Skip directly to content

08 10 2021

08 11 2021 Telefoon met Olès
 • Het gaat goed met iedereen. Geen zieken.
 • De scholen functioneren sinds vandaag weer normaal. De rellen in Saint-Michel zijn voorbij. In Port-au-Prince hoor je nog geweerschoten en bepaalde zones zijn er niet toegankelijk. De bendes hebben nu het hele land in handen. Ze schieten op mensen en executeren zonder scrupules in het openbaar. Ze eisen het aftreden van de eerste minister die ook interim-president is.
 • Corona is geen thema. Niemand volgt de maatregelen. Zelfs in de kerk zit iedereen dicht opeen alsof er niets aan de hand is.
 • De drie nieuwelingen passen zich goed aan, zowel thuis als op school. Ze spelen zowel met de jongeren als met de andere kinderen.
 • De drie hoogstudentes zijn niet meer bij pater Hoet, maar verblijven bij de familie van Olès in Port-au-Prince. Ze kunnen niet naar Saint-Michel komen omwille van de brandstofschaarste. In Saint-Michel is er brandstof, maar die is peperduur en illegaal aangevoerd vanuit de Dominicaanse Republiek. De drie jongedames hebben gedaan in het weeshuis. Ze kunnen nu op zoek gaan naar werk. Dat is extra moeilijk gezien de situatie in het land. Olès zal hen helpen waar het kan en ons verder informeren.
 • De 5 nieuwe hoogstudenten zijn 2 weken op voorbereidingscursus geweest in Gonaïves. Hun eerste grote sessie start op 15 november. Deze week zijn ze even thuis. Hun academiejaar wordt opgedeeld in twee grote sessies van elk vier maanden. Olès zal een financieel rapport bezorgen.
 • Door de crisis in het land is het leven zeer duur geworden. Vooral de voedselprijzen swingen de pan uit. Een zak rijst is in korte tijd verdubbeld in prijs.
 • Roseberline heeft ons verlaten. Ze heeft veel kansen gekregen, maar ze lapte alle goede raad aan haar laars. Sinds vorige week is ze terug naar familie
 • We wachten even om extra kinderen op te nemen.. We kunnen ze immers geen begeleiding geven. Het schooljaar is gestart en de scholen laten tussentijds geen starters toe.
 • Anderson is nog steeds in Port-au-Prince. Zijn broer die hem zou helpen voor de emigratie naar Brazilië kan nog geen vlucht regelen. Intussen volgt hij een informaticacursus.
 • De landbouwactiviteiten zijn succesvol. De pindanoten hebben genoeg opgeleverd voor eigen gebruik. De bonenstruiken staan in bloei en beloven een mooie oogst voor december. De rijst staat zeer mooi. Een eerste deel kan eerstdaags geoogst worden. Zelfs voor het nieuwe seizoen zijn voorbereidingen getroffen.
 • De dieren stellen het goed. Dank zij de regen is er voldoende gras voor de runderen. We moeten wel oppassen voor dieven. We gaan afsluitingen plaatsen.
 • Varkens zijn er nog steeds niet. Voorlopig ook geen kippen.
 • Reizen vanuit België is nu niet mogelijk. De veiligheid laat te wensen over.
 • Olès kan niet naar de bank gaan om geld af te halen. Hij behelpt zich met geld te lenen van een bevriende handelaar.
 • We hebben een nieuwe werkneemster, Ilphida Louis. Ze is 42 jaar en werkt met de kleintjes. Ze zorgt voor hun kleren en brengt ze naar school. Ze krijgt een loon van 5.000 gourdes per maand (50 euro).
07 11 2021 What’s App Olès
Mis Merceda toujou travay ak ti moun yo. Pa kategori daj.
Onze verpleegster Miss Merceda werkt met de kinderen per leeftijd.
 
06 11 2021 What’s App Olès
Mwen kòmanse chèche ouvriye pou nou koupe diri. Mwen planifye pou madi pwochen, pou nou komanse.
Pwa li wo anpil. Lap kòman bon fen desanm, pou nou rekòlte nan mwa janvye dye vle.
Ik zoek arbeiders om de rijst te oogsten. Dinsdag van volgende week beginnen we ermee.
De bonen staan erg hoog. Einde december zullen ze beginnen  te rijpen zodat we ze in januari kunnen binnenhalen.
 
30 10 2021 What’s App Olès
Se teknisyn an resi vin rezoud pwoblèm dlo a pou nou. Li te gen difikilte pou jwenn manbran lan. Li te vin jwenn li. Koz peyi-a te bloke li pat ka vini. Erezman pou nou li te ka vini yè malgre toujou gen pwoblèm gaz nan peyi-a.
Een technieker is ons waterprobleem komen oplossen. Hij had moeite om een membraan te vinden. Eerst kon hij niet komen omdat het land geblokkeerd is. Gelukkig is hij gisteren kunnen komen ondanks alle brandstofproblemen in het land.
 
