Skip directly to content

28/05/2018

 

Telefoon met Olès

28/05/2018


 • De jongeren zijn sinds vandaag gestart met de examens. Het eerste was voor wiskunde. In de jongensschool start de vakantie op 7 juni. Voor de zusterschool is nog niet geweten wanneer zij de vakantie laten aanvangen.
 • De douches van Sen Joseph zijn verstopt, waarschijnlijk door ze te gebruiken met veel met moddervoeten.
 • De laatste tijd heeft het veel geregend. Het inzaaien was nog niet afgerond, maar de opbrengst van bonen en maïs ziet er goed uit.
 • De beton van het dak van sent An is gestort. De bekisting zal weldra worden afgebroken. Van zodra dat gebeurd is, wordt de trap naar het dak in orde gemaakt.
 • Ti Lou is dus weg. Na een dispuut is hij vertrokken. Zijn werk was niet zo goed. De dieren leden daaronder. Voor hem is eerst een kandidaat komen opdagen die ouder was dan Olès. Nu is er een jonge kerel van 32 gestart. Hij blijft ’s avonds voor de bewaking en heeft de kleine kamer voor de nachtwaker gekregen die sinds geruime tijd dienst deed als strijkkamer. Buiten bewaking doet de man het gewone werk van en tuinman en nog vele klussen.
 • Aan de afgeschuinde dak van sen Franswa hangen goten. Het dak is echter niet goed afgeschuind en Olès zal het er met aannemer Jean over hebben.
 • De raamgaten van het pomphuis zijn afgeschermd met insectennetten.
 • De pomp werkt prima. Elke dag levert ze 600 à 800 liter water op.
 • De batterijen worden om de twee dagen gecontroleerd. De laatste tijd heeft het zoveel geregend dat de zonnepanelen heel zuiver zijn.
 • Op de vergadering met de jongeren in januari werden een aantal afspraken gemaakt over het uitvoeren van kleine taken. Dat loopt niet zo goed.
 • Olès wil een groot varken ruilen tegen een koe, maar zal dat met Frans op zijn volgende reis bespreken.
 • In Ti Mango is er een vriend die met een grote tractor werkt. Misschien kunnen we hem inschakelen om onze lap ook te bewerken.

 

Messenger Olès

19/05/2018

Pou taptap la mw bay bos la 20 000 goud poul achte pyes yo. Apre lel fin ranjel nap antann pou men dev. Travay beton an preske pou fini.

Voor het herstellen van de taptap heb ik de hersteller 268 euro gegeven om vervangstukken te kopen. Van zodra hij klaar is, weet ik wat zijn werkloon is. De betonwerken (Sent An) zijn bijna gedaan.

 

Messenger Olès

17/05/2018

Gen yon mekanisyen ki te soti potopwens. Mwen te fele gade taptap nou-an ki gen preske 1 an depil pa fonksyone. Ponp gaz pa bon. Injecteur yo pa bon ak kek lot ti pwoblem. Mw prete nan kob ti tatap la poul achete pyes yo jis poul pa elimine tankou ti bis la. Bos la pa jwenn enjekte yo. Se Miami li voye achte yo.

Een mecanicien uit Port-au-Prince is naar de taptap komen kijken omdat hij al een heel jaar slecht werkt. De brandstofpomp is niet goed. De injectie is ook niet goed en er zijn nog enkele problemen. Ik heb geld genomen van de verkoop van de kleine taptap om de wisselstukken te kopen om de taptap niet te verliezen zoals het busje. De hersteller heeft de pomp niet kunnen vinden. Hij bestelt het stuk in Miami.

 

Messenger Olès

09/05/2018

Bos charpant ak feraye ap fini ak kintra yo demen ou vandredi. Yo gen det pou ouvriye ki travay ak yo. Eske wap jwenn lajan pou yo? Twati a ap pare pou resevwa beton nan semen pwochen. Pou sa bos Jean ap bezwen yon avans poul peye konpayi kap koule beton-an. Denye montan ou te voye nan mwa avril la. Mw te bay bos yo li kom avans. Mw toujou gen det materyo pou Maçon. Mw te voye foto lis mains d'oeuvres yo pou ou.

De timmerman en de ijzervlechter hebben morgen of vrijdag gedaan. Ze moeten hun werkvolk kunnen betalen. Kan je daar geld voor opsturen. Het dak wordt voorbereid om beton te storten volgende week. Daarvoor moet aannemer Jean geld hebben om de ploeg betonstorters te betalen. Het bedrag dat je in april stuurde heb ik als voorschot gebruikt. Ik heb nog schulden bij de leverancier van bouwmaterialen. Ik heb je foto’s van de werkmannen gestuurd.

 

Messenger Olès

04/05/2018

Mw fe laboure yo pati nan lakou-a. Mw prete nan kob ti tatap. Mw komanse plante mayi ak pwa kongo. Mw fe komand plan bannan poum plante nan ravin yo.

Mwen plante manioc dous tou.

Ik heb de grond aan huis laten bewerken. Daarvoor heb ik geld genomen van de opbrengst van de kleine taptap. Ik ben begonnen met maïs en kongobonen te planten. IK heb bananenbomen besteld om aan de Ravine (riviertje) te planten. Ik heb ook zoet maniok geplant.