Skip directly to content

16/10/2020

16 10 2020 Messenger Olès

Kamyon poko jis kounya. Mwen pale ak chofè-a. Sil pa gentan livrem bagay yo, se demen maten map resevwa yo. Mwen mande William poul voye foto fakti yo pou ou. William di ki jwenn yon bèl diskont sou acha yo nan valeriokanez.

Pè Dessalines ap kite pawas la. Evèk la ap vin chechel le 15 novanm. Mwen pale ak li de teren nou travay la, kontra nou pwal fini an mas tou swit apre rekot nou yo. Si nou gentan pare lajan, lap renouvle nou li ankò pou 5 ane. E si nou tap gen ase lan, mwen tap mandel sil te vle fe yon kontra pou 10 zan. Sa tap koute 5 000 USD.

De vrachtwagen (met de bedden en matrassen) is er nog niet. Ik belde met de chauffeur. Hij komt zeker morgenvroeg. Ik heb aan William gevraagd om een foto van de factuur te maken. William zegt dat hij een mooie korting heeft gekregen bij Valerio Canez (de meubelwinkel).

Pastoor Dessalines gaat de parochie verlaten. De bisschop komt hem 15 november halen. Ik heb hem over de grond die we bewerken gesproken. Het huurcontract loopt af in maart, direct na onze oogst. Als we het geld nu al overmaken, vernieuwt hij het nog voor 5 jaar. Als we genoeg geld hebben, vraag ik hem een contract te maken voor 10 jaar. Dat kost 5.000 USD.

 

14 10 2020 Messenger Olès

William te pwan kabann yo jodi-a. Li deja transpote pou mete nan yon kamyon kap vini Senmichel.

William is vandaag de bedden gaan halen. Hij heeft ze al tot bij een vrachtwagen gebracht die ze naar Saint-Michel zal vervoeren.

 

12 10 2020 Telefoon met Olès

 • Met iedereen gaat het heel goed.
 • In Haïti hoor je niets meer van Corona. In de ziekenhuizen worden wel mondmaskers gebruikt en op openbare plaatsen.
 • Frans merkte in de berichten van Olès op dat de tweeling Jeandelet en Jeandelet en hun jongere zus Roseberline samen met Maudelet naar de begrafenis van een tante gingen. Maudelet is inderdaad een neef van de andere drie.
 • De reis van Yanskian moeten we nu definitief naar 2021 verschuiven. Het ziet er niet aar uit dat er onmiddellijk een reis in zit gezien de Coronasituatie.
 • De container is nog steeds niet vertrokken. De vracht die al geleverd was met technisch materiaal en kleren wordt aangevuld met stoelen en tafels voor Sent An. Het ziet er naar uit dat de container medio november zal vertrekken.
 • De rapporten van eht vorige schooljaar zijn nog niet allemaal in Olès zijn bezit. Het nieuwe schooljaar zal op 9 november starten. Drie jongeren, Anderson, Ronald en Wilner, zijn momenteel bezig met examens. Ze eindigen overmorgen.
 • We wachten op het resultaat van Anderson. Als hij geslaagd is mag hij naar een beroepsschool gaan in Gonaïves volgens afspraak. Als hij niet geslaagd is, stopt hij definitief met zijn studies en zal hij het weeshuis verlaten;
 • Wilken, Ronaldo en Robenson zitten in het laatste jaar (filo). Zij leggen volgende week examens af.
 • Eén van de zeugen heeft nog 3 van haar 6 jongen over. De andere zeugen zijn (nog) niet drachtig.
 • Met de geiten gaat het niet vooruit. Olès denkt dat het aan de soort ligt. Jammer, want we zouden meer geitenvlees kunnen gebruiken. Vers vlees aankopen is haast driemaal duurder dan vroeger.
 • Op dit ogenblik zijn er geen kippen. William kweekt parelhoenen en hij zal er voor de tweede keer bezorgen als ze volgroeid zijn.
 • De pindaoogst mag erg geslaagd genoemd worden. In januari verwachten we de bonen te oogsten. De rijst zal al klaar zijn in november of ten laatste in december. De pitimi (sorghum) is dan weer rijp in januari.
 • Het internetsignaal is eigenlijk te zwak in het weeshuis. Om het te versterken zou er een extra antenne nodig zijn. De maandelijkse kostprijs is 83 USD.
 • De laatste tijd is er minder zon. Soms moeten apparaten afgekoppeld worden om toe te komen.
 • Ricardo en Guylène hebben een oogje op elkaar. Dat kan natuurlijk niet. Ricardo is daarom overgeplaatst naar Sen Franswa.
 • Misou begint oud te worden. Zij ziet teveel door de vingers en kan het toezicht niet altijd meer aan.

