Skip directly to content

03 03 2022

03 03 2022 Telefoon met Olès
 • Iedereen stelt het prima. Net als in België is het carnaval en loopt de krokusvakantie.
 • Corona is geen thema meer. Er wordt nog over gesproken, maar dat is het dan ook..
 • In het land zijn minder blokkades. Er zijn er wel nog in bijvoorbeeld Croix des Bouquets en Gonaïves. De bewegingsvrijheid wordt gehinderd door kans op kidnapping. Zo werden in een ziekenhuis twee dokters tijdens hun consultaties meegenomen. Verleden woensdag zijn een reporter en zijn vrouw gekidnapt, vandaag de directeur van een radiostation. Olès maakt zich wat bezorgd dat de jongeren van het weeshuis niet het slachtoffer zouden worden.
 • Olès en zijn team zou heel graag bezoek krijgen vanuit België, maar dat is nu niet verantwoord door de dreiging van de kidnappingen.
 • Van mogelijke verkiezingen nog geen nieuws.
 • Milourde en Myrna zijn weg uit het weeshuis en verblijven op dit ogenblik in Port-au-Prince bij familie van Olès. Ze laten uitschijnen van zin te zijn naar de Dominicaanse Republiek te trekken.
 • Nerlande is in het weeshuis en zorgt voor Ma Jean-Baptiste, een nicht van Olès. De kosten voor haar verblijf en het salaris van Nerlande worden door haar zoon Gino in de VS gedragen.
 • De vijf hoogstudenten in Gonaïves doen voor en na de lesuren ook klussen om bij te dragen in de kosten. Het gaat hen verder goed.
 • Met de veestapel gaat het minder omdat er weinig eten is. Het heeft maar enkele dagen geregend en nu is het weer droog. De oudste stier is geslacht omdat hij gestruikeld is en te zwak om weer op te staan.
 • Het jonge kalf is een vrouwtje en stelt het relatief goed.
 • De bonenoogst was goed. Ze moeten nog gepeuld worden en gezuiverd. Daarna worden ze behandeld tegen insecten.
 • De start van de landbouwactiviteiten is niet later dan einde maart, begin april..
 • Yanskian voegt toe dat hij de kinderen en jongeren die het klasgemiddelde niet halen sterk stimuleert.
28 02 2022 What’s App Olès
28 fevriye se yon espesyal pou ou papi Frans ak fanmiy. Nan okazyon sa. Manmi Olès ak mw kontan mete ansanm pou swetew bon anivèsè. Ke bondye kontinye beniw beni fanmiw pou ka fete anpil anpil 28 fevriye ak fanmw e ak zanmi tou.
28 februari is een speciale dag voor Papi Frans en zijn familie. Bij deze gelegenheid zitten we samen, Mami Olès en ik, om hem en gelukkige verjaardag te wensen. Dat de goede God je blijft zegenen en ook je familie opdat je nog heel vaak 28 februari mag vieren in je familie en met al je vrienden.
 
25 02 2022 What’s App Olès
Jodi vandredi-a  se  kanaval pou tout etidyan nan peyi-a. Lekòl mè-a tou, òganize kanaval pou elèv li yo.
Vandaag vrijdag is het carnaval voor alle leerlingen en studenten in het land. De school van de zusters organiseert ook carnaval voor haar leerlingen.
 
21 02 2022 What’s App Olès
Movèse nouvel pou towo bèf la te malad. Li glise tonbe nan twou ( kotem te fè pou elvaj pwason-an ) li pat ka leve. Mw te fè rele yon moun pou tiyel. Mw pat ko vini. Men li te mèg anpil.
Manmi te rele kèk moun. Li vann a kredi pou 30 000. Epi  nou gen vyann pou kèk jou.
Jodi-a ankò gwo vach la tonbe nan kanal ki teren-an. Te gen labou. Se anpil moun ki ede li soti. Nan moman pa gen zèb. Sa yo vrèman mèg.
Mwen oblije angaje yon moun sèlman pou pran swen yo. Map ba li 5000 goud pa mwa. An atandan m jwenn yon gadyen.
Slecht nieuws: de oude stier is ziek. Hij is in het gat gevallen waar ik een visvijver van wou maken. Hij kon niet meer recht. Ik heb iemand laten komen om hem te slachten. Hij moet nog komen. De stier is echt mager.
Mami heeft iemand geroepen en voor 30.000 H. dollar (1.280 euro) verkocht op krediet. Wij hebben nog voor vlees voor enkele dagen.
Vandaag is een grote koe gestruikeld in een greppel opzij. Het was moeilijk, maar verschillende mensen kwamen helpen ze te bevrijden. Er is gen gras. Ze is echt mager.
Ik ben genoodzaakt om iemand aan te nemen om voor ze te zorgen. Ik betaal hem 5.000 gourdes (43 euro) in afwachting dat ik, een echte bewaker kan aanwerven.
 
12 02 2022 What’s App Olès
Nerlande ap pase yon ti tan nan Ofelina. Djin ba li yon ti djòb pou ede manmanl. Li gen 100 dol pa mwa. Apre li panse ale Chili jwenn yon kouzinLi ki deja la depi plizyè ane.
Ma enfòmew lel pwale
Demen dye vle map antre potopwens pou yon konsiltasyon. Mw gen yon doulè  nan kou. Sa koz mw pa ka vire tèt mw a goch ni dwat.
Nerlande blijft nog een poosje in het weeshuis. Gino geeft ze een job om zijn mama te helpen. Ze krijgt 100 H. dollar per maand. Daarna denkt ze naar Chili te gaan bij een nicht. Die is daar al verschillende jaren. Ik verwittig je wanneer ze vertrekt.
Morgen ga ik naar de dokter in Port-au-Prince. Ik heb nekpijn. Ik kan mijn hoofd niet links of rechts draaien.
 
30 01 2022 What’s App Olès
Te gen 11 akò pou soti peyi-a nan kriz.
Konsa nan mitan mwa janvye a te dyaspora te fè yon gwo rankont nan etazini.
Tout siyatè akò yo te la tou. Konsa yo te soti ak yon rezolisyon pou eleksyon jodi-a. Te gen 2 kandida pou pòs prezidan. 4 kandida pou pòs premye minis.
Se pou yon tranzisyon. Se yo ki pwal travay pou òganize elesyon nan peyi-a.
Er zijn 11 akkoorden gesloten om het land uit de crisis te leiden. Midden januari hebben de diaspora een grote bijeenkomst gehouden in de VS. Alle senatoren die daarmee akkoord gaan waren erbij. Ze zijn naar buiten gekomen met een oplossing voor de verkiezingen. Er waren twee kandidaten voor het presidentschap en vier voor de post van eerste minister. Het gaat om een overgangsperiode. Zij moeten verkiezingen organiseren.
 
24 01 2022 What’s App Olès
Nou te santi seyism lan tou isit. Pandan youn a 2 segond.
We hebben hier de aardbeving gevoeld gedurende twee seconden.