Skip directly to content

17 01 2022

17 01 2022 Telefoon met Olès
 • Iedereen is een beetje ziek, heeft wat koorts, is verkouden. Omikron slaat toe.
 • De scholen zijn open. Alle kinderen gaan naar school, ook de drie nieuwelingen.
 • Over Corona wordt eigenlijk niet gesproken. In heel het land hebben mensen griep, koorts en hoofdpijn, maar covid is geen thema.
 • Politiek lijkt er iets te bewegen. Er wordt hard gewerkt om de senaat terug op poten te krijgen. Die zou de presidentsverkiezingen voorbereiden ten laatste voor april.
 • Reizen naar Haïti is nog even geen optie. Misschien wordt het binnenkort duidelijk of in juni, juli of later nog gereisd kan worden.
 • Nerlande, Milourde en Myrna zijn nog in het weeshuis. Ze zijn al twee maanden terug. Olès zal laten weten wanneer ze vertrekken en waar ze naartoe gaan.
 • De vijf studenten in Gonaïves doen het goed. Ze werken hard, zelfs op zondagen. De kosten lopen erg hoog op. We komen niet uit de kosten met het gestelde budget. Olès zal nog eens becijferen wat de exacte kosten zijn en wat we tekort komen.
 • Om de 18+ te houden in het weeshuis wordt steeds moeilijker. IBESR brengt er steeds minder begrip voor op dat Sainte Anne niet afgeraakt door Corona. Daarbij komt dat enkele van de 18+ geen verantwoordelijkheid nemen en lui zijn.
 • De landbouwopbrengsten zijn minder goed dan vorig jaar. Zowel de pindanoten als de rijst hebben minder opgeleverd aan oogst. De rijst bracht zelfs maar 2/3 op van vorig jaar. We zijn volop bezig met het oogsten van de bonen, maar ook daar zal de totale opbrengst lager zijn.
 • De drachtige koe zal kalven einde februari, begin maart.
 • Olès zal van alle kinderen nieuwe foto’s maken voor de website.
 • Olès vraagt of het landbouwproject kan verder gezet worden met Wilde Ganzen.
 • IBESR wil de erkenning van het weeshuis voor 2022-2023 in orde maken. Die is niet gratis, maar kost 21.000 gourdes (210 euro).
 • Yanskian voegt als hoofdopvoeder toe dat de kinderen en jongeren ernstig studeren, maar dat ondanks alle inspanningen het eigen klasgemiddelde niet haalbaar is voor de meesten.
 • Yanskian voegt als technisch verantwoordelijke toe dat de sensor voor het automatisch aan- en uitgaan van de schijnwerpers niet zo goed functioneert. Hij moet de schakelaar elke morgen uit en elke avond aanzetten.
10 01 2022 What’s App Olès
Nap swiv pou nou wè sak pwal pase apre 7 fevriye. Apre 7 fevrye pap gen premye minis ak gouvènman, pap gen palman ( Senatè ). Sòf si yo gentan òganize mete yon prezidan pwovizwa.
Ik ben benieuwd wat er na 7 februari gebeurt. Na 7 februari is er geen eerste minister meer, geen regering en geen parlement (senaat). Behalve als het lukt om een voorlopige president te installeren.
 
10 01 2022 What’s App Olès
Kijan kowona ye an Bèljik? Isit se yon epidemi grip fyèv kap bay pwoblèm nan tout peyi-a.
Gen plizyè nan ti moun nou yo ki genyenl deja. Erezman sete nan vakans. Sèl Josué ki poko fin bon nèt. Enelson pran yèswa.
Hoe staat het met Corona in België ? Hier is het meer een griepepidemie die het hele land teistert. Verscheidene van de kinderen hebben het al gehad. Gelukkig was het vakantie. Alleen Josuë is nog niet helemaal hersteld. Enelson is pas ziek van gisteravond.
 
02 01 2022 What’s App Olès
Nan non tout moun bòn ane a ou menm tou ak fanmiy. Nap priye pou pwoblem ensekiririte a fini. Poun rekomanse ak vwayaj yo. Fanmiy Òfelina anvi wè nou.
In naam van iedereen hier wens ik jou en je familie Gelukkig Nieuwjaar. We bidden dat de veiligheidsproblemen stoppen. Zo kan je weer je reizen hervatten. De weeshuisfamilie kijkt uit naar je komst.
 
26 12 2021 What’s App Olès
Bonjou papi frans mesi anpil jwaye nowèl salitasyon pou manmi Frans ak tout lòt moun yo.
Dag Papi Frans. Dank je wel. Ook een Zalig Kerstmis voor Mami Frans en de anderen.