 

04 10 2020 Messenger Olès

Papa Yanskian pat anfom. Li te fe yon aksidan depi plis pase 30 an. Li te toujou bay pwoblèm. Fwa sa li te vin pi grav. Doktè oblije koupel. Yanskian oblije bay yon ti tan pou edel. Le li ekzeyate li pap gen moun pou edel anko nan potopwens. Yanskian mande mwen poul vini isit, pou yon ti tan, poul ka edel pi fasil.

De vader van Yanskian is niet in vorm. 30 jaar geleden heeft hij een ongeval gehad. Daar zijn nog altijd gevolgen van. Het is nu erger geworden. De dokter heeft zijn been moeten afzetten. Yanskian blijft een tijdje bij hem om hem te helpen. Hij heeft niemand anders om hem te helpen in Port-au-Prince. Yanskian heeft gevraagd of hij een tijdje naar hier mag komen. Dan kan hij hem beter helpen.

 

23 09 2020 Messenger Olès

Nou fini ak pistach. Nou mezire mete nan sak pou konseve. Nou fè 306 mamit an po. Sa vle di nou poko retire grenn pistach yo nan kokiy. Nou te achte 75 mamit ak po ( kokiy ) Nou fe yon benefis de. 231 mamit. Nou rete 3 kilti pou nou rekolte. Pwa kongo, di ri ak pitimi

We zijn klaar met de pindanoten. We hebben alles opgemeten terwijl we ze in zakken hebben gezet. We hebben 306 eenheden ongepeld. Ze zijn dus nog niet uit de schaal. We hadden 75 eenheden ongepeld gekocht. We hebben dus 231 eenheden winst. Nog drie oogsten wachten, bonen, rijst en pitimi.

 

16 09 2020 Messenger Olès

Yè mwen te pase nan bank yè pandanm te soti potopwens. Bank yo vreman pa enteresan. Yo limite kantite kòb yo bay. Yo ban mwen 4 000 dol. William ap la nan wikenn lan. Map bay li poul peye kabann yo la preten 900 pou konpletel. Konsa nan fen mwa ma remet li le mwen teoune nan bank.

Gisteren was ik naar de bank gegaan terwijl ik terugkeerde van Port-au-Prince. Ze waren niet echt vriendelijk. Ze limiteerden het cash geld. Ze gaven 4.000 USD. William is er in het weekend. Ik geef hem het geld voor de bedden en hij schiet 900 USD voor. Op het einde van de maand betaal ik hem dan terug wanneer ik opnieuw naar de bank ga.

 

11 09 2020 Messenger Olès

Mw te antre potopwens, poum te pwan lajan pou nou te peye e pwan kabann yo. Ensekirite a two red nan potopwens, sa fe nou pa pwan chans al fè retrè. Mw rete poum al fè sa nan Gonayiv. William ap Senmichel nan fen mwa, ma bay li regle sa.

Ik ben in Port-au-Prince om het geld voor de bedden op te halen. Het is erg onveilig in de stad. Daarom ga ik het hier niet afhalen. Ik wacht om het af te halen in Gonaïves. William komt op het einde van de maand naar Saint-Michel en dan regel ik alles met hem.