28 10 2021 What’s App Olès
Grèv 3 jou a leve yèswa. Tout aktivite rekomanse jodi-a.
De staking van 3 dagen is gisteren beëindigd. Alle activiteiten zijn vandaag weer opgestart.
 
25 10 2021 What’s App Olès
Isit tou te gen gwo manifestasyon. Yo te pase bò Ofelina tou. Anpil bwi. Yo pat kanpe. An pasan yo te frape  pòtay antre Ofelina.  Yo te vini sèlman pou fè moun yo ki pat ka antre nan bouk la kòm dabitid, lendi se jou mache. Konsa moun yo ki soti mayisad, lèmit ak nan zòn deboche. Pliske yo pa ka antre nan bouk. Epi manifestan yo te vini kraze mache-a, fè tout moun kouri.
Hier is een grote manifestatie. Ze zijn voorbij het weeshuis getrokken. Veel lawaai. E stoppen niet. In het voorbijgaan sloegen ze op de poort van het weeshuis. Ze beletten gewoon de mensen die naar de markt komen handel te drijven.  Zo kunnen de mensen van Maïsade en Lhermitte niet voorbij. Ze kunnen het dorp niet in. De manifestanten vernielen auto’s en jagen mensen op.
 
21 10 2021 What’s App Olès
Gen yon misyonè ameriken, yo an total 17. Gwoup 400 mawozo kidnape de samdi pase. Yo mande 17 000 000 USD pou libere yo.
Er was een groep Amerikaanse missionarissen in het land, 17 in het totaal. Een bende van 400 heeft ze zaterdag gekidnapt. Ze vragen 17 mio USD om ze vrij te laten.
 
19 10 2021 What’s App Olès
Yèswa mwen reve ou vini nan ayiti, nan Ofelina. Tout moun kontan. Se gwo fèt.
Nap priye bondye  pou pwoblem ensekirite a rezoud. Paske lap pi mal chak jou.
Voorbije nacht droomde ik dat jij naar Haïit kwam, naar het weeshuis. Iedereen was blij. Het werd een groot feest. Laats ons bidden dat de onveiligheid ophoudt. Het wordt slechter van dag tot dag.
 
18 10 2021 What’s App Olès
Mwen te vini ak mesye dam yo. Yo deja komanse ak seminè a depi maten. Se ak anpil difikilte nou reyisi paske gen grèv o nivo tout peyi-a.  Yo bloke tout antre vil la. Nou tou pote pwovizyon.  Se yon ti kouzenm ki vini ak nou. Nou mete tout bagay andedan, lè yo vini yap plase tout bagay an òd. Seminè a ap fini le 25 oktòb.
Ik heb de jongeren gebracht (naar Gonaïves waar ze gaan studeren). Het seminarie is al begonnen vanochtend. We zijn hier met veel moeite geraakt want overal in het land wordt er gestaakt. Ze blokkeerden de toegang tot de stad. We hebben ook provisie meegebracht. Een neef van mij heeft ons vergezeld. We hebben alle bagage binnen gezet. Zo zullen ze straks bij hun thuiskomst alles op orde vinden. Het seminarie eindigt op 25 oktober.
 
09 10 2021 What’s App Olès
Bèl seremoni gradiyasyon an. Yo vrèman kontan. Mwen menm tou kontan. Ou menm tou kontan. Se fwi efò ou, ak moun ki konn sipò ou. Ak nou menm tou isit. Nou fyè de yo. Nap espere lòt pran ekzanp sou yo.
De diploma-uitreiking was een mooie ceremonie. Ze waren oprecht blij. Ikzelf ook. Jij zeker ook. Het is de vrucht van onze inspanningen en van iedereen die je steunt. En ook van ons hier. We zijn fier op hen. Ik hoop dat de anderen er een voorbeeld aan nemen.
 
01 10 2021 What’s App Olès
Robenson te ak mwen potopwens. Li deja rive nan Inivesite a. Li rankontre pè a deja. Se anfan kè pè a li te ye. Sa vle di pe a konnen Robenson byen. Yanskian vin jwenn li pou edel ak ranpli fòmilè yo. Mwen deja jwenn diplòm filo yo pou 3 ansyen yo. Lòt 2 yo poko anrejitre nan ministè a. Yo di map jwenn yo nan 2 semèn.
Robenson is met mee naar Port-au-Prince. Hij is al in de universiteit geweest (Gonaïves). Hij heeft de priester ontmoet. Die beschouwt hem als zijn kind. De priester kent Robenson goed. Yanskian is gekomen om de formulieren te helpen invullen. Ik heb de diploma’s van de oudste drie al ontvangen. De andere twee zijn nog niet geregistreerd bij het ministerie. Over twee weken zou ik ze kunnen krijgen, zeggen ze mij.