Skip directly to content

18 01 2021

18 01 2021 Telefoon met Olès

 • Met iedereen gaat het goed. Er zijn geen noemenswaardige gezondheidsproblemen te melden. Af en toe heeft iemand wel eens koorts of een zweertje. Miss Merceda staat paraat.
 • Het schoolgeld is helemaal betaald. William had het voorgeschoten. Hij moet nog terugbetaald worden, maar het geld daarvoor staat op de bank tot het veilig is dat af te halen.
 • Voor Anderson is het paspoort klaar. Hij is terug in het weeshuis in afwachting van een geschikte vertrekdatum. Hij wil immers emigreren naar Brazilië, één van zijn broers achterna.
 • Ronald heeft zich misdragen en zou als straf een tijdje bij familie in het dorp gaan wonen. Zijn familie woont echter buiten het dorpscentrum en dat is te ver van school. Hij krijgt een alternatieve straf (alle dieren verzorgen) die Olès strikt zal opvolgen. Hij heeft zich wel verontschuldigd.
 • De oogsten zijn allemaal binnen. Die van pitimi (sorghum) was minder goed. De oogst was veelbelovend, maar niet lang ervoor werden de planten door een ziekte getroffen. Alle oogsten (bonen, rijst, pinda, sorghum) dienen voor eigen consumptie.
 • Nerlande, Milourde en Myrna, die in Port-au-Prince hun studies verder zetten, hebben geregeld contact. Afgesproken is ook dat ze 100 USD voorschot krijgen op hun startkapitaal van 1.000 USD wanneer ze het weeshuis verlaten. Ze willen zich namelijk een nieuwe smartphone aanschaffen. Het weeshuis kan geen nieuwe kopen, want ze zouden met het toestel dat ze nauwelijks twee jaar geleden kregen ten minste toekomen tot na hun hogere studies.
 • Van Maudline weten we dat ze nog steeds chronisch ziek is. Ivette stelt het heel goed.
 • De drie jongens die een jaar thuis blijven van school doen mee aan alle activiteiten en werken in en rond het huis.
 • De goederen die via de zeecontainer zijn aangekomen, zijn meer dan welkom. Iedereen heeft wat nieuwe kleren gekregen, ook de meisjes in Port-au-Prince en Yanskian en zijn gezinnetje. Ma Olès sorteert de kleren uit die we niet gebruiken om ze weg te geven of te verkopen. De vracht was wel veel duurder. Omwille van de moeilijke situatie in het land zijn ook de vervoerprijzen erg gestegen.
 • Het onderdeel voor de bus dat een familielid van Olès zou laten overkomen uit de V.S. is onderweg.
 • Het geweld laait weer op in het land. President Jovenel stapt op op 7 februari 2021. De prijzen stijgen. De presidentsverkiezingen hadden al moeten plaats vinden. Er komt een overgangsregering tot 2022 wanneer een nieuwe president verkozen wordt.
 • Corona is zo goed als niet aanwezig in Haïti. Bijna niemand draagt een mondmasker, enkel in de ziekenhuizen. Nochtans is buurland de Dominicaanse Republiek erg getroffen. Toch zijn er geen belemmeringen om van de ene naar de andere kant de grens over te steken.
 • De versterker voor het internetsignaal is er nog niet.
 • De tuin op het terrein wordt weer ingezaaid.
 • Père Antoine, de nieuwe pastoor, dankt voor de computers uit België (CM-Limburg).
 • Père Jackson, de pastoor van de buurparochie Badso is een beetje jaloers.

 

04 01 2021 Messenger Olès

Se jodi-a map remèt pè a odinatè yo. Paske aktivite fèt la fè mwen pat gen tan yè. Nou te resevwa 300 ti moun yè. Pè Antoine kontan anpil. Mwen palel enpe de relasyon nou ak pè yo depi Òfelina ekziste. Li kontan palel de kontra tè nou. Janl pale ak mwen. Mwen santi, se nou ki ap asire nan tè a poun kontinye travay paske nou gen ti moun pou bay manje. Non pè a se : Antoine Charles.

Ik bracht vandaag de computers naar meneer pastoor. Gisteren had ik daar geen tijd voor omdat we 300 kinderen op bezoek hadden (voor een kinderfeest). Pastoor Antoine is geweldig tevreden. Ik heb hem verteld, over onze relatie met de pastoor sinds de oprichting van het weeshuis. Hij was blij met het huurcontract van de grond. Hij begreep heel goed dat we met die grond in staat zijn onze kinderen eten te geven. Zijn naam is Antoine Charles.

 

03 01 2021 Messenger Olès

Mwen te eseye relew poum te fèw viv anbyans ki genyen nan Òfelina sa pat mache. Malerezman. Se bel bagay. Nou di bondye mèsi jis kounya pa gen nan nou ki viktim de kowona.

Gisteren probeerde ik je te bellen om je de sfeer in het weeshuis te laten opsnuiven. Het ging spijtig genoeg niet. Het was mooi. Godzijdank hebben we tot nu geen coronaslachtoffers hier.

 

31 12 2020 Messenger Olès

Tout ti moun nou yo jwenn vetman. Soulye yo tou enteresan pou nou. Paske nou toujou bezwen anpil kob pou achte soulye. Yon gwo mesi tou pou tout donate yo. Mw swete fanmiy lan bon ane 2021. Sante, long vi. Nap priye pou kowona fini pou wè.

Alle kinderen hebben kleren gekregen. De schoenen zijn erg welkom, want schoenen kosten veel geld. Oprechte dank voor alle donateurs. Voor jou en je familie Gelukkig Nieuwjaar 2021, een goede gezondheid, een lang leven. Laat ons bidden dat corona aan ons voorbij gaat.

 

27 12 2020 Messenger Olès

Kamyon an te rive twò ta yèswa. Se maten-an yap vini lakay la pou debake.

De vrachtwagen is gisteravond laat aangekomen. Vanmorgen hebben we hem gelost.

 

26 12 2020 Messenger Olès

Ak kek jen nou yo, mwen te nan mes minwi. Epi lajoune yè mwen antre potopwens. Mwen oblije lwe yon lòt kamyon pou vini. Paske Mari Jonie an pè vini.

Ik ben met enkele jongeren naar de middernachtmis geweest. Op kerstdag ben ik dan naar Port-au-Prince gegaan. Ik was genoodzaakt een andere vrachtwagen te huren, want de man van Jonie was verhinderd.

 

09 12 2020 Messenger Olès

Se jodi-a mwen jwenn bos Yotaire . Li pa gen materyo disponib. Se lè nou ba li avans lap fè kòmand. Se 80/100 nan montan devi-a.

Vandaag heb ik aannemer Yotaire gezien (vensters Sent An). Hij heeft geen materiaal op voorraad. Als we een voorschot betalen, plaatst hij de bestelling. Hij vraagt 80 % van het bestek.