Skip directly to content

17 05 2022

17 05 2022 Telefoon met Olès

  • Iedereen stelt het goed. Olès ondervindt na zijn doktersbezoek minder last van nekpijn, maar het voelt nog stijf aan.
  • Het leven wordt peperduur en ook in Saint-Michel is bijna niets meer te vinden.
  • Vooral twee bendes hebben de macht in het land. Ze bekampen mekaar in de voorsteden van Port-au-Prince. In het centrum van de stad wordt ook geregeld gevochten, maar daar zijn er minder burgers bij betrokken. Over verkiezingen wordt niet gesproken. De politiek heeft alle geloof verspeeld en wordt afgedaan als slecht.
  • De 5 studenten in Gonaïves werken hard. Gelukkig ondervinden zij niet zoveel hinder van de chaos in het land, maar ook voor hen wordt alles duurder en is het vervoer schaars. De eerste jaarhelft zit er op en de tweede sessie is begonnen. Examens zijn er niet geweest. Die komen er aan het einde van het academiejaar. De uitgaven voor de 5 samen bedragen 75.000 gourdes per maand (650 euro). Helaas is daar niet alles mee betaald. Ze hebben nog materiaal nodig binnenkort. We zijn ervan uit gegaan dat de studies één jaar zouden duren, maar blijkbaar is dat niet meer duidelijk. Olès vraagt het na.
  • Olès wil graag de situatie van de hoogstudenten opnieuw evalueren. Of toch tenminste voor wat betreft de toekomst van de oudsten vandaag. We kunnen geen langdurige studies betalen en zelfs die leiden niet gegarandeerd naar een passende job. Olès wil daarom nagaan of er toch geen mogelijkheden zijn om in het dorp een vak te leren. Daarbij komt dat de oudsten zich niet van hun beste kant laten zien. Met de meerderjarigen gaat hij binnenkort een gesprek hebben om te peilen naar hun motivatie nu ze blijk geven van nonchalance en niet willen meewerken.
  • Het is erg droog in Haïti. We hebben de landbouwactiviteiten nog niet kunnen opstarten. Er is gewoon te weinig regen gevallen. Daarbij komt dat de brandstof zo schaars is, dat de tractors in het dorp onvoldoende bevoorraad worden. Met de trekdieren is het ook geen doen, want de grond is te droog en daardoor te hard om er een ploeg in te krijgen.
  • De pastoor heeft Olès aangesproken over de grond die we van de parochie huren. We zouden van de 6,5 karo (8,40 hectare) 1 karo moeten afstaan in ruil voor 7 karo die aan de andere kant aangrenzen. Het gaat om even vruchtbare grond waarvoor we geen supplement moeten betalen voor de resterende 7 jaar. Die 1 karo is bedoeld voor een organisatie die met de parochie samenwerkt. Frans wijst erop dat het om een wijziging gaat van ons contract en dat we ermee akkoord gaan mits een nieuw geschreven contract.
  • De aannemer is gestart met de werken om Sen Jozef aan te passen. Het bestek dat vorig jaar werd opgemaakt, moet aangepast worden gezien de inflatie. Olès voert het gesprek met hem.

11 05 2022 What’s App Yanskian

Okap tout bagay ap byen fonksyone. Men nan Pòtoprens jiska prezan gen moun k'ap dòmi sou Plas piblik oubyen ki ale an pwoven paske bandi anvayi zòn yo. Menn nan zòn bò Lakay mwen se gwo pwoblèm, deja gen 2 semèn lekòl pa ka ouvri, petèt yo ka pran chans ouvri pou rès semèn nan.In Cap Haitien gaat het leven zijn gang. Maar in Port-au-Prince zijn er mensen die op de pleinen slapen of zelfs buiten de stad, omdat bandieten hun wijk domineren. Waar mijn huis staat, zijn er grote problemen. De school is al twee weken toe. Misschien gaat ze volgende week weer open.

08 05 2022 What’s App Olès

Jodi-a se fèt Sen patron nou. Archange Michel.Vandaag is het feest van onze parochieheilige, de aartsengel Michaël.

02 05 2022 What’s App Olès

Mwen sou dezyèm komyon sab. Erezman mwen te gentan peye a lavans. Sab la gentan pi chè. Non sèlman pa gen sab gaz la vin pi chè. De tweede vrachtwagen zand is geleverd. Gelukkig heb ik hem vooruit betaald. Het zand is duurder geworden. Dat geldt ook voor de brandstof.

28 04 2022 What’s App Olès

Lajan se 106.90 goud pou yon dola US. Nou 4600 us total 491 740 goud. Pri tout materyo yo monte. Se travay defèt ansyen twati-a ki pou fèt avan. Bòs Raymond malad. Se demen dye vle lap voye yon lòt bòs pou mw. Gen pwoblèm sab tou se Senrafayèl yo jwenn bon sab. Mw peye deja. Map tann.Nouvo pri pou yon kamyon sab la se 15000 goud. Mwen poko gen pri pou bouwèt gravye a. Voor een dollar krijg ik nu 106,90 gourdes. De 4.600 USD is 491.740 gourdes in het totaal. Alle prijzen zijn gestegen. We starten met het herstellen van het dak. Aannemer Raymond is ziek. Morgen stuurt hij iemand anders. Er zijn problemen met het zand. In Saint-Rafaël is er goed zand. Ik heb al betaald. De nieuwe prijs voor een vrachtwagen zand is 15.000 gourde (130 euro). Ik ken de prijs voor een kruiwagen grint nog niet.