Men se pa two grav. Ilianette te endispoze. Se lopital mwen te ale ak li. Se apre 2 ze de tan li vin revini. Kounya li pi bon.

Non pa gen dega nan bouk la. Sanble se nodwes ki gen plis dega paske se nan zon sa li te komanse.

Dapre nouvel mwen tap tande. Li komanse nan latoti. Mwen poko konnen dega ki fet nan zon yo. Sel sa mwen we nan téelevizyon gwo mon. Gen yon oditoryom ( auditorium) ki tonbe. Erezman nan le sa pat gen anpil moun ladanl. Yon moun mouri ak youn lot ki blese grav.

Wi mwen apen tande sa. Ak anpil blese. Li apen sot pase la anko. Kounya tout ti moun yo ye nan lakou.

Plizye fwa. O mwen 5

Non pa gen fisi. Tout kay tranble tre fo. Fenet yo fe gwo bwi.

Nou fe reyinyon ak ti moin yo. Paske yo pe anpil.

Gisteravond is er een aardbeving geweest om 20.11 uur. We hebben die heel goed gevoeld. De kinderen sloegen in paniek. Bij het wegvluchten hebben Osnel enYvette hun voet verstuikt. Maar het is niet zo ernstig. Ilianette is flauw gevallen. Ik ben met haar naar het ziekenhuis geweest. Na twee uur kwam ze bij. Nu gaat het beter met haar.

Er is geen schade in het dorp. Blijkbaar is er schade in de provincie Noordwest. Daar is de aardbeving begonnen.

Volgens mijn bronnen is de aardbeving op Île de la Tortue begonnen. Ik weet niet of daar schade is. Grand Morne (dorp in de provincie Noordwest) zag ik op de TV. Daar is een grote zaal ingestort. Gelukkig was er niemand aanwezig. Zeker 1 persoon liet het leven en er is één zwaargewonde.

Ja, ik heb dat ook gehoord (meer doden). Een veel gewonden. Zojuist gebeurde er nog een schok. Alle kinderen zijn weer naar buiten gevlucht.

Meer keer (een schok). Minstens vijf (schokken).

Nee geen barsten (in de gebouwen). Alle gebouwen schudden hevig. De vensters maakten een hoog geluid.

Ik ga samenzitten met de kinderen, want ze zijn erg bang.

 

Messenger Olès

25 09 2018

Se 2 pwomad pou Nerlande. Manmi Oles ap pote. Siw jwenn li tou le wap vini li ta bon.

Manmi Olès heeft twee zalfjes meegebracht uit de VS voor Nerlande (psoriasis). Kijk eens of je ze kan vinden (in Europa).

 

Messenger Frans

25 09 2018

Konpliman Manmi Olès ! Bon anivese.

Proficiat Mami Olès ! Gelukkige verjaardag.