Skip directly to content

31 08 2020

31 08 2020 Telefoon met Olès

 • Met iedereen gaat het goed. Alleen Enelson is ziek. Hij heeft koorts sinds enkele dagen, maar sinds vandaag neemt hij koortswerende middelen.
 • In heel Haïti zijn weinig coronagevallen. In het dorp zijn ook enkele gevallen gemeld, maar niet in de buurt van het weeshuis.
 • Frans maakt geld over voor Sent An. Daarmee kan Olès alvast bedden en matrassen kopen.
 • Het vorige schooljaar is weer opgestart. Het lijkt erop dat alles normaal verloopt om het schooljaar af te maken, ook voor de drie die in de namiddag naar school gaan. In de loop van deze week krijgt iedereen zijn rapport en dan wordt ook duidelijk wanneer het nieuwe schooljaar start. Normaal is dat de tweede maandag van september.
 • De drie meisjes die hogeschool lopen zullen misschien toch opnieuw starten in november. Eerst was gezegd dat hun school dicht bleef tot in maart.De oogst van de pindanoten is prima. Ze had beter kunnen zijn als er minder regen gevallen was kort voor het oogsten en als we beter hadden kunnen wieden. Bij de oogst werden 13 arbeiders ingeschakeld en de kinderen van het weeshuis. De oogst ging zo vlot dat vanaf de tweede dag nog andere kinderen mochten helpen.
 • De rijst heeft nu regen nodig. De oogst zal voor november of december zijn.
 • De bonen en de pitimi (sorghum) zijn in januari aan de beurt.
 • Einde januari 2021 loopt het huurcontract voor de grond af. Het zou goed zijn om het te verlengen, zeker nu we na de ruil 6,5 karo hebben in plaats van 5. De grond is ook veel vruchtbaarder. Het gaat om 2.500 USD voor 5 jaar.
 • De werkers op het land verdienen nu 300 gourdes (2,5 euro) per dag in plaats van 150 gourdes.
 • Het spaargeld van de waterverkoop is op 1.000 USD na opgegaan aan reparaties.
 • Op dit ogenblik gebruiken wij alleen het drinkbaar water en één grote klant. Dat heeft met veiligheid te maken en dus geen mensen te moeten ontvangen. Leveren gaat niet nu.
 • De koeien doen het goed. Een van de zeugen heeft onverwacht zes biggen geworpen. Twee hebben het overleefd. Er zijn nog vijf geitjes en van de parelhoenen is nog niet alles geslacht
 • Het busje is in panne, maar de taptap is gemaakt dank zij de steun van William. Voor het busje is een familielid van Olès op zoek naar het juiste onderdeel (transmissie) in de VS.
 • Een vroegere medewerker Ti Jacques is weer in dienst
 •  

30 08 2020 Messenger Olès

Nou komanse rache pistach jodi-a.

Nou ale lakay ak pye yo, pou nou retire grenn pistach yo nan pye yo. Aprè nou jwenn pay yo pou bèf yo.

We zijn begonnen met het oogsten van de pindanoten vandaag.

We brengen de planten naar huis om de noten los te maken. De stengels zijn voor de koeien.

 

23 08 2020 Messenger Olès

Nou gen anpil lapli jodi-a. Depi 6 zè maten-an. Se yon tanpèt. Li rele Lora. Li komanse fè anpil dega nan kek zòn nan peyi a.

Vandaag heeft het veel geregend van 6 uur vanmorgen. Het is een storm die Laura heet. De storm berokkent veel schade in delen van het land.

 

14 08 2020 Messenger Olès

Nou nan wout pou retounen Senmichel. Mwen gen randevou premye senmenn septanm. William te ale ak mwen maten-an nan valeriyokanèz. Telefòn mwen pat gen chaje. William te chaje pou fè foto ak voye yo pou ou.

We zijn op de terugreis naar Saint-Michel. Ik heb afspraken in de eerste week van september. William is vanmorgen met mij naar Valerio Canez geweest. Mijn telefoon is plat. William zal foto’s sturen van de bedden die we gezien hebben.

 

09 08 2020 Messenger Olès

Bò isit tout moun anfom gras a dye. Map pwofite antre potopwens ak William jodi-a. Poum al wè doktè. Pwoblem osmoz la rezoud an pati. Yo ale ak ponp ki an pan lan pou reparasyon.

Hier is iedereen gezond God zij dank. Ik ga vandaag met William naar Port-au-Prince voor een doktersbezoek. Het probleem met de osmose-installatie is gedeeltelijk opgelost. Ze hebben de pomp die in panne lag mee voor reparatie.

 

29 07 2020 Messenger Olès

Jaden-an komanse bèl. Gen pwa kongo ak pistach. Nou te byen reyisi. Ane sa ankò. Si dye vle gen espwa. Rekot gonbo nan lakou pa deyè Senfwanswa.

De tuin wordt mooi. We hebben bonen en pindanoten die goed lukken. Dat is voor de tweede keer. Met Gods wil mogen we hoop hebben. Op het erf achter Sen Franswa hebben we pompoenen.